SzukajSzukaj  RegulaminRegulamin  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Icy.pl Strona Główna  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Vinyanov
19 Maj 2008, 11:30
Jak dołączyć do postaci własne dźwięki i/lub muzykę?
Autor Wiadomość
pikol
Amazing!



Dołączył: 30 Kwi 2004
Posty: 125
Skąd: z dziury che?mek
Wysłany: 18 Styczeń 2005, 20:00   Jak dołączyć do postaci własne dźwięki i/lub muzykę?

sluchajcie mam problem z nagraniem dzwiekow do it itp.itd. mam mikrofon ale nie wiem jak nagrywac te dzwieki na winampie czy na jakims specjalnym programie pomozcie prosze
_________________
ram na floory!
floor:311

http://s2.bitefight.pl/c.php?uid=18681- to m?j link w?a?cie w niego pliss!!!
Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 20 Lipiec 2010, 06:35, w całości zmieniany 7 razy  
 
 
 
Kubu? Biel@nek
Eextreeme!


Dołączył: 30 Mar 2004
Posty: 187
Skąd: Kalisz Tower !!!
Wysłany: 18 Styczeń 2005, 20:05   problem z nagraniem d?wi?k?w

Ja sie nie znam :P ale mozesz np : magrac na: Start--->programy--->akcesoria--->rozrywka--->rejestrator dzwieku

Mysle, ze tu da rade ;)
 
 
 
SaleiB 
Administrator


Wiek: 30
Dołączył: 31 Sty 2004
Posty: 905
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18 Styczeń 2005, 21:41   problem z nagraniem d?wi?k?w

[size=9px]jako ze nagrywanie dzwiekow ma malo wspolnego z Icy Towerem przenosze temat do dzialu ogolnego[/size]

a co do nagrywania dzwieku to taki program jak winamp z tego co wiem nie ma takiej opcji, do prostego nagrywania moze sie nadac np ten program co podal ci kubus :) a jezeli mimo ze wlaczyles nagrywanie a nic nie slychac po odtworzeniu to moze to oznaczac ze masz wyciszny mikrofon ( w takim przypadku wejdz do tego samego menu, z tym ze wybierz regulacja glosnosci i wylacz wyciszenie mikrofonu) lub mikrofon nie jest prawidlowo podlaczony do karty dzwiekowej lub nie wlaczyles przelacznika ON :D :P


pozdr
_________________
IT 1.4/1.5 scores: Floor 1050 | Combo 525 | NC 783 | LC 521 | JS2 143 | JS3 62 | CC1 162 | CC2 261 | CC3 353 | CC4 448 | CC5 541 (Rank ****) źródło
 
  Profil FLD: 34 IT Code:
 
petr 
Administrator



Wiek: 26
Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 1665
Skąd: Dąbrowa Górnicza / Kraków
Wysłany: 18 Styczeń 2005, 22:14   problem z nagraniem d?wi?k?w

A ja dodam, ze kiedys jak sie nie znalem (teraz tez sie nie znam, ale jak sie znalem jeszcze mniej :wink: ) pytalem sie kogos jak podlaczyc mikrofon, a ten ktos poradzil mi fachowo: 'do takiego rozowego.' i co ja, jako geniusz, zrobilem? podlaczylem do modemu! :D

poza tym ostrzegam: ja np mam dwie karty dzwiekowe - wbudowana i kupiona; w takim przypadku rowniez jest latwo sie pomylic!
_________________
score 217671 | floor 727 | combo 461 || NML/FML 493 | CCC1 150
 
  Profil FLD: 761 IT Code:
 
pikol
Amazing!



Dołączył: 30 Kwi 2004
Posty: 125
Skąd: z dziury che?mek
Wysłany: 19 Styczeń 2005, 14:45   problem z nagraniem d?wi?k?w

okey sprobuje
_________________
ram na floory!
floor:311

http://s2.bitefight.pl/c.php?uid=18681- to m?j link w?a?cie w niego pliss!!!
 
 
 
bartik
Yo!

Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 1
Wysłany: 13 Lipiec 2007, 01:03   [pomoc] Dzwięki komentatora

Witam. Czy da się jakoś zastąpić oryginalne dźwięki komentatora w tej grze? Szukałem na necie, ale wszędzie tylko postacie i mody do wyglądu wieży.
Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 21 Luty 2008, 13:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mattirab 
Moderator



Pomógł: 2 razy
Wiek: 23
Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 1200
Skąd: Kalisz
Wysłany: 13 Lipiec 2007, 12:25   Odp: Dzwięki komentatora

Da się, da :) . Wejdź do folderu, w którym masz Icy Tower, w folder characters -> template i tworzysz następujące pliki muzyczne (przez np. rejestrator dźwięku, lub zmieniasz nazwy utworów muzycznych): jump_lo.wav - to jest nazwa na mały skok.
jump_mid.wav - średni skok.
jump_hi.wav - wysoki skok.
pause.wav - pauza.
falling.wav - przegrana.
hello.wav - powitanie.
edge.wav - postać na krawędzi schodka.
bg_beat.wav - muzyczka w tle.

