SzukajSzukaj  RegulaminRegulamin  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Icy.pl Strona Główna  

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłumaczenie Icy Tower (inicjatywa Pisto-Lettiego)
Autor Wiadomość
Pisto-Letti 
Wow!



Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 98
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 19:29   Jak zmienić napisy w IT (menu)

Witam
Tworzę Polskiego Moda (w sumie już kończę). Muszęgo tylko "przetłumaczyć" skoro ma być w 100 % polski. Tak więc jak zmienić napisy menu, w pasku menu itd.?? Bo w grabberze tego NIE ma !! Jakoś dostać się do kodu źródłowego czy co?? JB zrobił moda po czesku.
_________________
Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154

 
  Profil FLD: 11890
     
Doob 
Fantastic!



Pomógł: 2 razy
Wiek: 26
Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 473
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 20:01   

Z tego co wiem to jedynie zabawa hexami, ale to juz raczej nie zalicza sie do prosto rozumianego modu.
 
  Profil FLD: 13218
     
Pisto-Letti 
Wow!



Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 98
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 20:09   

mhm... a co to hexy ??
_________________
Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154

 
  Profil FLD: 11890
     
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 20:21   

Tak jest, tłumaczenia to nie mody. Aby przetłumaczyć Icy Tower musisz przeedytować plik wykonywalny gry. AFAIK niektóre teksty widać, i można zmienić, podczas edytowania programu w edytorze tekstu. Ale, dotychczas, nikt idealnego tłumaczenia nie wykonał. Scalam niniejszy temat do tematu, gdzie omawiano poprzednie próby. Możesz poczytać.

Cytat:
mhm... a co to hexy ??


Cyfry szesnastkowe. Właściwie każdy plik zawiera bajty (czyli, pary cyfr szesnastkowych). Zwyczajny edytor tekstu odczytuje je jako litery i cyfry, zależnie od kodowania pliku (ISO, UTF, Windows, itp). Edytor heksadecymalny natomiast wyświetla ich wartość numeryczną. Przykładowo 0x41 zamiast A, B, X, 1, ~, +, czy jakiegokolwiek innego znaku. :)
 
     
Pisto-Letti 
Wow!



Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 98
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 20:34   

To zdecydowanie przerasta moje możliwości :( Czy znalazłaby się osoba chętna która by mi to zrobiła (oczywiście dodałbym ją w twórcach). Jak sie nikt nie znajdzie to :
a) Projekt upadnie
albo
b) Będziemy mieli "Polskiego Moda" po angielsku
_________________
Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154

 
  Profil FLD: 11890
     
Pisto-Letti 
Wow!



Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 98
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 20:41   Re: Polskie Dzwieki do IT :)

tajek napisał/a:
Postanowilem zrobic polskie dzwieki do IT :P , zajelo mi to malutko czasu a zatem nie spodziwajcie sie rarytasow :)
Klik

Chetnie wyslucham waszych komentarzy :)

ps : zrobilem to do jajec :P

tajek właśnie robie polskiego moda (grafa już jest) tylko dźwięków potrzebowałem
możesz mi je podesłać na : pabloo25@autograf.pl ??

Tajek już niestety nie zagląda na nasze forum. Ale jakiś czas temu także czytałem temat o tych dźwiękach i chętnie bym ich posłuchał. Tak więc, jeśli ktoś nimi dysponuje, niech wrzuci w załączniku. Tak w ogóle, to widzę, że naprawdę porządnie pracujesz nad tym modem, niektóre rzeczy (paleta kolorów) zupełnie wykraczają poza mój poziom wiedzy o modach, tak więc liczę na to, że prace zakończą się niemałym sukcesem / mtrb
_________________
Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154

Ostatnio zmieniony przez mattirab 24 Lipiec 2008, 21:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
  Profil FLD: 11890
     
syo 
No way!



Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 31 Sty 2004
Posty: 1957
Skąd: Wrocław/Olsztyn
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 21:34   

Nie zauważyłem tego tematu i odpisałem na wiadomość PistoLetti.

