dionizoswcielon
Super!

Do³±czy³: 05 Cze 2019 Posty: 56
|
Wys³any: 7 Luty 2022, 12:53 UkÅ‚ad moczowy
|
|
|
| Tak mi się wydaje, że układ moczowy to bardzo ważna sprawa w naszym organizmie, bez niego tracilibyśmy bardzo dużo elektrolitów i wody z organizmu. Tutaj https://www.dbajonerki.pl...ladzie-moczowym właśnie sobie czytam, że nerki składają się z nefronów, czyli takich małych filtrów i jest ich bardzo dużo w jednej nerce. Natomiast nerki produkują 150 l moczu pierwotnego, a to co wydalamy to jedynie 1,5 l. Nie dziwię się wiem, że człowiek z jedną nerką ma dużo ciężej. Trzeba uważać na swoje zdrowie. Dlatego uważam, że badania co roku to nasz obowiązek wobec samych siebie. Można pójść do lekarza i poprosić o zestaw rutynowych badań. Przynajmniej u mnie nigdy nie było z tym problemu, żeby zrobić badania na NFZ. Z drugiej strony słyszałem historie, że niektórzy lekarze nie chcą bez powodu zlecać badań. Dlaczego, za mało pieniędzy na NFZ i dla nich to by było marnotrawstwo? Według mnie by było zupełnie odwrotnie, ludzie by byli zdrowsi, jeśli wcześniej by wykrywali, że coś się dzieje, zanim objawy będą widoczne. Jak jest u Was? |
|