Forum Icy.pl
Forum polskiego serwisu Icy Tower

Historia Icy Tower - Wersja 1.3 - awaria dysku Johana Peitza ze źródłem

Neo - 25 Sierpień 2005, 23:47
Temat postu: Wersja 1.3 - awaria dysku Johana Peitza ze źródłem
Dzis na stronie FLD pojawil sie nieciekawy news... juz sam tytul (KA-BOOOOOM) mowi, ze wydarzylo sie cos niedobrego. W skrocie mowiac, stary dysk autora gry, Johana Peitza, poszedl w cholere. Nie byloby w tym nic strasznego, gdyby nie to, ze byl na nim caly kod zrodlowy IcyTower 1.3, a takze kilka innych, waznych dla FLD rzeczy.

Johan Peitz napisał/a:
Uwaga, ten post zawiera zle wiesci.

Moj nowy komputer znow dziala, aczkolwiek z nowym HD (twardym dyskiem).

Zla rzecz #1: Nie udalo mi sie odczytac NICZEGO z mojego twardego dysku. Pracownicy sklepiu i kilku innych ekspertow od spraw sprzetu stwierdzili, ze spalil sie chip kontrolny (czesto sie to zdarza). Wynika z tego ze dysk jest do wywalenia, aczkolwiek zgromadzone na nim dane moga byc nadal nieuszkodzone.

Zla rzecz #2: Moj CD z kopia zapasowa, ktory nagralem zaledwie kilka tygodni temu, jest nieodczytywalny na zadnym dostepnym mi komputerze. Wyglada na to ze ostatnia kopia zapasowa rozwalila caly dysk.

Moj kolega zamierza rzucic okiem na moj stary HD tej nocy. Byc moze uda mu sie dokonac czegos sprytnego za pomoca jego programow i narzedzi, a byc moze nie.

Podsumowujac... nie jestem w stanie uwierzyc w swego pecha. Jesli nie bede mogl dostac sie do swojego twardego dysku (a prawdopodobnie tak sie stanie), oznacza to ze naprawde stracilismy kod IT 1.3. Tak poza tym stracilem jeszczewiele innych rzeczy, o ktorych boje sie nawet myslec.

Ciemne czasy nastaly... Powroce z informacjami, kiedy je bede mial. W tym momencie nie mam NIC.

Pozniej sytuacja nie wygladala lepiej:

Johan Peitz napisał/a:
Wykonalem troche telefonow do firm zajmujacych sie odzyskiwaniem danych z dysku. Analiza, czy dane w ogole beda mozliwe do odzyskania kosztuje 600 dolarow. Jesli jest mozliwa, wtedy za operacje odzyskiwania firma kasuje 4000 zielonych. Tak wiec, mowimy teraz o sumie okolo 5000$.

Gdyby to byla... dziesiata czesc tego, moze byloby mozliwe zeby uzbierac fundusze. Przy faktycznych cenach wcale nie jestem tego taki pewien. Nie wydaje mi sie, zeby osoby grajace w IcyTower az TAK te gre kochaly. Szczerze mowiac, ja tez chyba nie...

Komentarz Peitza do tekstu o pieniadzach:

Johan Peitz napisał/a:
Tak wiec, mowa o ciezarowce pieniedzy nie tylko po to zeby odzyskac dane, ale tez po to zeby w ogole dokonac jego analizy. Mam kumpla, ktory poprobuje kilku sztuczek z dyskiem, ale nie spodziewalbym sie zbyt wiele. Wedlug mnie musimy po prostu godnie przyjac cios i zakonczyc bitwe z honorem, wyjsc z niej silniejszymi niz bylismy.

Jak myslicie? Bye, bye 1.3? A moze ten kolega Peitza cos wykombinuje? A moze spolecznosc IcyTowerowa zmobilizuje sie i usklada piec patykow? Ech... :(

Laura_x - 25 Sierpień 2005, 23:51
Temat postu: KA-BOOOOOM
nie no nie strasz mnie :cry: gdyby to bylo pierwszego kwietnia, to bym nie brala teog na powaznie, ale teraz jednak boje sie ze IT 1.3 nie bedzie :cry: niwech on jakos uzboera te 5000 dolcow :!: modlmy sie o to dniem i noca, az nam sie usta spoca (lal zrymowalo sie :O ) ;)
petr - 25 Sierpień 2005, 23:54
Oczywiste jest, ze takowa naprawa w Polsce kosztowala by duuzo mniej (mysle ze w NAJGORSZYM wypadku w 1000$ moznaby sie zmiescic, a moze i w 500$).

