Otwarty przez: Vinyanov 22 Luty 2008, 08:31 |
FAQ - najczęściej zadawane pytania |
Autor |
Wiadomość |
petr
Administrator

Wiek: 34 Dołączył: 17 Kwi 2004 Posty: 1665 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Kraków
|
Wysłany: 8 Luty 2006, 02:28 FAQ - najczęściej zadawane pytania
|
|
|
W tym temacie znajdziecie odpowiedzi na wszystkie zadane pytania w tym dziale
Na sam poczatek polecam tez artykul Ogolnie o Icy Tower - zebrano tam wiele informacji dla poczatkujacych.
Spis tresci:
1. Odblokowywanie schodkow - zaczynalem od drewnianych, wszedlem na gwiezdne ale sie nie odblokowaly - dlaczego ?????
2. Chce pograc na roznych schodkach a nie umiem wejsc na 1000 floor
3. Gdzie mam zapisac sciagniete mody (skiny) / postacie do Icy Tower????
4. Czy istnieja kody do Icy Tower?
5. Po kilku sekundach IT zmienia kolory - dlaczego?
6. Jak macie metody na wysokie skakanie?
7. Jak robie moda to te kolory ktore zrobie w paincie w IT sa inne, jak moge zrobic aby byly prawdziwe?
8. Czy istnieje wersja Icy Tower "do cwiczen", w ktorej moznaby zmieniac predkosc gry czy wielkosc cegielek?
9. Jak zrobic screen (zdjecie, zrzut ekranu) z gry?
10. Jak tworzyc wlasne postacie/mody?
11. Sciagnalem ProFloor, skopiowalem go do katalogu z IT i nie dziala.
12. Jaki utwor leci w glownym menu IT?
13. 'last_game.itr' ze zmieniona nazwa - zalicza na swiatowej liscie?
14. Chce znac swoje K+ a nie chce mi sie liczyc - istnieje jakis program do tego?
15. Mam problem ze swoim modem - sciany pulsuja na kolorowo...
16. Jak zagrac w IT? / Skad wziasc IT?
17. Skad wziac nowe postacie / mody?
1. Odblokowywanie schodkow - zaczynalem od drewnianych, wszedlem na gwiezdne ale sie nie odblokowaly - dlaczego ?????
petr napisał/a: | Przy odblokowywaniu schodkow musimy wziasc pod uwage ich klasyczna kolejnosc w wiezy. Aby odblokowac schodki lodowe, musimy wejsc na 100, drewniane - na 200, gwiezdne - na 300 i tak dalej. Zamiana rodzaju platformy od ktorej rozpoczynamy gre nic nie zmienia. |
2. Chce pograc na roznych schodkach a nie umiem wejsc na 1000 floor
petr napisał/a: | Nie ma problemu - wystarczy, ze sciagniesz jeden, wybrany plik 'tower.cfg' - np z naszego downloadu i podmienisz go z oryginalnym znajdujacym sie w glownym katalogu z gra (lub zmienisz nazwe na 'tower.cfg' i skopiujesz do w/w folderu). Kazdy plik odblokowuje schodki do pewnego poziomu - np '300.cfg' tylko do tych, znajdujacych sie klasycznie na 300 floor (gwiezdnych). Uwaga - Twoje rekordy zapisywane sa wlasnie w pliku 'tower.cfg' - zamieniajac go tracisz je. Najlepiej wiec przed podmiana zrob jego kopie zapasowa (skopiuj w dowolne miejsce). |
3. Gdzie mam zapisac sciagniete mody (skiny) / postacie do Icy Tower????
SaleiB napisał/a: | Skiny do icytower sa w postaci pliku 'data.dat'. Musisz wejsc do katalogu z IT, potem do podkatalogu 'data'. Tam masz oryginalny plik 'data.dat' - najlepiej zrob sobie jego kopie zapasowa, tj zmien nazwe np na data1.dat (na wszelki wypadek). Teraz wystarczy jak wgrasz tam plik 'data.dat' moda na ktorym chcesz pograc ;] mozesz tez skorzystac z programu Icy Tower Mod Switcher, ktorego sposob dzialania jest opisany tutaj (z tego samego miejsca mozesz go sciagnac). |
petr napisał/a: | Postacie natomiast wrzucasz do katalogu 'characters'. Jesli postacia jest jeden plik - zazwyczaj '.bmp' lub '.pcx' - zaloz w 'characters' nowy katalog - wazne, aby mial taka sama nazwe jak plik, i wrzuc tam postac; jesli postac jest spakowana, wypakuj ja poprzez opcje 'wypakuj tutaj' do w/w katalogu. |
4. Czy istnieja kody do Icy Tower?
petr napisał/a: | Nie - chyba ze za kody uznamy fun mode (opisane na stronie w 'Oszustwa') i/lub spowalnianie gry. |
5. Kiedy wlaczam IT (obojetnie w jakiej wersji) przez chwile jest wszystko normalnie; po paru sekundach wszystko robi sie zielono-jakiestam (Harold ma zielone zeby ), a potem to wszystko znika i robia sie czerwone obwodki. I tak za kazdym razem...
petr napisał/a: | W wiekszosci przypadkow taki efekt powoduje aktywnosc dzialajacego w tle programu - np gg (zmiana statusu, wiadomosc), zmiana tapety poprzez Webshots czy komunikat jakiegos antywirusa. Rozwiazaniem zazwyczaj jest wylaczenie wszystkiego co zbedne w tym momencie. Jesli to nie skutkuje, oznacza to prawdopodobnie, ze mamy wirusa i komputer nalezy przeskanowac dobrym antiwirusem (i/lub sformatowac dysk - zreinstalowac system). |
