| |
Forum Icy.pl Forum polskiego serwisu Icy Tower |
 |
O tworzeniu postaci i modów - Jak wykorzystać lub usunąć z gry kolory eye candy?
Robee - 30 Kwiecień 2005, 20:34 Temat postu: Jak wykorzystać lub usunąć z gry kolory eye candy? Przemienilem sobie kolor scian na zielony, a one sa zielone, lecz pulsuja na kolorowo . Co trzeba zrobic, zeby tak sie nie dzialo
Vinyanov - 30 Kwiecień 2005, 20:44 Temat postu: Problem z w?asnym modem Chyba masz problem. (to nie ironia, sam zawsze wykladalem sie na tym przy tworzeniu modow)
Wydaje mi sie, ze rozwiazaniem moze byc utworzenie wlasnej postaci i zamiana w jej palecie kolorow Eye Candy na jakis nie uzywany w twoim modzie...
Ale moze Neo bedzie wiedzial lepiej, chyba interesowal sie troche tymi sprawami.
Fayl - 1 Maj 2005, 09:12 Temat postu: Problem z w?asnym modem Kolory w IT pulsuja tylko przy eye candy na 'lot', ale poza tym wystaarczy zrobic takie kolory, zeby nie byly... hmm... zbyt ostre (np rgb. #ff0000 itp.). To jest dosc czesty problem przy modach/postaciach... niestety.
Neo - 22 Maj 2005, 19:18 Temat postu: Problem z w?asnym modem To przeciez proste!
http://www.neovigo.republika.pl/
Zobacz sobie tutaj.
Pietnasta linijka to eye candy. Te kolory przewijaja sie w petli. Jesli chcesz zeby tak sie nie dzialo, wybierz sobie zielony z tych wyzej.
Robee - 22 Maj 2005, 21:04 Temat postu: Problem z w?asnym modem Dzieki, Neo
[size=9px] Punkcik [/size]
Kunio - 14 Listopad 2005, 14:39 Temat postu: [pomoc] Kolory Jak robie moda to te kolory ktore zrobie w paincie to w IT sa inne Jak moge zrobic aby byly prawdziwe
John Beak - 14 Listopad 2005, 16:15 Temat postu: Kolory Before exporting, double-click AAAPAL. Then the files export with the Icy Tower palette.
Important is color index, no it's RGB.
Sirry, nie mowiem po Polski
Kunio - 14 Listopad 2005, 19:26 Temat postu: Kolory Gdzie mam dwukrotnie nacisnac AAAPAL
Oj wyjasnijcie mi to po polsku
petr - 15 Listopad 2005, 00:55 Temat postu: Kolory Masz kliknac na AAAPAL przed eksportem. Wtedy pliki zostana wyeksportowane z zachowaniem palety kolorow IT... (chodzi oczywiscie o grabbera?)
Cos w tym stylu ;]
Jesli moje "tlumaczenie" pomoglo, przyznaj punkt JB a nie mnie!
Kunio - 15 Listopad 2005, 20:28 Temat postu: Kolory Ale przed jakim eksportem jak ja robie "grab"
petr - 16 Listopad 2005, 03:11 Temat postu: Kolory
| Kunio napisał/a: | | Jak robie moda to te kolory ktore zrobie w paincie to w IT sa inne |
Wytlumacz pierw to cos
Robisz moda - w paincie grafiki rozumiem; i potem nie wiadomo gdzie - chyba w grabberze - maja one inny kolor.
Taak.
Ale pierw musialy sie jakos w tym grabberze znalezc. To sie nazywa import/eksport. Wiec przed tym procesem - dodawania grafik zrobionych w paincie do grabbera - kliknij w to cale AAAPAL.
[size=9px]Intuicujnie, nie rozumiem za bardzo pytania[/size]
Neo - 26 Grudzień 2005, 21:03 Temat postu: Kolory
| petr napisał/a: | | Intuicujnie, nie rozumiem za bardzo pytania |
Normalnie. Kuniowi nie chodzi o to, ze grafiki ktore wsadzi do Painta sa brzydkie, tylko grafiki, ktore wysadzi z Painta do gry wygladaja w grze... nieciekawie.
Oczywiscie wynika to z tego, ze IcyTower korzysta ze swojej palety, 256 kolorow, i ta paleta jest na sztywno wbijana, jesli pliki nie maja swojej palety, przy czym paleta nadrzedna jest paleta z pliku z postacia.