Kombinujemy wlasnie z tym.

LEO - 26 Sierpień 2005, 07:12
Kuzwa Peitz to ma naprawde pecha. :? :( Ale wierze w to gleboko, ze uda sie odzyskac KOD ZRODLOWY :D , bo ianczej bym sie chyba ukatrupil.
Kunio - 26 Sierpień 2005, 09:18
No nie ale pech :!: :( Czego akurat musialo sie to przytrafic z wyjsciem IT 1.3 ,a ja juz sie cieszylem ze niedlugo sobie pogram.
:( :( :( :(

Kubu? Biel@nek - 26 Sierpień 2005, 09:42
O kurde :/ szkoda bo znowu chcialem zaczac grac "na powaznie" w wersji 1.3 bez gost floorow, no, ale moze tak sie musialo stac...
mattirab - 26 Sierpień 2005, 10:29
Jak sie nie uda, to trudno. Nie przejmujmy sie tym co bylo, ani tym co bedzie z IT. Cieszmy sie IT, ktore mamy teraz. A 1.3, coz, pewnie jeszcze kiedys wyjdzie, kiedy-nie wiemy.
PS.No i cieszmy sie obecnymi rekordami :roll:

Domia - 26 Sierpień 2005, 10:57
Oz ja *piiiip* :shock: No nie... ja nawet slow na to nie mam :/ 5000 $ ? W naszym przypadku to niewykonalne... jesli to byloby chociaz 5000 zl to jeszcze jakas nadzieja na zebranie kasy by byla :roll: Ciekawe czy tym "naprawicielom" powiedzial, ze ma cos waznego na tym dysku... pewnie, gdyby nie wiedzieli co sie tam znajduje, zrobiliby mu to za cztery stowki ;-p :wink:
No nic pozyjemy, zobaczymy...
[ :x ]

petr - 26 Sierpień 2005, 12:25
Jak pisalem wczesniej, jesli sie uda byc moze dokonamy tej naprawy w Polsce... Wyszloby taniej.
Laura_x - 26 Sierpień 2005, 12:28
LEO napisał/a:
Kuzwa Peitz to ma naprawde pecha. :? :( Ale wierze w to gleboko, ze uda sie odzyskac KOD ZRODLOWY :D , bo ianczej bym sie chyba ukatrupil.

ja tez bym chyba tak zrobila :cry:

petr - 26 Sierpień 2005, 12:34
laura_x napisał/a:
LEO napisał/a:
Ale wierze w to gleboko, ze uda sie odzyskac KOD ZRODLOWY :D , bo ianczej bym sie chyba ukatrupil.

LOL.
Sa na swiecie wazniejsze rzeczy niz Icy Tower...
:shock:

No, wiem ze nie piszecie tego doslownie, no ale... :o

Laura_x - 26 Sierpień 2005, 12:39
petr napisał/a:
laura_x napisał/a:
LEO napisał/a:
Ale wierze w to gleboko, ze uda sie odzyskac KOD ZRODLOWY :D , bo ianczej bym sie chyba ukatrupil.

LOL.

petr, no moze nie ukatrupila ale na pewno wpadla w jakis bilzej nieokreslony dolek, bo widzisz, IT to chyba najlepsza gierka w jaka gralam (oprocz TR) no i taka strata, jak ta z tym kodem zrodlowym, bylaby wrecz okropna, ale wiesz, ja ciagle wierze ze te dane z tamtego dysku da sie odzyskac :cry:

LEO - 26 Sierpień 2005, 12:42
Tak jak petr psiales, ja nie biore tego doslownie :) , ale IT wypas gierka i napewno bym sie ostro wkurzyl. :|
petr - 26 Sierpień 2005, 12:49
laura_x napisał/a:
petr napisał/a:
laura_x napisał/a:
LEO napisał/a:

LOL.

petr, no moze nie ukatrupila ale na pewno wpadla w jakis bilzej nieokreslony dolek, bo widzisz, IT to chyba najlepsza gierka w jaka gralam (oprocz TR) no i taka strata, jak ta z tym kodem zrodlowym, bylaby wrecz okropna, ale wiesz, ja ciagle wierze ze te dane z tamtego dysku da sie odzyskac :cry:

Wszyscy to wierzymy...
Bo jesli nie, zabawa zacznie sie od poczatku...