Moi mili, może wspólnymi siłami uda nam się zrobić taki mod? To chciałby spróbować zrobić dźwięki? :)
  Profil FLD: 91 IT Code:
     
Pisto-Letti 
Wow!



Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 98
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 24 Lipiec 2008, 22:42   

Właśnie.
Ja podjełem projekt i robię. Jednak nie jestem dobrym grafikiem ani informatykiem (no może poza html, php c++ i te zabawki). Więc pomóżcie mi. Ja wierzę, że ktoś na pewno zrobi lepsze grafiki ode mnie. Więc jak ja skończe to przekaże np. Vinyanowi żeby pozmieniał.
Potrzebuję :
1) Dźwięków
2)Jak edytować palete kolorów (jaki program)
3)Jak edytować czcionkę
4)Hexy (Przetłumaczenie moda)

Dalej pokażmy innym krajom, że Polacy nie gęsi swojego Icy Towera mają ^^
_________________
Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154

 
  Profil FLD: 11890
     
Pisto-Letti 
Wow!



Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 98
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 25 Lipiec 2008, 14:07   Moja rozmowa na gg z Johnem Beakiem o Polskim Modzie

Ja : Hi! I am Pisto-Letti (from icy.pl). I have very important business. I do the Polish Mode. I want to change the subtitles in main menu but I don't know how? I write to you cause I know you did Czeski Mode. I talked with Boru, Vinyanow, Doob,Salieb and many other people and they saw me, you know how to do it. So can you help me ??
Jeśli umiesz możemy rozmawiać po polsku :)
Regards
Pisto-Letti

John Beak
Hello there!

John Beak
You can type in Polish and I will understand. Ale ja nie wiem pisac dobrze po polsku, takze bede pisac po angielsku.

John Beak

Johan Peitz asked me not to edit the exe file. The problem with the Czech mod is that it was done earlier then he asked me not to do it. I know how, but I don't know if I want to.

Ja

wiem - know
umiem - can

John Beak
ok
-------------------------------------------------------------------------------
Ja
So I must to talked with Johan Peitz ??

John Beak
Well...

John Beak
You could ask him for a permission, but I don't think he will reply in a reasonable timespan.

John Beak
He's very busy.

Ja
yes i think so

John Beak
I first unpacked the file with UPX and then reqrote the texts in a hex editor


Ja
Yes Doob saw something about hex

John Beak
And then I packed it again so that people won't edit the exe file further


Ja
I understand so first I must to ask him for permission and later i Can do ??

John Beak
If he agrees, yes


John Beak
In fact, I don't think the universe would implode if you did it without his permission. But the feds might go get you ;)

Ja
Would have disagree why?

John Beak
He might disagree. He disagreed before when somebody wanted to do, coincidentally, Polish version of IT. But that's, like, two years ago and the mod password was also secret back then. And later - poof - he released it.

Ja
So :) Why he agree you :D ?? (your version) ??

John Beak
he did not want the exe file to be edited.

John Beak
to be meddled with generally

John Beak
Because playing with the exe file might bring ideas to cheaters, and so.

Ja
So if i change exe file i can to be busted ??
Have you got contact (mail or something another) to Johan ??

John Beak
The contact is freely available on the FLD forum and the FLD homepage

John Beak
Well you can't be arrested, but Johanp might not be pleased if you edit the file.

Ja
Ok but i don't understand how Johan agree you ?? :D You pay him ??

John Beak
He did NOT give me permission to edit the file

John Beak
I did it without asking

John Beak
Then he saw it and said "no no, you shouldn't do this"

John Beak
That's the reason why Czech exe file only exists for version 1.3, and not for 1.3.1

Ja
Ok thank you :) I must to speak with he :)
If another games are in Polish Icy Tower 1.3.1!! will be to in Polish :D

John Beak
I don't understand why do you need a Polish version anyway, because there's just very little of English and you don't need to know it uin order to play the game.

Ja
We (not only I, I just talk with you) do the Polish Mode. We have white-red colors graphics and polish sounds and we want to do Polish Mode WITH Polish subtiltles.