Niestety, jest to tylko do gry template i zrobionymi przez Ciebie postaciami. Czarną i trudną magią jest zrobienie tego z Haroldem (tym gościem w niebieskiej czapce).
_________________
Hello me, it's me again.
Rekordy
Historia Icy Tower
Nasze Powtórki
 
  Profil FLD: 3803
 
bartek
Gość
Wysłany: 12 Wrzesień 2007, 15:08   dzwieki z it

witam od dawna lubilem i wiele czasu poswiecalem icy tower zarazilem sie w liceum od mojego nauczyciela w kazdym razie mam problem mianowicie chcialbym wydobyc z gry dzwieki typu "super" "good" itp prosilbym o pomoc jak to zrobic z gory dziekuje :)
 
     
Doob 
Fantastic!



Pomógł: 2 razy
Wiek: 26
Dołączył: 18 Sie 2007
Posty: 473
Wysłany: 12 Wrzesień 2007, 17:54   

http://icy.pl/mody.php
 
  Profil FLD: 13218
     
kacperski1_niezalogowany
Gość
Wysłany: 22 Luty 2008, 21:25   Pomoc odnośnie mojego spolszczenia...

Siemka!
Mam problem, robie spolszczenie do Icy Towera 1.3.1.Używam programu WinHex.I niewiem jak zmienić głosy takie jak : "Good!","Great","Play again" itp.

Prosze, pomóżcie :(
 
     
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 23 Luty 2008, 02:24   

Kacperski, Pomoc to dobry dział, ale mamy już tematy o tworzeniu dźwięków do modów, dlatego scaliłem wątki.

Musisz dołączyć mod dźwiękowy do wykonywalnego tłumaczenia. Gdy już nagrasz dźwięki, umieść je na miejscu oryginalnych w pliku sfx13.dat. Nazwy dźwięków to S_GOOD do S_UNBELIEVABLE, format to Ogg. Hasło do pliku to gostflor, tak samo jak przy modach graficznych. Reszta powinna być w artykule. Jeżeli tłumaczysz Icy Tower tak całościowo, być może już przetłumaczyłeś grafiki nagród, więc orientujesz się w modach. Ale w razie czego daj znać. :)
 
     
bulos
Yo!

Dołączył: 02 Lip 2008
Posty: 2
Wysłany: 6 Sierpień 2008, 12:58   Jak dołączyć własną muzykę do postaci?

Siemka wszyscy. Jestem nowy na tym forum , ale w ica juz troche gram, a moj problem brzmi:
Zmienimem w .txt i w folderze bg_music w mojej postaci, ale jak nia gram to muzyka jest ciagle podstawowa.
Co trzeba zrobic, zeby miec swoja muzyczke??
Bede wdzieczny za pomoc, a postac moge moze pokazac kiedys :P
Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 20 Lipiec 2010, 06:24, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
jaraf 
Eextreeme!



Pomógł: 1 raz
Wiek: 20
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 174
Skąd: Z pewnej wsi ;)
Wysłany: 6 Sierpień 2008, 13:40   

Przeglądnij dokładnie temat o postaciach, lub zwróć się o pomoc do moderatora/ administratora
_________________
Combo : 365 | Floor : 1066 | FML : 290 | NML : 566
 
     
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 6 Sierpień 2008, 14:10   

Witaj!

bulos napisał/a:
Zmienimem w .txt i w folderze bg_music w mojej postaci, ale jak nia gram to muzyka jest ciagle podstawowa.
Co trzeba zrobic, zeby miec swoja muzyczke??


Według characters.txt, odpowiednia linijka pliku tekstowego powinna brzmieć: [bgmusic] muzyka.wav. Jesteś pewien, że nazwałeś dyrektywę [bgmusic], nie [bg_music], jak sugeruje twoja wiadomość? Czy plik dźwiękowy posiada rozszerzenie .wav? Czy ścieżka pliku dźwiękowego jest prawidłowa, to jest ustawiona względem katalogu postaci? W powyższym przykładzie, plik tekstowy i plik dźwiękowy powinny leżeć obok siebie, na tym samym poziomie.

jaraf napisał/a:
zwróć się o pomoc do moderatora/ administratora


A pozostali użytkownicy? Nie mogą pomóc? ;)
 
     
Stosek
Yo!