[size=9px]Piramidka :]
Jak piramidka, to nie cytuj wszystkiego ;) [/size]

Kunio - 26 Sierpień 2005, 13:20
Moze bedziemy mieli wiecej czasu na leprze rekordy w 1.2 ale troche mi sie nudzi
mattirab - 26 Sierpień 2005, 18:58
Jest jeszcze inna mozliwosc. Moze Johan Peitz zrobi jakos od nowa IT 1.3 i moze bedzie znow cos nowego. Ech. Cieszmy sie na razie 1.2. Nie martwmy sie o 1.3. Bedzie to bedzie, nie to nie. Wiele na to nie poradzimy. Chociaz...
Vinyanov - 26 Sierpień 2005, 19:31
Znam to uczucie straconego przez przypadek kodu.

Programisci maja we krwi odtwarzanie go z pamieci. :wink:

syo - 27 Sierpień 2005, 16:02
Nic nie powinno sie zmienic. Wszystko bedzie tak jak w czternastej becie, czyli wlasciwie finalnej.
Laura_x - 27 Sierpień 2005, 22:48
Syo napisał/a:
Nic nie powinno sie zmienic. Wszystko bedzie tak jak w czternastej becie, czyli wlasciwie finalnej.

a ja nie gralam nawet w wersje beta :cry: Syo,ty farciarzu :cry:

Neo - 27 Sierpień 2005, 23:33
Syo napisał/a:

Syo, a moze by po prostu wypuscic te czternasta bete jako wersje finalna? Jednoczesnie zastrzec ze nie bedzie juz zadnych nowszych wersji?

[size=9px]Dobra, wiem, durnieje pod wieczor. :grin: [/size]

tajek - 27 Sierpień 2005, 23:37
...taki pech zdarza sie rzadko ale jak sie juz zdarzy to w niewlasciwym momencie i o nie wlasciwej porze :(
Neo tez myslalem nad tym aby ostatnia bete jaka byla przeksztalcic juz w wersje finalna , z mojej perpektywy gra byla juz calkiem dokonczona i raczej nic wiecej peitz nie mial zamiaru dodac ...

Vinyanov - 27 Sierpień 2005, 23:51
Neo - za moich czasow przed uruchomieniem bet wyswietlalo sie stosowne ostrzezenie... Czy teraz tak nie jest?
Neo - 28 Sierpień 2005, 00:00
Viny - Hmm, nawet jesli, to czy programista pokroju Peitza nie powinien dac rady usunac takiego ostrzezenia z poziomu assemblera? To w koncu chyba jeden skok maszynowy... :roll:
Vinyanov - 28 Sierpień 2005, 00:31
Nie snie o pisaniu w asemblerze, nie wiem co to skok maszynowy, ale zdaje mi sie, ze nie jest to eleganckie rozwiazanie...

Poza tym bety 1.2 wygasaly po uplywie pewnego czasu. To chyba nie byloby takie latwe do ominiecia. :roll:

[size=9px]Oczywiscie to, ze wynajduje argumenty przeciw upublicznieniem wersji testowych 1.3 zadna miara nie znaczy, ze zalezy mi na opoznieniu tej czesci w ogole. :wink: [/size]

Neo - 28 Sierpień 2005, 00:51
Vinyanov napisał/a:
Nie snie o pisaniu w asemblerze, nie wiem co to skok maszynowy, ale zdaje mi sie, ze nie jest to eleganckie rozwiazanie...

No, powiedzmy ze nie jest eleganckie... moze sie jednak okazac, ze jedyne. BTW skok maszynowy to co cos jak GOTO label, tylko z poziomu assemblera (tak przypuszczam :wink: ), opuszcza fragment kodu...

Vinyanov napisał/a:

Poza tym bety 1.2 wygasaly po uplywie pewnego czasu. To chyba nie byloby takie latwe do ominiecia. :roll:

Wystarczylby kolejny skok maszynowy, tym razem nad algorytmem sprawdzajacym uplyw czasu. :grin:

[size=9px]PS. Nie chce sie klocic :) Po prostu pisze, co wg. mnie moglby zrobic Peitz, aby 1.3 mimo wszelkim przeciwnosciom losu jednak sie ukazala. :) [/size]

wolverine4claws - 28 Sierpień 2005, 13:58
Neo napisał/a:
Vinyanov napisał/a:

No, powiedzmy ze nie jest eleganckie... moze sie jednak okazac, ze jedyne. BTW skok maszynowy to co cos jak GOTO label, tylko z poziomu assemblera (tak przypuszczam :wink: ), opuszcza fragment kodu...

