Forum Icy.pl
Forum polskiego serwisu Icy Tower

Kawiarnia - Uzaleznienia

Laura_x - 10 Listopad 2005, 22:50
Temat postu: Uzaleznienia
j.w jakie znacie rodzaje uzaleznien :?: Czy spotkaliscie sie kiedys z osoba uzalezniona :?: jakie znacie sposoby na walke z uzaleznieniami :?: Licze ze doo tego tematu podejdziecie powaznie :wink: i rozwina sie ciekawe dyskusje :wink:
petr - 10 Listopad 2005, 22:51
Temat postu: Uzale?nienia
Byl taki temat, zastanawiam sie czy zcalic
(Wypowiem sie za chwilke ;] )

EDIT Jednak nie, tamte Pastorowe tematy byly pisane raczej "na luzie", a ten widze ze dosc powazny...

Co do mnie -

Alkochol - ok, dopoki w malych ilosciach
Papierosy - juz wole alkochol, to cos niszczy pluca
Narkotyki - podobno fajne fazy mozna miec, ale jak sie madrze korzysta - ponoc da sie i tak ;] Planuje sprobowac. (ktos jest juz za?)
Komputery - wszystkich wpisujacych to na liste uzaleznien uwazam za troche... nieobeznanych... Nie macie wrazenia, ze komputery to cos wiecej?... Sory, za pomoca papierosa czy alkocholu nie poslucham muzyki, nie pojde do biblioteki, nie pogadam ze znajomymi...

domaz - 10 Listopad 2005, 23:03
jak dobrze uzyjesz to za pomoca narkotyku mozesz wszystko zrobic;d
Domia - 10 Listopad 2005, 23:04
A ja to traktuje w ten sposob:

Alkohol - poki co nie zamierzam pic.
Papierosy - najgorszy syf jaki moze byc :/ Nie wiem jak mozna byc tak glupim i samemu skracac sobie zycie...
Narkotyki - stycznosci nie mialam i nie zamierzam miec.
Komputer - czy jestem uzalezniona? Zdecydowanie nie. Wole sobie pochodzic w gorach, posluchac muzyki niz siedziec przy komputerze, ale lubie sobie wiadomo pogadac na gg, pograc na kurniku itd.
Muzyka - ojj nalog powazny u mnie :twisted: Nie moge sie obyc bez muzyki. Gdziekolwiek jestem, zawsze mi towarzyszy. Czasami babcie na przystanku o tak sie na mnie patrza o.O, jak sobie rytm o porecz wystukuje.

Vinyanov - 10 Listopad 2005, 23:10
Komputer potrafi byc uzaleznieniem... Nie sprawiajacym zadnej przyjemnosci...

Zdarza sie wam bezrozumnie wedrowac po Wikipedii lub Google przez kilka godzin dziennie? To jest to.

Laura_x - 10 Listopad 2005, 23:11
alkohol - owszem, ale w rozsadnych ilosciach :) )
papierosy - never in my life :P
narkotyki - nie ma mowy, jak widze co dragi robia z ludzmi, jak ich uzalezniaja to mi sie slabo robi :/ petr -> jak sprobujesz, to to nie skonczy sie na jednym sprobowaniu - jakos nei wierze ze nie bedzie Cie dalej ciagnelo :/
muzyka - od niej to ja jestem uzalezniona totalnie :twisted: nie potrafie sobie wyobrazic dnia bez sluchania SOAD, Rammsteina lub The Rasmus :twisted:
sex - to juz sie nazywa nimfomania xD ale ja od sexu raczej uzalezniona nie jestem :) chociaz... :wink:

petr - 10 Listopad 2005, 23:13
Domaz: to samo mozna osiagnac odpowiednia afirmacja, i to za darmo ;p
Jak pisalem, zamierzam sprobowac z "rekord swiata w combo" xD

Sory za offtop

Domia - nie jestes uzalezniona? Uzywasz go codziennie - to uzaleznienie ; p

Domia - 10 Listopad 2005, 23:14
petr napisa³/a:
Domia - nie jestes uzalezniona? Uzywasz go codziennie - to uzaleznienie ; p

Codziennie pije herbate - czy to uzaleznienie?
Codziennie myje zeby - czy to tym bardziej uzaleznienie :lol: ?

