| |
Forum Icy.pl Forum polskiego serwisu Icy Tower |
 |
Polskie turnieje - Niekonwencjonalny Wakacyjny Turniej (Klaud)
Klaud - 9 Lipiec 2009, 15:11 Temat postu: Niekonwencjonalny Wakacyjny Turniej (Klaud) Witam wszystkich!
W ramach spróbowania czegoś nowego, niedopuszczenia do zastoju forum pod względem turniejów oraz promocji mało znanych kategorii... postanowiłam zorganizować Niekonwencjonalny Wakacyjny Turniej!
-----------------------------------------------
Organizacja:
Zapisy trwają od 9.07 (chwili obecnej) do 15.07 (godziny 19:00).
Runda rozpoczyna się o godzinie 20:00 i kończy o godzinie 19:00 dwa dni później.
(Przykład: runda pierwsza rozpoczyna się 16 lipca o godzinie 20:00, kończy 18 lipca o godzinie 19:00. O godzinie 20:00 publikowane są wyniki wraz z hasłem do kolejnej rundy.)
Rozgrywane kategorie:
16.07-18.07 - HMM
18.07-20.07 - GGG
20.07-22.07 - Tiny Insane Combo
22.07-24.07 - JC2
Słów kilka o kategoriach (posłużę się słowniczkiem z icy.pl):
1. HMM (Hardcore Mashing Masters) - Kategoria polegająca na "dojściu jak najwyżej naciskając klawisz skoku tak wiele razy, jak to możliwe".
W celu ustalenia wyniku należy po zakończeniu gry zastosować poniższy wzór:
ptr - liczba zdobytych pięter
spc - liczba wciśniętych klawiszy skoku
Przykład:
Gracz x uskoczył 500 pięter, wcisnął 700 razy klawisz skoku (nie sugerujcie się tym, liczbę wzięłam „z powietrza”).
500*700=350000
350000/1000=350
Zrozumiałe, prawda?
UWAGA! Pierwszy skok wykonany podczas rozgrywki MUSI wynosić 5 pięter!
2. GGG (Great Gravity Game) - trzeba dojść jak najwyżej, nie wykonując żadnych skoków obrotowych. Wykonanie jakiegokolwiek unieważnia powtórkę.
3. Tiny Insane Combo - zamiast Classic Game należy wybrać Custom Game, ustawić speed na INSANE i floors na TINY (gravity - nie ruszamy, pozostaje NORMAL).
4. JC2 (uwaga - nie JS2!) - trzeba wykonać jak największe combo, skacząc co dwa schodki.
Regulamin:
1. Nie spowalniamy/nie ułatwiamy sobie gry w żaden sposób powszechnie uznawany za oszustwo.
a) Jak można się domyślić - wybór innej postaci niż standardowa i modyfikacji graficznej różnej od domyślnej oszustwem nie jest.
2. Nadsyłamy powtórki w terminie.
3. Powtórki muszą zawierać hasło wpisane w polu Comments.
a) Jeśli ktoś chce, może je wpisać także w nazwie powtórki, ale nie jest to wymagane.
4. W turnieju mogą brać udział tylko użytkownicy Forum Icy.pl.
Powtórki można umieszczać w tym temacie, przysłać je do mnie prywatną wiadomością bądź mailem (klaud.greenelves@gmail.com).
Sposób liczenia punktów (dosyć oczywisty, wspominam dla porządku):
Sytuacja A (wszyscy gracze nadesłali powtórki):
1. 5 punktów
2. 4 punkty
3. 3 punkty
4. 2 punkty
5. 1 punkt
Sytuacja B (wszyscy gracze nadesłali powtórki, ale wyniki dwóch zawodników były takie same):
1. 5 punktów
2. 5 punktów
3. 3 punkty
4. 2 punkty
5. 1 punkt
Sytuacja C (jeden gracz nie nadesłał powtórki):
1. 4 punkty
2. 3 punkty
3. 2 punkty
4. 1 punkt
5. 0 punktów
Sytuacje można oczywiście mnożyć, wymieniłam te podstawowe.
Zapraszam do zapisywania się!
