Przesunięty przez: Vinyanov 23 Luty 2008, 03:20 |
Kod źródłowy Icy Tower - czy jest dostępny? |
| Autor |
Wiadomość |
kuba9449
Yo!
|
Wysłany: 14 Wrzesień 2006, 19:02 Kod źródłowy Icy Tower - czy jest dostępny?
|
|
|
| Ma ktos moze source code do icy tower? |
| Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 19 Maj 2008, 11:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Devlin
Splendid!

Wiek: 35 Dołączył: 26 Mar 2006 Posty: 801 Skąd: Icy Tower Planet
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2006, 11:20 Source code
|
|
|
Johan Peitz to ma ale watpie czy da |
|
 |
petr
Administrator

Wiek: 35 Dołączył: 17 Kwi 2004 Posty: 1665 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Kraków
|
Wysłany: 18 Wrzesień 2006, 01:51 Source code
|
|
|
| Nie da, bo IT jest freeware a nie open source... |
_________________ score 217671 | floor 727 | combo 461 || NML/FML 493 | CCC1 150
|
|
|
|
 |
Sssam
Gość
|
Wysłany: 14 Listopad 2007, 17:42
|
|
|
A i owszem. W przeciwieństwie do wielu innych gier Peitza IT zrobiło taki sukces, ze on po prostu nie chce dać zarobić konkurencji...
P.S. Fizyka wieży nie jest straszna, panie programisto. Jak się uprzesz, to sądzę, że możesz ją zrobić sssam. |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 16 Listopad 2007, 08:48
|
|
|
| Sssam napisał/a: | | P.S. Fizyka wieży nie jest straszna, panie programisto. Jak się uprzesz, to sądzę, że możesz ją zrobić sssam. |
Tak, tak jak kiedyś mówiłem, możnaby pokusić się nawet o zdefiniowanie interfejsów klas. Kto wie, może jakiś zdolny autor kodu (którym ja niestety nie jestem, za małą mam wydajność pracy na pisanie) przełoży je na stabilniejszą wersję gry? |
|
|
|
 |
Polucjant
That's great!

|
Wysłany: 9 Styczeń 2008, 20:27
|
|
|
Sorry nie wiem co to jest ale, postaram się ci pomóc Na 95% postaram się jestem pomocnikiem |
_________________ Combo 213
Floor 432
NML 316 nowy!
CCC1 146 CCC2 256 CCC3 310 CCC4 379 CCC5 424
ProCombo 54
Profloor 301 nowy!
 |
|
|
|
 |
Doob
Fantastic!

|
Wysłany: 9 Styczeń 2008, 21:29
|
|
|
| To z gory Ci mowie ze gowno zdzialasz bo temat juz zostal rozwiazany (sic!) |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 20 Maj 2008, 16:38
|
|
|
| Devlin napisał/a: | Johan Peitz to ma ale watpie czy da |
| Sssam napisał/a: | | W przeciwieństwie do wielu innych gier Peitza IT zrobiło taki sukces, ze on po prostu nie chce dać zarobić konkurencji... |
Ciekawostka: jeżeli dobrze rozumiem, nie powinniśmy osądzać Peitza zbyt surowo, ponieważ kiedyś rozważał udostępnienie źródła Icy Tower. Mówiąc dokładniej, kiedy zbliżała się data wydania wersji 1.2. Otóż, przewidywał on wysoką liczbę pobrań nowej wersji już na parę parę tygodni przed jej wypuszczeniem. Jak wiadomo, aby rozwiązać problem, ostatecznie zaapelował do społeczności internetowej. Życzliwi administratorzy mieli skopiować pliki instalacyjne gry, utworzyć mirrory na własnych serwerach oraz odciążyć serwer Free Lunch Design. Apel przyniósł efekt, i utworzonych zostało, o ile pamiętam, około 10 mirrorów. Wcześniej jednak opisał on swój problem na forum serwisu allegro.cc.
Teraz, wracając do tematu. Dotychczas wszystkie pliki instalacyjne Free Lunch Design były umieszczone na serwerze uniwersyteckim Peitza, na jego prywatnym koncie. Podczas rozmowy okazało się jednak, że owo konto wkrótce stanie się niedostępne. Być może Johan planował zrezygnować z działalności akademickiej, lub coś podobnego. Niestety, najwyraźniej trudno było wówczas uzyskać alternatywny serwer, który posiada wysoki limit transferu. Dlatego Johan zastanawiał się, czy nie umieścić plików wszystkich gier Free Lunch Design na SourceForge.net. Serwer ten uwolniłby FLD od wszelkich problemów z transferem. Oczywiście, spowodowałoby to uwolnienie kodu Icy Tower, ponieważ przyjmowane są tam wyłącznie projekty open-source. Źródło.
Zdaje się, że Free Lunch Design ostatecznie wykupiło komercyjny serwer. Mimo wszystko, gdyby sytuacja powtórzyła się dzisiaj, nie wiem, czy sprawy potoczyłyby się wedle powyższego scenariusza. Skoro FLD nawiązało współpracę z Xendeksem i Muskedunderem, nie wiem nawet, do kogo obecnie należy Icy Tower. I czy możliwe jest jego uwolnienie… |
|
|
|
 |
|
|