John Beak
ok

John Beak
I also planned a Czech mode with sounds and combo rewards

Ja
Yes... :) And I did every graphics (combo rewards, fonts, palette, clock etc.). Tajek have sounds

Ja
So thank you very match and bye :)

John Beak
Bye to the next time

-----------------------------------------------------------------
A dalej to już nie dla was :P (prywatna rozmowa) (to pożegnanie przeciągnęłem z innego momentu :P )
Na czerwono zaznaczyłem jak to się wyciąga te hexy.
Z rozmowy wyciągam że mogę się Peitza zapytać ale się raczej nie zgodzi :( No ale w sumie to mnie jak john pisał w kajdanki nie zakuje więc możemy spróbować (najwyżej focha strzeli :D )
Aha i tak przyokazji chciałbym rozwiać pewne wątpliwości. Kiedyś widziałem temat w którym jakiś noob się pytał "kto to jest JB ? " no i ktoś mu odpowiedział że to wielki gracz który podobno rozmawiał z Peitzem :) To prawda, rozmawiał ale teraz do grona rozmówców dołącze ja :)
Dalej no bo już mogę rozmiawiać z Peitzem ale muszę mieć wasze zdanie.
POMOŻECIE MI ZROBIĆ :D TEGO MODA?
_________________
Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154

 
  Profil FLD: 11890
     
NeueR
Wow!


Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 80
Wysłany: 25 Lipiec 2008, 22:08   

Kod:

$ wget http://upx.sourceforge.net/download/upx-3.03-i386_linux.tar.bz2
--22:55:04--  http://upx.sourceforge.net/download/upx-3.03-i386_linux.tar.bz2
           => `upx-3.03-i386_linux.tar.bz2.1'
Translacja upx.sourceforge.net... 66.35.250.209
Łączenie się z upx.sourceforge.net|66.35.250.209|:80... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: 364,705 (356K) [application/x-bzip2]

100%[====================================>] 364,705       66.46K/s    ETA 00:00

22:55:10 (61.82 KB/s) - `upx-3.03-i386_linux.tar.bz2.1' saved [364705/364705]

$ tar -jxvf upx-3.03-i386_linux.tar.bz2
upx-3.03-i386_linux/
upx-3.03-i386_linux/BUGS
upx-3.03-i386_linux/COPYING
upx-3.03-i386_linux/LICENSE
upx-3.03-i386_linux/NEWS
upx-3.03-i386_linux/README
upx-3.03-i386_linux/README.1ST
upx-3.03-i386_linux/THANKS
upx-3.03-i386_linux/TODO
upx-3.03-i386_linux/upx
upx-3.03-i386_linux/upx.1
upx-3.03-i386_linux/upx.doc
upx-3.03-i386_linux/upx.html

$ su
Password:
# chmod a+x upx
# ./upx -d icytower13.exe
 Ultimate Packer for eXecutables
                          Copyright (C) 1996 - 2008
UPX 3.03        Markus Oberhumer, Laszlo Molnar & John Reiser   Apr 27th 2008

        File size         Ratio      Format      Name
   --------------------   ------   -----------   -----------
    715264 <-    284672   39.80%    win32/pe     icytower13.exe

Unpacked 1 file.

[teraz otwieram hexedytorka, modyfikuje co chce, zapisuje i pakuje ponownie]

# ./upx icytower13.exe
 Ultimate Packer for eXecutables
                          Copyright (C) 1996 - 2008
UPX 3.03        Markus Oberhumer, Laszlo Molnar & John Reiser   Apr 27th 2008

        File size         Ratio      Format      Name
   --------------------   ------   -----------   -----------
    715264 ->    284672   39.80%    win32/pe     icytower13.exe               

Packed 1 file.

# exit
$ exit


Tak wygląda sprawa pod Linuxem ;) Pod okienkami podobnie, tylko analogicznie ściągacie ze strony projektu plik .exe, otwieracie terminal, upx.exe -d icytower13.exe - rozpakowanie, upx.exe icytower13.exe - pakowanie. Żadna filozofia ...