6. Jak macie metody na wysokie skakanie?
kishony napisał/a: | trening, trening, trening..
przyda sie tez odrobina talentu, troche szczescia, dosc duzo cierpliwosci i wtedy masz szanse stac sie w tym dobry. |
syo napisał/a: | Cierpliwosc, skupienie, koncentracja, czas |
7. Jak robie moda to te kolory ktore zrobie w paincie w IT sa inne, jak moge zrobic aby byly prawdziwe?
Bardzo wyczerpujaca odpowiedz udzielona przez Neo znajduje sie tutaj.
8. Czy istnieje wersja Icy Tower "do cwiczen", w ktorej moznaby zmieniac predkosc gry czy wielkosc cegielek?
petr napisał/a: | Dokladnie taka wersja IT nie istnieje, ale za "wersje treningowe" mozna uznac liczne hacki stworzone przez RamboBonesa - np ProFloor. |
9. Jak zrobic screen (zdjecie, zrzut ekranu) z gry?
syo napisał/a: | Wciskasz F1, screen robi sie w folderze C:/games/icytower1.3 (czyli tam gdzie masz IT). A zeby go odczytac, uzyj ktoregos z programow do edytowania obrazkow - NeoPaint lub ACDSee (te polecam). |
10. Jak tworzyc wlasne postacie/mody?
Polecam nasze poradniki - "tworzenie postaci" i "tworzenie skinow (modow)" (ten drugi jest chwilowo nieaktualny - akapity o dzwieku dotycza tylko IT 1.2).
11. Sciagnalem ProFloor, skopiowalem go do katalogu z IT i nie dziala.
petr napisał/a: | Musisz uruchamiac gre tym wlasnie plikiem - czyli stary skrot ktory masz na pulpicie odpada. |
12. Jaki utwor leci w glownym menu IT?
Odpowiedz znajdziesz w naszych Ciekawostkach.
13. Po ugraniu rekordu przez przypadek nie zapisalem powtorki - skopiowalem wiec 'last_game.itr' i zmienilem nazwe - czy zalicza mi to na swiatowej liscie?
Domia napisał/a: | Nie, poniewaz Wiggin uznaje tylko powtorki z twoim nickiem, a nie jak w twoim przypadku z imieniem glownego bohatera gry (przy zmienianiu nazwy powtorki last_game, replay jest podpisany imieniem Harolda). |
petr napisał/a: | Najlepszym wyjsciem z tej sytuacji jest po prostu.. pobic rekord ponownie |
14. Chce znac swoje K+ a nie chce mi sie liczyc - istnieje jakis program do tego?
petr napisał/a: | Oczywiscie - np 'Kalkulator K+' stworzony przez Vinyanov'a. Mozesz go sciagnac stad. |
15. Mam problem ze swoim modem - sciany pulsuja na kolorowo
Neo napisał/a: | Zobacz sobie tutaj. Pietnasta linijka to eye candy. Te kolory przewijaja sie w petli. Jesli chcesz zeby tak sie nie dzialo, wybierz sobie zielony z tych wyzej. |
16. Jak zagrac w IT? / Skad wziasc IT?
Nalezy sciagnac ta gre na swoj komputer - najlepiej z naszego downloadu lub z downloadu tworcow gry - FLD.
17. Skad wziac nowe postacie / mody?
Postacie pasujace do 1.2 i 1.3 mozesz sciagnac stad, stad lub stad.
Mody znajdziesz tutaj, tutaj oraz tutaj.
Aby dowiedziec sie jak je "wsadzic" do gry przeczytaj czwarty punkt tego FAQ. |
_________________ score 217671 | floor 727 | combo 461 || NML/FML 493 | CCC1 150
|
Ostatnio zmieniony przez Icy.pl 16 Styczeń 2009, 11:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
DragonKin
Gość
|
Wysłany: 4 Luty 2009, 13:30
|
|
|
niestety nie moge latac w grze icy tower1.3.1 robie to co jest w pkt4 wchodze w ta stronei nie moge a robie to co jest napisane. nie wiem jak ma wygladac ten plik ma wygladac jak folder tekst? prosze o odp.powiedzcie mi także który to jest główny plik z gra IT bo sie na komputerze nie znam zabardzo |
|
|
|
 |
darek kobra
Gość
|
Wysłany: 4 Luty 2009, 23:53
|
|
|
ja mam problem bo nie wiem skad wziasc folder glowny I.T. bo na pulpie nie mam da sie jakos go utworzyc po instalacji? |
|
|
|
 |
iceMan
Hey, good!

|
Wysłany: 12 Marzec 2011, 21:37
|
|
|
Skąd można się dowiedzieć jaki jest mój IT code |
_________________ Floor: 435 Combo: 121 Score: 17875 |
|
|
|
 |
SaleiB
Administrator

|
Wysłany: 12 Marzec 2011, 21:54
|
|
|
Sposób zapisywania i odczytywania IT Code wymyślił i opisał na tym forum Vinyanov. Obecnie jego posty są niedostępne, ale w niedługim czasie (jak dobrze pójdzie to nawet w ciągu kilku dni) większość z nich zostanie przywrócona, w tym ten o IT Code. Na pewno będzie o tym informacja na stronie głównej |
_________________ IT 1.4/1.5 scores: Floor 1050 | Combo 525 | NC 783 | LC 521 | JS2 143 | JS3 62 | CC1 162 | CC2 261 | CC3 353 | CC4 448 | CC5 541 (Rank ****) źródło |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|