Laura_x - 10 Listopad 2005, 23:15
Ludzie ja mowilam, zeby pogadac tu powaznie, anie brac sie za zarty ale dobra... codziennie ukladam kostke Rubika - czy to uzaleznienie :?: :)
petr - 10 Listopad 2005, 23:16
Vinyanov napisa³/a:
Zdarza sie wam bezrozumnie wedrowac po Wikipedii lub Google przez kilka godzin dziennie? To jest to.

Oszfak, a wiec jednak...
Tak, mam cos takiego, potrafie kilka godzin robic cos kompletnie bez celu...

Laura - nie radze sluchac ciagle tego samego... Znudzi sie ^^
("nie, SOAD nigdy mi sie nie znudzi, kocham to!")
Teraz tak mowiesz, ale zapewniam Cie, ze wszystko kiedys sie nudzi ;]

Seks tez potrafi uzalezniac - ale ja sie nie wypowiadam ;P

EDIT: Domia - drogie herbaty sa uznawane za uzywki, tak jak kawa...
Codzienne ukladanie kostki rubika to tez rodzaj uzaleznienia - jesli ja [kostke] zgubisz, bedziesz odczuwala jej brak - czyli uzaleznilas sie od jej uzywania
Ale to ostatnie pasuje bardziej to "przyzwyczajen"

Laura_x - 10 Listopad 2005, 23:17
petr -> zapewniem Cie ze SOAd mi sie nie znudzi nigdy :P cyba ze zaczne nalogowo sluchac Nightwish'a :D a mi sie zdarza kompletnie bezsensownie czekac na forum prze godzine, cyzktos nie odpisze posta - a jak nikt nic nei napisze, to sie denerwowac zaczynam, i albo czekam dalej, albo robie cos innego :P
petr - 10 Listopad 2005, 23:19
TO forum tez mnie uzaleznilo - w wakacje kilkadziesiat razy dziennie zagladalem.
Tak samo mam z poczta - co chwile klikam na zakladke do webmaila...

Wyzej byl edit

Laura_x - 10 Listopad 2005, 23:22
petr -> to ja w takim razie uzaleznilam sie od WoTR :D bo tam, jak bylam jeszcze niezbanowana, potrafilam siedziec caly czas i tylko czekac az ktos cos napisze, by mu po minucie odpisac :D ale terazmi juz to troche przechodzi - chociaz, na Icy.pl jest tak samo :D czekam az ktos cos napisze :D a mam jeszcz jeden paskudny nalog - nie lubie rano scielic lozka i robie to po skzole dopiero :D a pozatym cyba sie uzaleznilam od klniecia - bo jak mnie ktos wkurzy to rzucam mu wiazanke polskiej laciny podworkowej xD chociaz staram sie to ograniczac xD i coraz lepiej mi to wychodzi xD
Karciooz - 11 Listopad 2005, 10:04
U mnie podobnie jak u wiekszosci :
:arrow: Alkohol - tak , ale okazyjnie , 3 piwa max , mialem taki okres ze przesadzalem i z iloscia i gatunkiem -spirol :P , ale po takich melanzach takie rzeczy sie robilo , ze juz nie bede tyle pil .
:arrow: Papierosy - moze trudno w to uwierzyc , ale nie probowalem nigdy . Jak czuje ten zapach z czyichs ust to mam odruch wymiotny i dlatego nie mam zamiaru probowac .
:arrow: Sex - takze narazie nie moge sie wypowiadac .
:arrow: Bylem uzalezniony i czasem wlaczalem kompa i nie mialem co robic na nim :) ale to zaczelo przeszkadzac np. w nauce (kiedy chcialem sie pouczyc to reka sama wlaczala komputer) , teraz jestem nadal uzalezniony ale juz nie tak jak kiedys
:arrow: Od tego fourm tez sie uzalezniam ,za kazdym razem kiedy wlaczam Firefoxa jest to pierwsza zakladka jaka klikam .
:arrow: Telefon komorkowy - towarzyszy mi 24 h na dobe , nawet jak nie mam nic na koncie i nie moge pisac smsow :P