Kiedy przeczytalem to drugi raz, az sie zlapalem za glowe... To brzmi jak paplanie grafika po rocznej praktyce
Mowiac bardziej po ludzku... musisz sobie skombinowac jakis program, ktory w sposob inteligentny przerobi Ci obrazki z Painta na zgodne z paleta IcyTowerowa.
W zwiazku z tym, musisz wszystkie grafiki, ktore zamierzasz wprowadzic do gry, przekonwertowac na bitmape 256 kolorow, nastepnie otworzyc w tym programie i zastosowac do nich palete z IcyTowera... (palete te mozna latwo wyeksportowac z dowolnej oryginalnej grafiki)... jednak trzeba uwazac na dwie sprawy.
1. Trzeba znalezc program, ktory te palete przerobi sensownie... sa takie nieinteligentne dziadostwa, ktore po prostu wbija Ci te IcyTowerowa przez pysk (:D). Po polsku mowiac, jesli np. Twoja paleta sklada sie z 256 odcieni zoltego (bo chciales zrobic zolte sciany), to po wstawieniu palety zrobi Ci sie z tej grafiki teczowa zupa. Trzeba znalezc program przerabiajacy palete w systemie Error Difusion lub podobnym...
2. Nawet jesli Ci sie to uda, problemem jeszcze bedzie tak zwany... Eye Candy. Nie wytlumaczysz komputerowi, ze tych kolorow ma nie ruszac i koniec. W rezultacie w 99% przypadkow bedzie tak, ze nawet calkiem ladnie wykolorowana, zielona trawa przy wlaczony Eye Candy zacznie mienic sie roznokolorowo, co bardzo szybko przyprawia o oczoplas.
W praktyce jedynym sensownym sposobem jest zrobienie calej grafiki w calosci w jakims programie ktory dopusci korzystanie tylko z tej IcyTowerowej palety. Innymi slowy, rysujesz cos, majac do dyspozycji tylko te dozwolone kolory. Przykladem takiego programu jest NeoPaint...
Czy ktos zrozumial to co napisalem?
SaleiB - 1 Styczeń 2006, 19:40 Temat postu: Kolory Ja wszystko zrozumialem tylko mam pytanie, czy jakbym np w paincie (zwyklym) ustawil sobie tylko 256 kolorow to to bedzie wtedy zgodne z paleta Icy Towera?
pozdr
Ser - 23 Luty 2006, 15:35 Temat postu: Migajaca postac. Ludziska! Mam pewien problem! Mam pewna postac w Icy Tower( Kenny z South parka po zmianie koloru ubrania mojego autorstwa) ktora jest piekna i w ogole. Tyle ze gdy robie nia kombosa to zaczyna ona migac kolorami teczy a z w koncu staje na jakims(np. rozowym :-/) i tak skacze Rozowym Kennym az do nastepnego kombosa. Mi to nieco przeszkadza i jak mozna temu zaradzic moi drodzy? Bede wdzieczny za kazda pomoc.Postac jest w formacie PCX i przerabialem ja programem "Paint Shop Pro". A jak chce ja zamienic na BMP to juz wogole masakra (nie chce sie postac zaladowac).
syo - 23 Luty 2006, 17:09 Temat postu: Migaj?ca posta Niektore kolory uzywane sa do efektu Eye Candy (gwiazdki przy robieniu combo). Dwie rady:
1. Wylaczysz Eye Candy (mozesz to zrobic w Options -> Gfx Options), wtedy postac przestanie migac
2. Zmien kolor ubrania na inny, bo ten ktory uzywasz wystepuje w kolorach swiecacych gwiazdek.
petr - 25 Luty 2006, 09:56 Temat postu: Migaj?ca posta Odpowiedz na to pytanie jest juz w FAQ ;]
Problem rozwiazany, wiec klozet
Gość - 2 Wrzesień 2007, 13:59
-> -> -> <- <- <-
Sssam - 14 Listopad 2007, 17:33
Nie.
Osssobiście proponuję GIMPa. Jest za darmo i przy godzinie wolnego czasssu da się konwerttować w nim grafiki. Sss..
Michał - 14 Styczeń 2008, 15:36
kiedy robie postać zawsze miga na różne kolory nos DLACZEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mattirab - 14 Styczeń 2008, 15:42
Masz w Options ustawione "Eye Candy" na lots. Zrób na "Some" - najprościej.