Vinyanov napisał/a:

Wystarczylby kolejny skok maszynowy, tym razem nad algorytmem sprawdzajacym uplyw czasu. :grin:

[size=9px]PS. Nie chce sie klocic :) Po prostu pisze, co wg. mnie moglby zrobic Peitz, aby 1.3 mimo wszelkim przeciwnosciom losu jednak sie ukazala. :) [/size]

Can anyone translate to english please?

Anyways, doesnt anyone consider the option that Johan might be lying?? I mean, it is sooo close to the release date and everyone is expecting it!!!

Davo - 29 Sierpień 2005, 09:55
I wish he was.
I'm a beta tester, and I know he's not. :(

wolverine4claws - 29 Sierpień 2005, 14:33
How are YOU so sure??? :P :razz: :?: :?:
Vinyanov - 29 Sierpień 2005, 15:58
Johan Peitz napisał/a:
All right! Finally some good news! Don't get your hopes up too much, BUT my friend who is checking out the crashed HD seems to be able to get something out of if after all!

Some files seems to be damaged, but not all. Hold your thumbs and hope that what we need is rescuable. More as it breaks.

Vinyanov napisał/a:
W porzadku! Nareszcie jakies dobre wiesci. Nie oczekujcie zbyt wiele, ale mojemu sprawdzajacemu padniety dysk znajomemu zdaje sie, ze moze mimo wszystko cos z niego wyciagnac.

Niektore pliki pewnie beda uszkodzone - ale nie wszystkie. Trzymajmy kciuki i miejmy nadzieje, ze da sie uratowac to, czego potrzebujemy. Szczegoly wkrotce? :idea: :smile:

Super. :mrgreen:

mattirab - 29 Sierpień 2005, 17:31
Jeszcze nie super, ale nadzieje sa! Dalej FLD!!!
wolverine4claws - 29 Sierpień 2005, 18:45
Does anyone have a polish to enlgish translator? :( :( :(
Davo - 30 Sierpień 2005, 10:10
Do you need it? Post in the English Forum or not at all if you can't understand Polish.
petr - 30 Sierpień 2005, 11:02
wolverine4claws - http://www.poltran.com/ ?
Neo - 30 Sierpień 2005, 14:39
[size=17px]UWAGA![/size]
Johan Peitz napisał/a:
Kod IcyTower 1.3 zostal odzyskany!! :lol: :grin: :P YAY! Juz niedlugo prace rozpoczna sie ponownie.

Wszystko zawdzieczamy mojemu drogiemu koledze Danielowi. W zamian Daniel poprosil o smieszne fotomontaze wykonane z jego zdjecia. Ja zrobilem takie.

Fotomontaze nalezy wrzucic gdzies na serwer i wyslac w TYM watku na forum Free Lunch Design. Mysle, ze Danny sobie zasluzyl! :P

LEO - 30 Sierpień 2005, 14:46
YEAH!!!!! To super, ze mamy odzyskany kod zrodlowy :grin: :grin: :grin: jak ja sie ciesze .YEAH YEAH mqssa podnieta. :twisted:
mateczko - 30 Sierpień 2005, 16:49
8)

[size=9px]...ok 1000 razy. Rozumiem, ze to mialo oznaczac wybuch radosci? :/ p.[/size]

Laura_x - 30 Sierpień 2005, 22:25
<jupi> w koncu jakas dobra wiadomosc ;) ten dzien wydawal mi sie stracony, a tutaj taka mila niespodzianka <lol>
Robee - 10 Wrzesień 2005, 17:44

PastorFX - 3 Październik 2006, 08:26
No fajnie, fajne...
dzamper - 3 Styczeń 2007, 13:02
Temat postu: Odp: KA-BOOOOOM
No fajne fajne, że odświeżasz temat. :P
Ferbi - 3 Styczeń 2007, 14:17
No kurna Spoko. Ale on ma pecha. Czemu akurat mu. Mógł chociaż 2 kopie zrobić. Ale może uda się w Polsce naprawic.:(
dzamper - 3 Styczeń 2007, 17:29
LOL! Przecież odzyskał dane (dlatego wyszło IT1.3)! I to jakiś rok temu!!