SzukajSzukaj  RegulaminRegulamin  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Icy.pl Strona Główna  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Vinyanov
22 Luty 2008, 00:20
Tłumaczenie Icy Tower (inicjatywa Neo)
Autor Wiadomość
Neo 
Fantastic!


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Mar 2004
Posty: 487
Skąd: Matrix :)
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 18:51   Tłumaczenie Icy Tower (inicjatywa Neo)

Co byscie powiedzieli na to, zeby zrobic polska wersje gry... spolszczone zostaloby prawie wszystko - poczawszy od menu gry, na creditsach konczac... mam jednak kilka pytan i sugestii:

1. Czy wolelibyscie, zeby polska wersja byla z polskimi literami?
2. Wiem, ze 95% z Was od razu odpowie (bez zastanowienia) na pierwsze pytanie "TAK!!!", jednak rodzi to nowe problemy... otoz nie da sie "dodac" polskich liter bez ingerencji w program gry, w zwiazku z tym trzeba sie uciekac do podstepu... moj pomysl polega na podmianie tych mniej uzywanych liter, np. Q, V na polskie... rodzi to jednak problem (dzieki Viny ze zwrociles na to uwage...) mianowicie jak ktos wpisze sie na liste jako Qix, to np. wyswietlony zostalby jako Six :) ... a to byloby wysoce niepozadane...
3. Potrzebuje kogos, kto te "polskie" fonty stworzy... najlepiej, zeby byly podobne szata graficzna do oryginalnych, inaczej nie bedzie to juz spolszczenie, a raczej MOD :wink:
4. Kiedy juz beta zostanie wypuszczona, bede otwarty na jakiekolwiek sugestie co do jakosci spolszczenia... np. zle przetlumaczylem jakis wyraz czy cos...
5. Zeby nie rzucac slow na wiatr... prace sa juz w fazie wczesnej alpha - przetlumaczone menu, bez polskich liter...

Za pomoc w tworzeniu IcyTower PL dziekuje (poniekad z gory) Vinyanovowi :) - dzieki, koles :D
_________________
IT Code: IT+(+++) M$++ CS+ SD= M= ISC= CI- CF+ CL=
Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 20 Lipiec 2010, 03:24, w całości zmieniany 4 razy  
  Profil FLD: 49 IT Code:
 
Fayl
Fantastic!



Dołączył: 26 Lut 2004
Posty: 346
Skąd: ŁDZ
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 18:58   IcyTower po POLSKU!

Jak dla mnie pomysl dobry, ale polskie znaki mijaja sie z celem, poniewaz nawet gdyby nimi zastapic q, v i x to przeciez polskich znakow i tak jest wiecej...

Co do tworzenia, to ja raczej grafikiem nie jestem... :?
 
 
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:00   Re: IcyTower po POLSKU!

No, to teraz mozna sie porzadnie rozpisac...

Neo napisał/a:
Co byscie powiedzieli na to, zeby zrobic polska wersje gry... spolszczone zostaloby prawie wszystko - poczawszy od menu gry, na creditsach konczac...


Ja jestem za ( 8) ), ale mam takie pytanie: czy tlumaczysz tez komunikaty z pierwszego, czarnego ekranu gry, komunikaty o bledach itp.?

(...)

Cytat:
3. Potrzebuje kogos, kto te "polskie" fonty stworzy... najlepiej, zeby byly podobne szata graficzna do oryginalnych, inaczej nie bedzie to juz spolszczenie, a raczej MOD :wink:


No, ja moglbym sprobowac to zrobic, gdybym uwazal ze polskie znaki to dobra rzecz. :twisted: Sorry, ale jak dla mnie naprawde nie sa konieczne, a nawet wygladalyby troche nienaturalnie...

Cytat:
4. Kiedy juz beta zostanie wypuszczona, bede otwarty na jakiekolwiek sugestie co do jakosci spolszczenia... np. zle przetlumaczylem jakis wyraz czy cos...


