SzukajSzukaj  RegulaminRegulamin  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Icy.pl Strona Główna  

Poprzedni temat «» Następny temat
wszystko o modach
Autor Wiadomość
ktoś z Upjers 
Wow!

Wysłany: 22 Czerwiec 2014, 13:44   wszystko o modach

Wiem, że to jest trochę upie**liwe, ale:
1. Czy mody w ogóle są legalne?
2. Czy po ściągnięciu moda matrixa krawędzie rzeczywiście będą wyraźniejsze?
3. Czy jak pisze, że mod działa w Icy tower 1.3, to czy on również działa w Icy Tower 1.3.1?
4. Czy jak zapiszę powtórkę w IT mając moda matrixa, to czy po ponownemu zainstalowaniu moda zwykłego powtórki umieszczają się w normalnym trybie, czy będę miał to jako mod matrix?
5. Czy na modach w ogóle można zapisywać powtórki?
6. Jak mam zainstalować moda, by on działał, bo przy instalacji moda wyskakuje mi jakiś WinRAR? O co z tym chodzi?

Wywłos
Sweet!

Wysłany: 25 Czerwiec 2014, 21:30   

Witaj.

>Czy mody w ogóle są legalne?

"Legalny" pochodzi od "lex", "prawo". Jeśli by ktoś chciał, pewnie znalazłby paragrafy o prawach autorskich, które w świetle licencji Icy Tower, albo przynajmniej najnowszych jej wersji, kwestionowałyby praktyki modyfikacji lub redystrybucji jej plików, np. modów.

Ale jeszcze kilka lat temu (fakt, że przez te same kilka lat ów kontakt osłabł w miarę tego, jak profil Free Lunch Design ulegał zmianie) Johan Peitz, autor gry, rozmawiał bez zahamowań na forum FLD z osobami, które bez zahamowań tworzyły mody, jak np. Syo czy John Beak -- osoby te moderowały nawet to forum razem z Johanem. Na pewno nie miał i nie ma im, i innym twórcom, tego za złe -- a przynajmniej, na pewno nie w stopniu, by to komuś wypominał.

Gdybyś je np. sprzedawał, mogłoby może być inaczej.

(Jeśli mówisz o tym, czy powtórki nagrane z nimi są akceptowane na turniejach -- tak, są, chociaż osobiście przychyliłbym się do opinii, że najkrystaliczniej uczciwie jest grać zawsze na domyślnym modzie, bo wiele jednak znacząco ułatwia grę).

>Czy po ściągnięciu moda matrixa krawędzie rzeczywiście będą wyraźniejsze?

Od JB? Tak, tak sądzę. Choć oczywiście Retro Tower jest wyraźniejsze, ale z drugiej strony, może może komuś grać lepiej na znajomych kształtach schodków. Sam JB wszak nigdy, o ile pamiętam, nie grał na RT.

>Czy jak pisze, że mod działa w Icy tower 1.3, to czy on również działa w Icy Tower 1.3.1?

Tak.

>Czy jak zapiszę powtórkę w IT mając moda matrixa, to czy po ponownemu zainstalowaniu moda zwykłego powtórki umieszczają się w normalnym trybie, czy będę miał to jako mod matrix?

Ciekawe, dobre pytanie (i dobry pomysł). Nie, informacje o modach (ani nawet o postaciach), w których nagrałeś powtórkę nie są zapisywane w powtórkach, nie ma nawet za bardzo takiej możliwości.

>Czy na modach w ogóle można zapisywać powtórki?

Oczywiście. Gra "nie wie" nawet, że jest uruchomiona z modem.

>Jak mam zainstalować moda, by on działał, bo przy instalacji moda wyskakuje mi jakiś WinRAR?

http://wobzip.org/
Ostatnio zmieniony przez Wywłos 25 Czerwiec 2014, 21:48, w całości zmieniany 2 razy  

ktoś z Upjers 
Wow!

Wysłany: 12 Lipiec 2014, 09:59   

Dziękuję. Temat można zamknąć. Tylko jedno ale:
Cytat:
>Czy jak zapiszę powtórkę w IT mając moda matrixa, to czy po ponownemu zainstalowaniu moda zwykłego powtórki umieszczają się w normalnym trybie, czy będę miał to jako mod matrix?
Ciekawe, dobre pytanie (i dobry pomysł). Nie, informacje o modach (ani nawet o postaciach), w których nagrałeś powtórkę nie są zapisywane w powtórkach, nie ma nawet za bardzo takiej możliwości.

Wiem chyba - często gram na matrixie, zapisuję powtórki i jak zamienię plik "data" z matrix na zwykły to wszystko wraca do formy.

Wywłos
Sweet!

Wysłany: 24 Lipiec 2014, 17:42   

ktoś z Upjers napisał/a:
Temat można zamknąć.

Istotnie można i należy, ale bynajmniej nie dlatego, że odpowiedziano na wszystkie pytania, ale dlatego, że jest zbyt ogólny (tematy "zbiorcze" nie są mile widziane -- lepiej założyć pięć czy dziesięć tematów z konkretnymi pytaniami, naprawdę). Tematy z konkretnymi pytaniami nigdy się nie dezaktualizują, bo zawsze może paść w nich kolejne poboczne, rozwijające je pytanie czy też wzmianka o jakiejś powiązanej ciekawostce.

W powtórkach zapisywane są ruchy postaci oraz informacja o położeniu schodków (schodek x1: y1 pikseli od lewej krawędzi ekranu, schodek x2: y2 pikseli, itd.). Podczas odtwarzania powtórki informacje o ruchach postaci są "nakładane" na współbieżne informacje o schodkach (gra wie, że gracz kierował Harolda przez jakiś czas w lewo, następnie wcisnął spacje, a później kierował go w prawo, i zna również konfigurację schodków, a zatem wie, że w gdy wykonać w tej tej konfiguracji teże ruchy, postać nie spadnie, a, przykładowo, wykona prawidłowe odbicie od ściany, uratuje się, i wybije się jeszcze wyżej, i tak dalej). Mody nie wpływają na te dane. Prawdę mówiąc, powtórkę można nagrać (i odtworzyć) w ogóle bez żadnego moda.

ktoś z Upjers 
Wow!

Wysłany: 25 Lipiec 2014, 19:48   

Teraz tylko chciałem wiedzieć(wiem, że nie tyczy to tematu). Jak to działa, że jak chodziłem Haroldem zaczynając od drewnianych schodków, to jak ustawię w opcjach postać startową Disco Dave, to w powtórce wyświetla mi się on i od początku - kamienne schodki. Czy to jest tylko dlatego, by jak widzieć powtórki pokazywały wszystkie typy pięter (a nie tylko tęczowe, jak się od nich zaczynało), żeby widza nie zanudzić?

Wywłos
Sweet!

Wysłany: 27 Lipiec 2014, 00:06   

W kwestii schodków, pewnie chodzi o to, by gracz z np. rekordem 400 oglądając go nie mógł podejrzeć schodków 800+, ale musiał je wpierw zdobyć.

W kwestii postaci -- tak samo jak informacja o modzie, w którym powtórka była nagrywana, informacja o postaci nie jest zapisywana w powtórce. (Choć mogłaby i w sumie powinna być).
Ostatnio zmieniony przez Wywłos 27 Lipiec 2014, 00:10, w całości zmieniany 3 razy  

aldonatalk 
Yo!

Wysłany: 23 Listopad 2019, 12:08   

witam

Odpowiedz do tematu