Laura_x - 11 Listopad 2005, 13:00
Karciooz -> przypomniales mi o komorce :DDDDja nie moge wyjsc z domu bez koma :DDD jak np nie wezme koma do szkoly, tomusze isc na przerwie do domu i telefon zabrac :DDDD no i jak telefony nie mam w rekac, to czuje sie troche bezradna :P P nieno to byl zart, ale bez telefonu czuje sie jakos dziwnie, a gdy juz mam telefon w rekach, to co chwila sprawdzam, czy mi jakis esemesek nie przyszedl xD a koma mam od dopiero dwoch lat i kilku miesiecy xD
killer55 - 20 Kwiecieñ 2006, 14:02
JA jestem bardzo uzalezniony od wody gazowanej Sprite :P Uwielbiam
Tak samio jak napisal Petr- forum tez to lubie.
I jeszcze slodyczeWOW:) Bez kompa nie moge oderwac bo codziennie gram w Icy tower:p

Laura_x - 20 Kwiecieñ 2006, 15:33
a ja jestem uzalezniona od mojego Adasia, bez ktorego nie bylabym w stanie norlamnie funkcjonowac :) i to jest prawda, nie klamie, o jak nie gadalam z nim przez kilka dni, bo mi net nie dzialal, to myslalam, ze umre, bo bez niego jestem jak wegetujaca roslinka na pustyni... i prosze sie nie smiac z tego co mowie.
Jacob - 20 Kwiecieñ 2006, 15:41
Laura_x napisa³/a:
i prosze sie nie smiac z tego co mowie.

Hahaha, lol, lol2. Lepiej Ci ? Po co wogole pisalas ten tekst ??

Vinyanov - 20 Kwiecieñ 2006, 15:44
"Po co wogole pisalas ten tekst ??"

A po co ty zyjesz?

"Po nic."

Wiec sie zabij.

"Nie."

To po co gadasz?

Jacob - 20 Kwiecieñ 2006, 16:38
Vinyanov napisa³/a:
To po co gadasz?

Bo dobijaja mnie tu niektore posty.

Asef - 20 Kwiecieñ 2006, 18:09
A ja chyba jestem uzalezniony od komputera,jak tylko wejde,niewiem jak mam wyjsc i tak siedze tyle godzin <lol>
killer55 - 21 Kwiecieñ 2006, 13:48
no, komputer to najlepszy przyjaciel czlowieka(dla niektorych) :lol:
Devlin - 21 Kwiecieñ 2006, 13:59
killer55 napisa³/a:
no, komputer to najlepszy przyjaciel czlowieka(dla niektorych)

Dla mnie!!!!!

catek - 21 Kwiecieñ 2006, 14:10
killer55 napisa³/a:
no, komputer to najlepszy przyjaciel czlowieka(dla niektorych) :lol:

hehe dla mnie rowniez, chociaz sam sobie mowie ze no dobra jeszcze pol godz. to i tak siedze dluzej, bral poczucia czasu mam czy jak to rozumiec? :|

Devlin - 22 Kwiecieñ 2006, 13:30
Jak ja sobie mowie, ze pol godziny to wychodza co najmniej 4...
Kubus - 22 Kwiecieñ 2006, 15:22
Heh ja lubie siedziec ale jak mam odejsc to odchodze , wiec chyba tego uzaleznieniem nie mozna nazwac . Ale czasem zima sie przysiedzialo po kilka dobrych godzin ... :)
Devlin - 22 Kwiecieñ 2006, 15:30
Kubus napisa³/a:
Ale czasem zima sie przysiedzialo po kilka dobrych godzin ...