Ja od razu zastrzegam jedno: "Rejupmp" trzeba przetlumaczyc jako... "Wieloskok". :D Pomysl Pastora. :wink:

Cytat:
Za pomoc w tworzeniu IcyTower PL dziekuje (poniekad z gory) Vinyanovowi :) - dzieki, koles :D


N/p. :mrgreen:

P.S. Wiec, jesli mozna zapytac, jakiego programu uzywasz do tlumaczenia? Ja eksperymentowalem/eksperymentuje z czyms o nazwie "Hex Workshop", ale ciagle mam wrazenie ze to nie jest najlepsza* droga. :?

*Znaczy - tlumaczyc sie da, ale ciaglezastanawiam sie jak zwiekszyc odstepy pomiedzy poszczegolnymi wyrazami i dac im wiecej miejsca (przenoszac "00" z jednego miejsca na drugie?)...
 
 
Neo 
Fantastic!


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Mar 2004
Posty: 487
Skąd: Matrix :)
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:10   IcyTower po POLSKU!

Cytat:
ale mam takie pytanie: czy tlumaczysz tez komunikaty z pierwszego, czarnego ekranu gry, komunikaty o bledach itp.?


No... mozna sprobowac...! Do roboty, ferajna :P

Cytat:
gdybym uwazal ze polskie znaki to dobra rzecz. Sorry, ale jak dla mnie naprawde nie sa konieczne, a nawet wygladalyby troche nienaturalnie...


OK, czyli bez polskich znakow... hmm, to nawet dobrze, bo a) mniej roboty, :roll: b) nie trzeba bedzie dolaczac pliku DATA.DAT do pakietu spolszczajacego ;)

Cytat:
Ja od razu zastrzegam jedno: "Rejupmp" trzeba przetlumaczyc jako... "Wieloskok". Pomysl Pastora.


Twoje slowo jest dla mnie rozkazem :grin:

Cytat:
Wiec, jesli mozna zapytac, jakiego programu uzywasz do tlumaczenia?


WinHex... najlepszy HexEditor jaki znam :)

Cytat:
jak zwiekszyc odstepy pomiedzy poszczegolnymi wyrazami i dac im wiecej miejsca (przenoszac "00" z jednego miejsca na drugie?)...


bleh? U mnie udalo sie zamienic "START FLOOR" na "SCHODEK STARTOWY" bez zadnych problemow :shock: wiec nie wiem w czym problem...

Czekam na nastepne pytania :)
_________________
IT Code: IT+(+++) M$++ CS+ SD= M= ISC= CI- CF+ CL=
  Profil FLD: 49 IT Code:
 
SaleiB 
Administrator


Wiek: 30
Dołączył: 31 Sty 2004
Posty: 905
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:14   IcyTower po POLSKU!

zanim zaczniecie cokolwiek robic zapytajcie sie peitza co on o tym sadzi..

juz jeden gosciu probowal zrobic polska wersje strony FLD i okazalo sie ze niepotrzebnie sie meczyl..


pozdr
_________________
IT 1.4/1.5 scores: Floor 1050 | Combo 525 | NC 783 | LC 521 | JS2 143 | JS3 62 | CC1 162 | CC2 261 | CC3 353 | CC4 448 | CC5 541 (Rank ****) źródło
 
  Profil FLD: 34 IT Code:
 
John Beak 
Fantastic!



Wiek: 28
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 407
Skąd: Icy Tower
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:15   IcyTower po POLSKU!

Neo: WinHex jest najlepsie! Ja mam full version...
_________________
Trolling is a art.
Design Your Universe
IcyTower.cz
John Beak's Website
 
  Profil FLD: 1686
 
Neo 
Fantastic!


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Mar 2004
Posty: 487
Skąd: Matrix :)
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:17   IcyTower po POLSKU!

Cytat:
zanim zaczniecie cokolwiek robic zapytajcie sie peitza co on o tym sadzi..

juz jeden gosciu probowal zrobic polska wersje strony FLD i okazalo sie ze niepotrzebnie sie meczyl


wlasnie dlatego powiemy mu juz po fakcie, postawimy go przed faktem dokonanym :P

a tak na serio, to nie wiem co robic... jak myslicie?
_________________
IT Code: IT+(+++) M$++ CS+ SD= M= ISC= CI- CF+ CL=
  Profil FLD: 49 IT Code:
 
Domia 
No way!