Lista uczestników:
Klaud
kuba98
Spyder
Tupac
Mattirab
Marox
Vinyanov
King DareK
Darek
LEO
jagielloo
Bartas1245
Klimatronik
Foremek
-- Banan --
kubpica
kuba98 - 9 Lipiec 2009, 15:32
Dopisz mnie
kuba98
btw. Też chciałem zorganizować turniej Innym razem
Spyder - 9 Lipiec 2009, 15:39
Spyder
Tupac - 9 Lipiec 2009, 15:51
Smaczek na kolejne zwycięstwa jest.
Tupac
mattirab - 9 Lipiec 2009, 17:08
Jakby zamiast JC2 było coś innego, wtedy bym się zapisał, a tak też się zapiszę.
Mattirab
Marox - 9 Lipiec 2009, 18:51
Proszę mnie zapisać, Marox
Vinyanov - 9 Lipiec 2009, 19:02
Hm, 3 z moich ulubionych kategorii…
_King_DareK_ - 9 Lipiec 2009, 22:25
King Darek
LaToHa_12 - 11 Lipiec 2009, 18:43
Floor : 313
Score:4900
o co chodzi??
LaToHa_12
Klaud - 11 Lipiec 2009, 21:04
Witaj na forum!
Przede wszystkim, zapraszam do przeczytania krótkiego REGULAMINU FORUM. Spis wszystkich swoich rekordów możesz umieścić w temacie Wasze wszystkie rekordy i statystyki, natomiast poszczególne najlepsze wyniki w tematach do tego przeznaczonych na podforum REKORDY.
Odpowiadając na Twoje pytanie - jeśli chcesz, w tym temacie możesz zapisać się do turnieju, który niebawem będę organizować. Po szczegóły zapraszam do pierwszej wiadomości tego tematu. Znajduje się tam regulamin rozgrywek oraz objaśnienie kategorii, które będą rozgrywane
darek719 - 12 Lipiec 2009, 10:34
kompletnie się na tym nie znam i dlatego wezmę w tym udział
zapisz mnie
Darek
LEO - 12 Lipiec 2009, 11:01
LEOś,
Polska
jagielloo - 12 Lipiec 2009, 13:36
ja też się nie znam i też biorę udział jagielloo, Polska
szkoda że nie zdążyłem na wcześniejszy turniej ale cóż odegram się teraz
Klaud - 12 Lipiec 2009, 14:42
| darek719 napisał/a: | kompletnie się na tym nie znam i dlatego wezmę w tym udział |
| jagielloo napisał/a: | ja też się nie znam i też biorę udział |
Ciekawa argumentacja. Jednak, jeśli niewiedza miałaby być powodem dla niepodesłania powtórki, to lepiej zapytajcie, jeśli nie będziecie czegoś wiedzieć
jagielloo - 12 Lipiec 2009, 16:10
oo jedno pytanko czy w kategorii HMM liczy się, gdy postać skacze na jednym schodku (tzn. gdy skacze "w miejscu", nie idzie do góry) oczywiście nie pytam o schodek pierwszy
darek719 - 12 Lipiec 2009, 16:27
| Klaud napisał/a: | Ciekawa argumentacja. Jednak, jeśli niewiedza miałaby być powodem dla niepodesłania powtórki, to lepiej zapytajcie, jeśli nie będziecie czegoś wiedzieć |
spoko, dzieki
Doob - 12 Lipiec 2009, 16:29
| jagielloo napisał/a: | oo jedno pytanko czy w kategorii HMM liczy się, gdy postać skacze na jednym schodku (tzn. gdy skacze "w miejscu", nie idzie do góry) oczywiście nie pytam o schodek pierwszy |
Jedyny warunek to:
| Cytat: | | UWAGA! Pierwszy skok wykonany podczas rozgrywki MUSI wynosić 5 pięter! |
A w jaki potem sposob bedziesz naciskal ta spacje i jak wysoko zajdziesz to twoja sprawa
darek719 - 12 Lipiec 2009, 16:40
przy okazji tego turnieju mam pytanie na czym polega "Average CC 1" "CC2" itd. ?
i w HMM skąd mam wziac liczbę wciśniętych klawiszy skoku ?
mattirab - 12 Lipiec 2009, 17:11
CC1 to liczba schodków, do których dojdziesz przed pierwszym dzwonkiem. Average CC1 to średnia CC1 ze wszystkich gier, w których doszedłeś do pierwszego dzwonka.
| darek719 napisał/a: | | i w HMM skąd mam wziac liczbę wciśniętych klawiszy skoku ? |
W folderze z IT masz plik tekstowy itrcheck - masz tam wyjaśnione niemal dokładnie, co trzeba zrobić aby odtworzyć szczegóły powtórki (m.in. liczbę wciśniętych klawiszy skoku). Niemal, gdyż nie ma napisane, że wyniki trzeba skierować do pliku txt.
