Forum Icy.pl
Forum polskiego serwisu Icy Tower

Pub - nepomucka

pikol - 15 Marzec 2006, 15:15
Temat postu: nepomucka
moja mama ma problem chce znalezc biografie krystyny nepomuckiej i jej dzielo"Dusza na skalpelu" od paru godzin nie daje mi spokoju czy pomozecie mi? szukalem na google.pl i nic nie znalazlo :625:
syo - 15 Marzec 2006, 15:21
Kod:
Autorka byla wprost doskonalym wcieleniem idealu literatury turpistycznej, ukazujacej brzydote i szpetote wszechrzeczy. Krystyna Nepomucka studiowala - wedlug roznych zrodel - medycyne, nauki prawno-administracyjne, plastyke, polonistyke, wiec wszystkiego po trochu, redagowala przez dlugie dziesieciolecia "Chlopska Droge", debiutowala w prasie w 1945 roku, ale rozglos i uznanie przynioslo jej dopiero "Malzenstwo niedoskonale" (1960), ksiazka rzeczywiscie niezwykla, ktora dala poczatek calej sadze.

Wywiad z Nepomucka

pikol - 15 Marzec 2006, 16:11
dzieki syo bardzo sie przydalo ale mama mowi ze jeszcze malo na temat jej zycia dobrze by bylo tez znalezc jej zdjecie pomozecie mi?
z gory dziekuje

Neo - 15 Marzec 2006, 21:51

pikol - 16 Marzec 2006, 07:01
naprawde wielkie dzieki!! te punkty pomogl nie sa na darmo poniewaz bardzo mi pomogliscie! teraz potrzebuje tylko informacjii o ksiazce "Dusza na skalpelu" ale nie chce was wyzyskiwac postaram sie sam to zrobic
mattirab - 16 Marzec 2006, 15:26
Krystyna Nepomucka napisał/a:
Kiedys konczylam powiesc "Dusza na skalpelu", ktora ma tragiczny final - moja bohaterka jest anatomopatologiem i przeprowadza sekcje na ukochanym mezczyznie, nie wiedzac poczatkowo o tym, ze to on. Piszac ostatnie strony bylam tak spieta, serce mi walilo i zaczelam plakac, ale tak strasznie rozpaczliwie i glosno, ze przybiegl do mnie zaniepokojony maz, pytajac co sie dzieje.

Tyle znalazlem ( w linku, ktory podal syo).

pikol - 16 Marzec 2006, 21:41
no to tez mi mama przeczytala(ja nie chcialem czytac ale musialem jej przewijac tekst i czytala glosno) ale informacje np. czy da sie ja gdzies kupic i gdzie za ile lub jaka jest jej fabula