Wiek: 25
Dołączyła: 06 Lut 2004
Posty: 1465
Skąd: Kraqw
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:24   IcyTower po POLSKU!

Neo- przytlumacz,pokaz peitzowi i nawet jesli powie, ze to jest do czterech liter to powiedz mu cos takiego -> ale to dla polakow,Polska to narod IcyTowerowcow,a dzieki wersji PL bedzie ich jeszcze wiecej :D a jak i tak sie nie zgodzi to powiedz -> ty wiesz co:?: polacy mysleli, zes taki fajny gostek, a tu kompletna klapa, wez ze se idz do spozywczaka kup se kaca (pyszna polska oranzadka :D ) i pomysl se o tym :P
 
 
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:26   IcyTower po POLSKU!

Neo napisał/a:
Cytat:
ale mam takie pytanie: czy tlumaczysz tez komunikaty z pierwszego, czarnego ekranu gry, komunikaty o bledach itp.?


No... mozna sprobowac...! Do roboty, ferajna :P


Wow... w kazdym razie ja sie tego nie podejmuje. :roll: No, przynajmniej bez porzadnych korepetycji od Johana co tu jest czym. :wink:

Cytat:
Cytat:
gdybym uwazal ze polskie znaki to dobra rzecz. Sorry, ale jak dla mnie naprawde nie sa konieczne, a nawet wygladalyby troche nienaturalnie...


OK, czyli bez polskich znakow... hmm, to nawet dobrze, bo a) mniej roboty, :roll: b) nie trzeba bedzie dolaczac pliku DATA.DAT do pakietu spolszczajacego ;)


Ok. :) Chociaz kiedys moznaby pomyslec i o przetlumaczeniu "sweet", "extreme" i reszty...

Cytat:
Cytat:
Wiec, jesli mozna zapytac, jakiego programu uzywasz do tlumaczenia?


WinHex... najlepszy HexEditor jaki znam :)


Uf, wiec jednak metoda chyba taka sama. :]

Cytat:
Cytat:
jak zwiekszyc odstepy pomiedzy poszczegolnymi wyrazami i dac im wiecej miejsca (przenoszac "00" z jednego miejsca na drugie?)...


bleh? U mnie udalo sie zamienic "START FLOOR" na "SCHODEK STARTOWY" bez zadnych problemow :shock: wiec nie wiem w czym problem...


Nie dokladnie w tym. Przykladowo:

Kod:
...................Welcome to Icy Tower!   Another game from Free Lunch Design.    Help Harold the Homeboy to climb as high as he can!       Use arrows to move and spacebar to jump.      Good luck!..


Caly ten cytat mozna swobodnie zmieniac w zakresie jego samego (czyli np. na miejscu pierwszych lub ostatnich kropek (czyli tych moich "00") wstawic jakis wyraz), ale kiedy przekrocze go i wyjde na inne znaki wcale sie nie wyswietli. (Wiem, ze to nie jest nic nowego :razz: ) Wiec czy mozna przekleic przez schowek troche tych "00" z miejsca w programie, gdzie jest ich w nadmiarze i dokleic np. pod koniec tego cytatu, aby miec wiecej miejsca do pisania (tak, aby liczba bitow w pliku sie zgadzala?)?

Mam nadzieje ze znosnie to wytlumaczylem. :shock:

Co do Johana Peitza - no coz, raz juz sie nie zgodzil na tlumaczenie IT na polski, ale wtedy pisal do niego Pastor, a po tym przecieku bet 1.2 oni chyba niezbyt sie lubili. ;]
 
 
Neo 
Fantastic!


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Mar 2004
Posty: 487
Skąd: Matrix :)
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:45   IcyTower po POLSKU!

Cytat:
Wiec czy mozna przekleic przez schowek troche tych "00" z miejsca w programie, gdzie jest ich w nadmiarze i dokleic np. pod koniec tego cytatu, aby miec wiecej miejsca do pisania(i aby liczba bitow w pliku sie zgadzala?)?


UU.. to moze byc faktyczny problem...