Dołączył: 03 Lip 2008
Posty: 2
Wysłany: 3 Październik 2008, 12:53   

Eee... Morzesz mi wytłumaczyc Vinyanow bo troche niezrozumialem i mam ten sam problem??!!

Morze nie może, a morze Pomorze? Takie błędy aż człowieka rażą w oczy... / mattirab
Ostatnio zmieniony przez mattirab 3 Październik 2008, 15:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Piotrek 
Hey, good!


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 9
Skąd: Wrocław
Wysłany: 13 Marzec 2010, 17:43   Problem z muzyką/strzałkami

1. Ściągnąłem muzykę MP3 z internetu, przekonwertowałem na WAV i wgrałem do własnej postaci. Kiedy gram tą postacią w IT 1.3 to muzyka działa, natomiast w IT 1.4 zamiast niej jest domyślna muzyka Harolda, a w pliku TXT postaci jest na 100% wszystko dobrze wpisane.

2. Czasami podczas gry kiedy wcisnę strzałkę na klawiaturze, a później ją puszczę, to postać i tak przesuwa się w jedną stronę do muru i przez to spada. To jest szczególnie denerwujące, kiedy już prawie dochodzę do 500 schodka.
P.S. Ostatnio to mi się dzieje co chwilę i przez to nie mogę grać ;/
_________________
Icy Tower 1.4
Score: 21589; Floors: 528; Combo: 138
Rank: *; Top Floor, No Combo: 400; CC1: 131; CC2: 221; CC3: 301; CC4: 372; CC5: 451
 
 
     
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 13 Marzec 2010, 18:15   

Cytat:
Czasami podczas gry kiedy wcisnę strzałkę na klawiaturze, a później ją puszczę, to postać i tak przesuwa się w jedną stronę do muru i przez to spada.


Też tego doświadczam... Ale to problem raczej sprzętowy. Mam w domu dwa komputery, każdy z identycznym systemem i identyczną klawiaturą, i występuje on tylko na jednym z nich.

Cytat:
Ściągnąłem muzykę MP3 z internetu, przekonwertowałem na WAV i wgrałem do własnej postaci. Kiedy gram tą postacią w IT 1.3 to muzyka działa, natomiast w IT 1.4 zamiast niej jest domyślna muzyka Harolda, a w pliku TXT postaci jest na 100% wszystko dobrze wpisane.


Dziwne, nie pamiętam, aby w toku publikowania 1.4 zmieniano wymagania dla plików WAV zostały zmienione w porównaniu z 1.3. Założenie było takie, aby wszystkie postacie z 1.3 funkcjonowały w 1.4... Może zapytaj o to na forum FLD, dołączając postać do tematu. Może uzyskasz odpowiedź od Johana Peitza.

(Ew. opublikuj postać tutaj, a nas może coś w niej zainspiruje i znajdziemy przyczynę ;) ).

Przykro mi, że nie umiem pomóc.

Witaj. :)
 
     
Piotrek 
Hey, good!


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 9
Skąd: Wrocław
Wysłany: 14 Marzec 2010, 11:38   

Postać można ściągnąć tutaj: http://hostuje.net/file.p...79869dd3e54539b

Eh, teraz nawet w IT 1.3 nie działa ta muzyka ;/ jej rozszerzenie to OGG, a jeszcze wczoraj działała, nie wiem jak to możliwe.

Jest jeszcze jeden problem: w IT 1.4 pokazuje się ona na czarnym tle, kolor niewidzialności nie działa.

I jeszcze coś: jak w Grabberze edytuję Disco Dave z IT 1.3, to te obrazy mają jakieś dziwne popsute kolory, Disco Dave z IT 1.4 jest normalny.
_________________
Icy Tower 1.4
Score: 21589; Floors: 528; Combo: 138
Rank: *; Top Floor, No Combo: 400; CC1: 131; CC2: 221; CC3: 301; CC4: 372; CC5: 451
 
 
     
Vinyanov 
No way!


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 06 Lut 2004
Posty: 2312
Wysłany: 14 Marzec 2010, 14:54   

Hm. Po pierwsze, wcale tej muzyki nie przekonwertowałeś do WAV - w pliku .dat jest to nadal OGG.

Cytat:
muzyka [...] jeszcze wczoraj działała


E, tak nigdy nie ma. :P Może czegoś nie zauważyłeś, np. wczoraj/dzisiaj używałeś innej wersji postaci.

W kwestii meritum... Myślę, że fakt, że używasz pliku .dat może tu mieć znaczenie. Struktura plików .dat Dave'a z 1.3 i z 1.4 jest różna (inne są nazwy obiektów odpowiadających za dźwięki i muzykę postaci tu i tam, możesz sprawdzić). Dlatego myślę, że jeśli już chcesz zmieniać muzykę Dave'a, to spróbuj raczej podmienić obiekt z nią w pliku dave.dat pochodzącego z Icy Tower 1.4 zamiast z 1.3. Tak będzie najprościej, i może rozwiąże to ten kłopot z nie odtwarzaniem jej.