Czasem to sie siedzialo po 14 godzin !!!

zaufmenik - 30 Kwiecieñ 2006, 20:54
Moje nalogi to internet, kawa :)

Chociaz nie koniecznie, bo jak mi komp siadl, to po trzech dniach odwyczailem sie od niego, a latem prawie wcale nie pije kawy, pije zato duzo pepsi :P

kacpi123 - 15 Sierpieñ 2016, 12:26

Teraz chyba najbardziej popularnymi uzależnieniami są: komputer, alkohol i papierosy. Dużo osób pali "okazyjnie" na imprezach a potem robi się problem, bo sięgają coraz częściej do paczki. Byłem kiedyś jednym z takich palaczy :) Teraz walczę z nałogiem i myślę, że idzie mi to skutecznie. Założyłem nawet bloga na ten temat i umieszczam tam różne preparaty, które mają wspomagać walkę z uzależnieniami. Piszę tak, że o korzyściach jakie niesie ze sobą rzucenie palenia. Jak chcesz zobaczyć jak się na tym na pracowałem to wejdź tutaj: http://www.pokonajnikotyn...rzysci-objawy/. Myślę, że warto zajrzeć i pokonać wroga :)
Basia21 - 23 Sierpieñ 2017, 09:47

Papierosy i kawa. Ale z papierosami sobie jako¶ radzê. Palê tylko w weekendy, i to te¿ nie wszystkie. Kiedy¶ pali³am wiêcej.
mocarny - 8 Wrzesieñ 2017, 12:43

W obecnych czasach jako¶ jest tak, ¿e ludzie s± bardziej podatni ni¿ kiedy¶ na na³ogi. Niestety ¿yjemy w ci±g³ym stresie, mnóstwo negatywnych bod¼ców - wiadomo¶ci tylko z³e, itp itd. No i efekt jest jaki jest. Mój znajomy zajmuje siê kwestiami uzale¿nieñ http://uzaleznienia-ostroleka.pl/ . Moim zdaniem z uzale¿nienia najlepiej wychodziæ z pomoc± fachowca.
Kazikdobry - 30 Grudzieñ 2021, 11:17
Temat postu: Re: Uzaleznienia
Laura_x napisa³/a:
j.w jakie znacie rodzaje uzaleznien :?: Czy spotkaliscie sie kiedys z osoba uzalezniona :?: jakie znacie sposoby na walke z uzaleznieniami :?: Licze ze doo tego tematu podejdziecie powaznie :wink: i rozwina sie ciekawe dyskusje :wink:

Polecam przeczytać ten ważny artykuł w temacie uzależnień https://www.sensownie.edu...e-uzaleznienia/

domi.nika - 7 Styczeñ 2022, 14:11

ja tez o uzaleznieniach sporo czytalam tutaj https://www.lektor.edu.pl...z-uzaleznienia/
wiruska - 30 Marzec 2022, 18:08

moj tata byl uzalezniony, wiele zlego nam wyrzadzil.. zdecydowal sie jednak na terapie w osrodku Tratwa w Wiśle i stanal na nogi
Ewelaa213 - 12 Kwiecieñ 2022, 10:53

Mój tato pił dużo alkoholu więc często cierpieliśmy z tego powodu. Właśnie niedawno znaleźliśmy sposób na to czyli wszywka esperal warszawa Jest to sposób dzięki któremu na około rok mamy spokój. Nie jest to drogie a więcej informacji oczywiście przeczytacie na ich stronie
gopilo - 15 Kwiecieñ 2022, 12:24

uzależnienie od czytania to raczej jedno z mniej szkodliwych;)

iryd - 8 Maj 2022, 11:33

Koniecznie pomyśl o jakiejś profesjonalnej pomocy. Na przykład w Medi life - https://medi-life.pl/ na pewno doradzą jakie kroki warto podjąć zeby zadbać o swoje zdrowie