I jeszcze jedna sprawa, jesli chodzi o tlumaczenie czarnego ekranu... to moze byc to trudniejsze niz myslalem :/ :roll: ale sprobuje, nie dziwcie sie jednak jak nic z tego nie wyjdzie :)
_________________
IT Code: IT+(+++) M$++ CS+ SD= M= ISC= CI- CF+ CL=
  Profil FLD: 49 IT Code:
 
John Beak 
Fantastic!



Wiek: 28
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 407
Skąd: Icy Tower
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:45   IcyTower po POLSKU!

Ja urobil Icy Tower po czesku :D .
_________________
Trolling is a art.
Design Your Universe
IcyTower.cz
John Beak's Website
 
  Profil FLD: 1686
 
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 19:47   IcyTower po POLSKU!

Cytat:
Ja urobil Icy Tower po czesku .


Johan Peitz jakos to skomentowal? Jesli pozytywnie, moglibysmy miec nadzieje... :wink:
 
 
Black Eagle
Sweet!


Dołączył: 11 Kwi 2004
Posty: 23
Skąd: Z ko?la
Wysłany: 16 Kwiecień 2004, 20:07   IcyTower po POLSKU!

Fajny ten pomysl z polskim icytowerem, ale po angielsku tez jest 8)
_________________
glow=black] My highscore [/glow]
[glow=black] Floor- 657 [/glow]
[glow=black] Score -47949 [/glow]
[glow=black] Combo-210 [/glow]
[glow=black] Nml-427 [/glow]
[glow=black] CCC-134 [/glow]
 
 
 
matuss
Eextreeme!


Dołączył: 07 Lut 2004
Posty: 155
Wysłany: 17 Kwiecień 2004, 13:38   IcyTower po POLSKU!

Ten pomysl z polskim icytowerem jest GItes & gutES, wiec jak icytower PL to wreszcie mozecie wykozystac domene icytower.pl jako Oficjalna polska strona o icytower i oficjalna strona Icytower po polsku, co na to admin? i resZTA? 8)


pozdr, matuss.
 
 
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 18 Kwiecień 2004, 00:21   IcyTower po POLSKU!

Heh, wlasnie nagralem sobie przez mikrofon i wrzucilem do gry spolszczone przez siebie dzwieki nagrod - lol nieprawdopodobne :oops: , ale moze kiedys to opublikuje. :D Bedzie mozna sie posmiac. :wink:
 
 
CelseR
Eextreeme!



Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 166
Wysłany: 18 Kwiecień 2004, 07:06   IcyTower po POLSKU!

mam pytanie? po co polska wersja IT ? przecierz tam nie ma nic niezrozumialego i nawet ktos kto sie nie zna na angielskim polapie sie o co chodzi. i chyba Vinyanov juz wie jak trudno bedzie zrobic (fajnie brzmiace) polskie glosy ;) .
 
 
 
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 18 Kwiecień 2004, 11:19   IcyTower po POLSKU!

Cytat:
mam pytanie? po co polska wersja IT ? przecierz tam nie ma nic niezrozumialego


No, moze w samej grze nie, ale np. w readme.txt lub w poradniku tworzenia postaci?

Cytat:
i chyba Vinyanov juz wie jak trudno bedzie zrobic (fajnie brzmiace) polskie glosy .


Moze znajdzie sie ktos inny z lepszym mikrofonem. :wink:
 
 
CelseR
Eextreeme!



Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 166
Wysłany: 18 Kwiecień 2004, 13:06   IcyTower po POLSKU!

readme.txt to ja raczej nie czytam, bo mi sie nie chce i postaci tez nie robie ;)
 
 
 
Fayl
Fantastic!



Dołączył: 26 Lut 2004
Posty: 346
Skąd: ŁDZ
Wysłany: 18 Kwiecień 2004, 13:53   IcyTower po POLSKU!

Ale moze inni robia???? HMMMM???? :evil:
 
 
CelseR
Eextreeme!



Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 166
Wysłany: 18 Kwiecień 2004, 14:07   IcyTower po POLSKU!

no ja wcale nie wykluczam ;) tylko mowie ze ja nie robie
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 15