Cytat:
Jest jeszcze jeden problem: w IT 1.4 pokazuje się ona na czarnym tle, kolor niewidzialności nie działa.


To jest chyba kolejna z konsekwencji oparcia nowej postaci o Dave'a z 1.3. W Icy Tower 1.3 kolor przezroczystości był ciemniejszy niż w 1.4. W 1.3 jest to fiolet, w 1.4 - róż. Dlatego jeśli koniecznie chcesz używać klatek Dave'a z 1.3 grając w 1.4, to być może najlepiej byłoby, abyś ręcznie wyeksportował je z Grabbera, ręcznie zmienił w nich kolor przezroczystości z fioletu z 1.3 na róż z 1.4 i połączył je wszystkie w jeden plik graficzny w tradycyjnej postaci (tj. pliku BMP, PCX lub PNG).

Cytat:
I jeszcze coś: jak w Grabberze edytuję Disco Dave z IT 1.3, to te obrazy mają jakieś dziwne popsute kolory, Disco Dave z IT 1.4 jest normalny.


Nie pamiętam już dlaczego, ale zalecane jest, by przed wykonywaniem operacji na grafikach zawartych w plikach .dat "aktywować" paletę, która jest w nich zawarta poprzez dwukrotne kliknięcie na obiekt PAL. Jeśli te "popsute" kolory przeszkadzają ci w czymś, to może to działanie rozwiąże ten problem.
 
     
Piotrek 
Hey, good!


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 9
Skąd: Wrocław
Wysłany: 14 Marzec 2010, 17:16   

Vinyanov napisał/a:
Hm. Po pierwsze, wcale tej muzyki nie przekonwertowałeś do WAV - w pliku .dat jest to nadal OGG.

Zrobiłem tak, bo oryginalna muzyka Dave'a była plikiem OGG.

W IT 1.4 raz miałem też tak, że muzyka na początku działała, ale kiedy odtworzył się dźwięk "SWEET!" to się wyłączyła, tak było tylko raz, wcześniej w ogóle od początku nie było muzyki, a teraz z kolei włącza się domyślna muzyka Harolda. Trochę to dziwne i pogmatwane.

Vinyanov napisał/a:
Cytat:
Jest jeszcze jeden problem: w IT 1.4 pokazuje się ona na czarnym tle, kolor niewidzialności nie działa.


To jest chyba kolejna z konsekwencji oparcia nowej postaci o Dave'a z 1.3. W Icy Tower 1.3 kolor przezroczystości był ciemniejszy niż w 1.4. W 1.3 jest to fiolet, w 1.4 - róż. Dlatego jeśli koniecznie chcesz używać klatek Dave'a z 1.3 grając w 1.4, to być może najlepiej byłoby, abyś ręcznie wyeksportował je z Grabbera, ręcznie zmienił w nich kolor przezroczystości z fioletu z 1.3 na róż z 1.4 i połączył je wszystkie w jeden plik graficzny w tradycyjnej postaci (tj. pliku BMP, PCX lub PNG).

Myślałem, że sam ustawiam kolor przezroczystości jako pierwszy w palecie, ale pomogło wypakowanie obrazów z pliku DAT i połączenie ich w jeden obraz.

Vinyanov napisał/a:
Cytat:
I jeszcze coś: jak w Grabberze edytuję Disco Dave z IT 1.3, to te obrazy mają jakieś dziwne popsute kolory, Disco Dave z IT 1.4 jest normalny.


Nie pamiętam już dlaczego, ale zalecane jest, by przed wykonywaniem operacji na grafikach zawartych w plikach .dat "aktywować" paletę, która jest w nich zawarta poprzez dwukrotne kliknięcie na obiekt PAL. Jeśli te "popsute" kolory przeszkadzają ci w czymś, to może to działanie rozwiąże ten problem.

Tak, to pomogło :)

Ściągnąłem jeszcze raz obydwie muzyki z internetu po to, żeby były konwertowane tylko raz, zrobiłem je w formacie WAV, a postać normalną, bez pliku DAT, i w IT 1.3 wszystko działa, ale w IT 1.4 nadal mam domyślną muzykę Harolda, szkoda, bo tak by mi się lepiej grało ;/
_________________
Icy Tower 1.4
Score: 21589; Floors: 528; Combo: 138
Rank: *; Top Floor, No Combo: 400; CC1: 131; CC2: 221; CC3: 301; CC4: 372; CC5: 451
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 19