Bartas1245 - 12 Lipiec 2009, 22:34
Zebym przynajmniej cos z tego itcheck zrozumial tez sie zapisuje mimo ze z HMM mi raczej nie wyjdzie ;D
Bartas1245 [POL]
klimatronik - 13 Lipiec 2009, 14:18
Ja też jestem chętny Klimatronik
Banan - 13 Lipiec 2009, 16:44
Mam pytanie w konkurencji HMM (Hardcore Mashing Masters) Chodzi o to żeby cały czas naciskać jump czy aby jak najwięcej razy podskoczyć ??
Klaud - 13 Lipiec 2009, 17:07
Najbardziej wydajne jest naciskanie klawisza spacji tyle razy, ile się da. Czyli - w praktyce - naciskanie non stop
Udało mi się przed chwilą sklecić krótką obrazkową instrukcję używania ITR Checkera w celu uzyskania danych o liczbie wykonanych skoków.
Instrukcja znajduje się TUTAJ. Mam nadzieję, że będzie zrozumiała.
Banan - 13 Lipiec 2009, 18:23
Wielkie dzięki Klaud instrukcja bardzo zrozumiała, ale mam jeszcze jedno pytanko dlaczego nie ma w nazwie powtórki końcówki .itr ?? Widzę, że Ty masz na wszystkich, nie mam również takiej ikonki icy towera na powtórkach.
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Klaud - 13 Lipiec 2009, 18:32
Aby widzieć rozszerzenia (mam XP Home Edition, nie wiem, czy w każdym systemie wygląda to tak samo):
Wejdź w Mój Komputer, wybierz Narzędzia -> Opcje folderów..., przełącz na zakładkę Widok i ODZNACZ (standardowo jest zaznaczone) opcję Ukryj rozszerzenia znanych typów plików. Następnie kliknij Zastosuj.
Co do ikonki IT na powtórkach... po instalacji Icy Tower 1.3 (mam na dysku 1.3 i 1.4) komputer zaczął traktować wszystkie pliki z rozszerzeniem .itr jako typ Icy Tower 1.3 replay. Nie mam pojęcia, jak to zmienić, ale i tak otwieram wszystkie powtórki, wchodząc do gry i wybierając Load Replay, więc nie przeszkadza mi to w funkcjonowaniu.
Bartas1245 - 14 Lipiec 2009, 08:41
A ja wpisalem wszystko tak samo jak masz i mi nie dziala
Foremek - 14 Lipiec 2009, 09:45
Mnie tez zapisz Foremek
Banan - 14 Lipiec 2009, 10:30
Ja też chętny jestem -- Banan --
klimatronik - 14 Lipiec 2009, 14:04 Temat postu: Re: Niekonwencjonalny Wakacyjny Turniej
| Klaud napisał/a: |
3. Tiny Insane Combo - zamiast Classic Game należy wybrać Custom Game, ustawić speed na INSANE i floors na TINY (gravity - nie ruszamy, pozostaje NORMAL).
|
Rozumiem że chodzi o uzyskanie jak największego combo ??
Klaud - 14 Lipiec 2009, 14:37
| Bartas1245 napisał/a: | A ja wpisalem wszystko tak samo jak masz i mi nie dziala |
Oczywiście zmieniłeś nazwę powtórki na taką, jaką ugrałeś? Jeśli tak, to zrób zrzut ekranu z tym, jak wpisujesz całe polecenie (dobrze by było, żeby nazwa powtórki wklejonej do folderu icytower1.4 również była widoczna) i wstaw ten zrzut na forum (albo prześlij mi prywatną wiadomością). Zobaczymy, gdzie leży problem.
| klimatronik napisał/a: | | Rozumiem że chodzi o uzyskanie jak największego combo ?? |
Tak jest
kubpica - 14 Lipiec 2009, 17:22
zapisuje się
kubpica
Klaud - 15 Lipiec 2009, 19:13
Bartas1245 - jak tam obsługa ITR Checkera?