FOX - 15 Styczeń 2008, 09:07 Temat postu: Najlepszy program do grafiki Osobiście proponuję tylko Graphics Gale. Widzisz całą paletę kolorów i na dodatek możesz ją zmodyfikować w każdej chwili. Obecna wersja to 1.94. Używam Shareware z crackiem użytym na wersji 1.76, na której zainstalowałem najnowszą. Serial podam tylko na GG. A tak na temat wątku to nie dawaj postaci kolorów z linii 15, bo to są kolory Eye Candy
mattirab - 15 Styczeń 2008, 14:46
| FOX napisał/a: | | z linii 15 |
Dodam, że chodzi o te: http://www.icy.pl/paleta.php linie.
FOX - 17 Styczeń 2008, 09:00
Dokładnie, mattirab. Jeśli chcesz, żeby tworzona przez ciebie postać nie miała żadnego szczegółu o zmiennym kolorze, nie dawaj jej nigdzie żadnego koloru z linii nr 15, gdyż kolory EYE CANDY, które przewijają się w pętli, znajdują sie właśnie w tej linijce i żeby nie dać ich do grafiki postaci, potrzebujesz programu, w którym widzisz paletę. NeoPaint wystarczy do tego, ale, jeśli chcesz móc zmienić paletę kolorów szybko i natychmiast, kiedy chcesz, to polecam Graphics Gale. Na razie.
BARTEM789 - 25 Styczeń 2008, 15:14 Temat postu: problem z postacią jak robię postać to nawet kolory eye candy nie zmieniają odcieni!! co jest???
Gościu - 8 Luty 2008, 18:22
Ej mi też tak się dzieje, wszystko robie według waszych instrukcji, ale i tak mi wychodzą głupie kolory
Gościu - 9 Luty 2008, 10:06 Temat postu: [pomoc] Problemik Zrobiłem takiego moda, a ściany były pomarańczowe, ok, ale jak gralem w gre i miałem combo to mi się kolory ściany zmieniały! Co jest?
BARTEM789 - 10 Luty 2008, 10:36 Temat postu: odpowiedź upewnij się i spójrz na paletę czy właśnie ten kolor nie jest barwą eye candy.
Adder1984 - 17 Marzec 2008, 17:14 Temat postu: Zmiana koloru Mam pytanko: co trzeba zrobić, aby tworząc postać zmienić kolor napisów, eyecandy itp.?
Tak jak np. postać Polish Harold (czy jakoś tak) zmienia kolory na nasze ojczyste.
KiAnka - 16 Czerwiec 2009, 17:49
Nie wiem czy tutaj powinnam o to zapytać, ale trudno. Niech będzie. Otóż mam okrutny problem T_T Mianowicie zrobiłam słodziutką postać Dango, w tych ramkach, pracowałam w Photoshopie, wszystko zrobiłam jak należy, wszystkie ruchy itd., zapisałam w bmp (swoją drogą w pcx też próbowałam) i po otwarciu gry owszem jest tam ta postać, ale dookoła niej jest fioletowy prostokąt a nie przezroczyste tło Co mam zrobić? Ten kolor jest dokładnie taki sam jak w template, więc czemu?
wygląda to tak:
I tak się dzieje w IT 4.1, bo w 3.1 to w ogóle nie chce się włączyć, znika obraz i pojawia się tylko obrazek z tymi ramkami. Pomocy T_T
Vinyanov - 16 Czerwiec 2009, 18:39
Witaj na forum! Może faktycznie idealnie byłoby, gdybyś utworzyła nowy temat, ale niniejszy i tak pasuje do tej wiadomości.
| KiAnka napisał/a: | | IT 4.1 […] 3.1 |
Raczej: 1.4 i 1.3.
Hm. W 1.4 zmieniono kolor przezroczystości postaci, czyniąc go jaśniejszym. Mówisz, że pobrałaś go z postaci template. Ale na zrzutach widzę, że jest on ciemniejszy niż ten, który widać w template z 1.4. Kolor 1.3 to fiolet, kolor 1.4 to róż. Spróbuj użyć barwy z pliku, który dołączyłem do wiadomości.
| Cytat: | | w 3.1 to w ogóle nie chce się włączyć, znika obraz i pojawia się tylko obrazek z tymi ramkami |
Tzn.? Widać tylko postać, a grafiki gry – już nie? Możesz umieścić ją w załączniku do wiadomości, BTW?
| Twórca wiadomości poniżej napisał/a: | | w każdym razie wielkie dzięki!! już działa ;D |
Nie ma sprawy.
KiAnka - 16 Czerwiec 2009, 18:43
A nie pomyślałam. Może to dlatego że robiłam z template z 3.1 ;P w każdym razie wielkie dzięki!! już działa ;D
|
|