SzukajSzukaj  RegulaminRegulamin  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Icy.pl Strona Główna  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ekran panoramiczny - jak grać na normalnych proporcjach
Autor Wiadomość
Vinyanov 
No way!

Wysłany: 25 Marzec 2010, 15:06   Ekran panoramiczny - jak grać na normalnych proporcjach

Hej,

proporcje ekranowe notebooka (a raczej netbooka), z którego ostatnio korzystam wynoszą ±1,7 - tj. są rozciągnięte horyzontalnie. W IT w trybie pełnoekranowym na takim ekranie trudno jest grać. Sądziłem, że jest to problem, którego łatwe rozwiązanie nie istnieje, ale, jak się okazało, można temu zaradzić (przynajmniej w moim przypadku). Dlatego podam tutaj, w jaki sposób, na wypadek, gdyby ktoś też zetknął się z tym w przyszłości. Chyba można go zastosować tylko przy laptopach ze zintegrowanymi kartami graficznymi Intela, ale miało je 100% z dwóch notebooków, z którymi dotychczas miałem do czynienia, a zatem prawdopodobnie są one dosyć popularne.

Należy otworzyć panel Właściwości grafiki (dostępny w menu kontekstowym Pulpitu), aby przejść do panelu "Sterownika Intel GMA", przejść do Ustawień ekranu i Opcji współczynnika proporcji oraz wybrać opcję Zachowaj współczynnik proporcji. Od tego momentu, u mnie przynajmniej, IT w pełnym ekranie ładnie się centruje, z czarnymi pasami po bokach. ;)

(Choć granie na IT z "rozciągniętymi" schodkami także może mieć zalety, bo postać zdaje się biec po ekranie szybciej, co grze dodaje dynamiki. Ale może takie poczucie to nie zaleta poprzedniego ustawienia, a tylko efekt samej zmiany).

Podziękowania dla Devlina, który wczoraj zapytał mnie, czy próbowałem po prostu zwężać ekran, nakierowując mnie tym samym w ogóle na trop manipulowania przy właściwościach ekranu. Próbowałem wprawdzie robić to już wcześniej, ale tylko sprzętowo (tj. poprzez wbudowany interfejs konfiguracyjny samego ekranu), a nie programowo-systemowo - no i na innym monitorze (bo na osobnym LCD, a nie w laptopie), zatem bez tej wskazówki nigdy bym pewnie nawet nie spróbował zmieniać czegokolwiek przy tym komputerze.

PS. Teraz muszę jeszcze tylko rozwiązać problem szalejącej klawiatury, by wreszcie móc zacząć grać intensywniej. :P
Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 20 Lipiec 2010, 05:48, w całości zmieniany 1 raz  

Devlin 
Splendid!

Wysłany: 25 Marzec 2010, 18:14   

A nie ma za co :P
Co dokładnie masz z tą klawiaturą?
Opisz problem ;)

Profil FLD: 1565

Vinyanov 
No way!

Wysłany: 25 Marzec 2010, 23:41   

Cytat:
Co dokładnie masz z tą klawiaturą?
Opisz problem ;)

Parę razy już opisywałem, zresztą to nie temat na to. Ale chodzi o to, że czasami, może wtedy, gdy wciskam zbyt wiele klawiszy jednocześnie, postać zachowuje się, jakby klawisz strzałki w prawo lub lewo był wciskany stale przez ponad sekundę, wbiegając w ścianę. Skutek w 95% śmiertelny. Może powinienem po prostu zmienić porty albo użyć klawiatury na PS z przejściówką do USB.

Nawiasem. Teraz, kiedy byłem już w stanie grać, zauważyłem, że muszę trzymać oczy na ~15 cm przed monitorem, by wyraźnie widzieć krawędzie schodków. Albo - może nie tyle aby widzieć ich krawędzie, ale aby nie przesadzić w manipulowaniu torem skoków. Inaczej mówiąc, muszę koncentrować uwagę na wycinku ekranu na gdzieś 100/100 pikseli, by kontrolować postać - paradoksalnie nie mogę w tym celu obejmować wzrokiem całego ekranu. I co teraz? Przecież takiego dystansu nie można znosić dłużej, niż minutę! Czy istnieje jakiś typ okularów, który tu pomoże? :P

krecha1 
Amazing!

Wysłany: 20 Luty 2014, 22:04   

jak zachować współczynnik proporcjonalności na windowsie 7?

akatsuki
Yo!

Wysłany: 28 Luty 2014, 12:25   

Musisz grac na zminimalizowanym ekranie, bez zadnych full screenów - albo uzyc jakiegos moda.

Odpowiedz do tematu