Zapisy do turnieju zamknięte. Hasło podam jutro o godzinie 20:00.
Bartas1245 - 15 Lipiec 2009, 20:14
A zapomnialem, jutro (rano/w poludnie) ci pokaze bo nie jestem u siebie
Doob - 15 Lipiec 2009, 21:12
O, zapomniałem :
powodzenia!
klimatronik - 16 Lipiec 2009, 16:04
Mam jeszcze pytanko...
jeśli chodzi o kategorie GGG... to czy jak dojdę p do 600 piętra i dopiero wtedy wykonam skok obrotowy to będzie to zaliczone? tzn te 600 pięter? czy cała powtórka musi być bez obrotu?
Klaud - 16 Lipiec 2009, 16:46
600 pięter bez obrotu? Huh!
Hmm... pamiętam, że jak kiedyś grałam GGG, to powtórkę, w której wykonałam obrót, uznawałam za nieprawidłową. Takie też zasady przyjmijmy.
---
Okazało się, iż z przyczyn nie do końca zależnych ode mnie muszę teraz wyjść, a nie wiem, czy wyrobię się z powrotem na godzinę 20... wobec tego wolę podać hasło wcześniej, niż się z tym spóźnić.
Hasło do pierwszej rundy to CARLES.
Gramy do 18 lipca, godziny 19:00.
Vinyanov - 7 Wrzesień 2009, 23:34
Chcę tylko odnotować, w kwestii używania ITR Checkera, to, o czym chyba nikt dotychczas nie wspomniał, a mianowicie to, że najprostszym sposobem przetestowania ostatnio nagranej powtórki jest testowanie last_game.itr wykorzystując autouzupełnianie.
Wciskamy [Windows] + [R], wpisujemy "cmd", wpisujemy "cd". Patrzymy, jaki jest nasz domyślny katalog. Przypominamy sobie, gdzie jest nasz katalog Icy Tower. Jeśli powyżej katalogu domyślnego, wpisujemy "..\" tyle razy, ile jest niezbędne aby wejść do katalogu, który go zawiera. Teraz wpisujemy pierwszą literę albo dwie litery katalogu, do którego musimy przejść, aby do niego dotrzeć. W moim przypadku jest to katalog "Moje dokumenty", zatem wpisuję "Mo" i wciskam [Tab]. Jeśli muszę przeskoczyć przez parę innych katalogów, wybieram [Tab] kilka razy. Jeśli przeskoczę za daleko, używam [Shift] + [Tab], aby wrócić do poprzedniej sugestii. I tak dalej. Warto pamiętać, że autosugestia dostosowuje się do dotychczas wprowadzonej części ścieżki, więc działa nawet wtedy, kiedy zawiera ona jeden lub więcej skrótów "." lub ".."!
A kiedy dotrę już do katalogu z Icy Tower, wpisuję pierwsze litery programu, uzupełniam do pełnej ścieżki, wpisuję polecenie sprawdzenia powtórki, a w miejscu parametru ITR Checkera znowu używam uzupełniania, aby łatwo dotrzeć do last_game.itr.
Spyder - 8 Wrzesień 2009, 12:10
Cały przebieg turnieju i wyniki są na forum specjalnie stworzonym do rozegrania właśnie tego turnieju: http://icy.p2a.pl/viewtopic.php?id=3
kubpica - 14 Październik 2009, 13:25
ja się nie zapisuje!!!!!
Klaud - 14 Październik 2009, 14:35
| kubpica napisał/a: | zapisuje się
kubpica |
| kubpica napisał/a: | | ja się nie zapisuje!!!!! |
Zdecyduj się, waść, wstydu oszczędź. Turniej i tak się już zakończył.
Spyder - dzięki za umieszczenie tej informacji.
domi.nika - 10 Styczeń 2022, 06:58
| Klaud napisał/a: | Najbardziej wydajne jest naciskanie klawisza spacji tyle razy, ile siďż˝ da. Czyli - w praktyce - naciskanie non stop
Uda�o mi si� przed chwil� skleci� kr�tk� obrazkow� instrukcj� u�ywania ITR Checkera w celu uzyskania danych o liczbie wykonanych skok�w.
Instrukcja znajduje si� TUTAJ. Mam nadziej�, �e b�dzie zrozumia�a. |
non stop? w koncu ta spacja sie zbuntuje