Pozdrawiam Neuer
 
     
mattirab 
Moderator



Pomógł: 2 razy
Wiek: 23
Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 1200
Skąd: Kalisz
Wysłany: 25 Lipiec 2008, 22:52   

Co do mnie, to na razie niezbyt mam czas się czymś zająć, ale tak za tydzień jak najbardziej - przeczytam te dyskusje w dziale o modowaniu (szczególnie zaintrygował mnie temat palety kolorów, podziwiam Twój zapał, pewne rzeczy których się podejmujesz zupełnie wykraczają poza mój poziom wiedzy o modowaniu w IT) i spróbuję jakoś pomóc w tworzeniu tego moda (specjalizacja - Paint ;) ).
_________________
Hello me, it's me again.
Rekordy
Historia Icy Tower
Nasze Powtórki
 
  Profil FLD: 3803
     
kacperski1
Hey, good!


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 7
Wysłany: 26 Lipiec 2008, 08:34   To znowu ja!

Czesc! To znowu ja! Dawno nie pisałem...

Wciąż tworzę spolszczenie do Icy Towera 1.3.1
Link do BETY 4 - http://uploader.pl/?d=2E03772E1

Pozdro, kacperski1 :)
 
     
devastator 
Fantastic!



Wiek: 27
Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 331
Skąd: Kraków
Wysłany: 26 Lipiec 2008, 10:36   

No no, wypas :)
 
 
     
kacperski1
Hey, good!


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 7
Wysłany: 26 Lipiec 2008, 12:00   Icy Tower PL - Beta 5!

Cze!

Link do BETY 5 - http://uploader.pl/?d=1FC286E71
...
No to ja się zabieram do spolszczania na BETĘ 6...

Pozdro, kacperski1 ;)
 
     
Pisto-Letti 
Wow!



Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 98
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 26 Lipiec 2008, 20:07   

Ile będzie jeszcze tych bet?? zrób jedną a ja ją skopiuje i :)
_________________
Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154

 
  Profil FLD: 11890
     
Pisto-Letti 
Wow!



Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 98
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 26 Lipiec 2008, 20:09   

NeueR napisał/a:
Tak wygląda sprawa pod Linuxem ;) Pod okienkami podobnie, tylko analogicznie ściągacie ze strony projektu plik .exe, otwieracie terminal, upx.exe -d icytower13.exe - rozpakowanie, upx.exe icytower13.exe - pakowanie. Żadna filozofia ...


:) Nie wszyscy są geniuszami :) Czy mógłbyś to zrobić ?? Ja bym Ci wysłał gotowego moda a ty byś pozamieniał
_________________
Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154

Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 1 Sierpień 2008, 00:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
  Profil FLD: 11890
     
Doob 
Fantastic!



Pomógł: 2 razy
Wiek: 26
Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 473
Wysłany: 26 Lipiec 2008, 20:34   

Pisto-Letti napisał/a:
Ile będzie jeszcze tych bet?? zrób jedną a ja ją skopiuje i :)


LMAO! :O i w ogule
Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 1 Sierpień 2008, 00:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
  Profil FLD: 13218
     
Hasacz 
Hey, good!



Wiek: 24
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 8
Skąd: Dublin
Wysłany: 26 Lipiec 2008, 20:57   

Pisto-letti, skopiujesz i co? Bedzie mówi, ze to twoje? Czy moze cos zle zrozumialem...
_________________
 
 
     
Pisto-Letti 
Wow!



Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 98
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 26 Lipiec 2008, 21:17   

Skopiuję, wstawię a w twórcach będzie:
Grafiki : Pisto-Letti
Patch : kacperski1
Dźwięki : WAKAT :D (prawdopodobnie tajek [jeśli ktoś ma te jego dźwięki niech napisze tu!!])
_________________
Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154

 
  Profil FLD: 11890
     
Hasacz 
Hey, good!



Wiek: 24
Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 8
Skąd: Dublin
Wysłany: 26 Lipiec 2008, 21:49   

Jak narazie mamy:
Wszystko: kacperski1

Więc nie wiem czemu chcesz być w twórcach, chyba że dźwięki po polsku zrobisz.
_________________
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 16