Przesunięty przez: Vinyanov 21 Luty 2008, 19:10 |
[styl][Combo][Score] Kombosy oraz punkty |
| Autor |
Wiadomość |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 20 Październik 2009, 20:27
|
|
|
Itaj, itaj!
| mody napisał/a: | | ze ktos zrobil 1400 combo, chyba jakis joe bek |
Cóż, Jacob (Polak) dokonał kombosa ~1400 (nie pamiętam już dokładnie ile), ale - w zmienionych warunkach gry, mianowicie rozpoczynając ją od najwyższej prędkości opadania ekranu. W opinii niektórych prawdopodobnie czyni to ten rekord nieważnym. Człowiek, o którym słyszałeś to John Beak (to pseudonim), gracz z Czech. Jest on autorem chyba najbardziej znanego wyniku w Icy Tower, kombosa 1337. Prawdopodobnie najpewniejsza droga z nim kontaktu to forum Free Lunch Design lub e-mail. Z tym, że on także tworząc ten wynik manipulował z prędkością gry, chociaż w inny sposób - spowalniając ją całą, co jest obecnie uznawane za oszustwo. (Chociaż jest on na tyle dobrym graczem, że i w uczciwych warunkach zdobywa o ile pamiętam kombosy 1000+). Nawiasem, bezdyskusyjnym mistrzem Icy Tower jest Roket z Izraela, który regularnie zdobywa kombosy, znowuż o ile nie myli mnie pamięć (ileż rzeczy wypada z pamięci...), kombosy 1300+. Jego także można znaleźć na forum Free Lunch Design, chociaż ostatnio aktywny nie bywa. Jacoba... właściwie nie wiem, jak można go dopaść. Może przez prywatne wiadomości na FLD (Roket, Jacob). |
|
|
|
 |
mody
Yo!
|
Wysłany: 21 Październik 2009, 18:26
|
|
|
to znaczy, ze jak? od 0 floor caly czas sie ten zegar krecil z najwieksza predkoscia? omg, przeciez to jest jeszcze ciezej niz normalnie, a to normalnie ile ma? 1600? a wogole chodzilo mi o tego polaka, ja slabo znam angielski, wiec z tymi innymi nie dogadalbym sie swobodnie (sory za przekrecenie pseudonimu). Dzieki za link do wizytowki, tam w sygnaturze pisze: combo 1429, no i jest jakis link, dzieki ktoremu znalazlem ta powtorke, ale ona mi sie nie chce uruchomic (mam zainstalowane najnowszy Icy Tower) a jakis kontakt z Jacob? facebook, nk, skype, gg, twitter, blip, irc? mozecie podac jakies namiary? szukalem w google (wpisalem zdanie jacob email icy tower), 7 wynik http://appdb.winehq.org/o...sion&iId=16152, ale ja tam nie mam konta, i nie moge wyslac maila, a wczoraj sie rejestrowalem, to jeszcze nie doszedl mail z haslem, poza tym nie wiem, czy to ten Jacob (strona chyba jest o jakims winie?). znalazlem jeszcze jakis komentarz z 2008 (autor Jacob) dotyczacy icy tower, ale bez podanego maila (http://www.dosgamesonline.com/index/game/610/Icy_Tower.html - 3 strona). Bede wdzieczny za podanie namiarow! |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 21 Październik 2009, 20:41
|
|
|
| mody napisał/a: | ze jak? od 0 floor caly czas sie ten zegar krecil z najwieksza predkoscia? |
Właśnie tak. W tym rzecz, że niektórzy doszukują się w takiej grze ułatwienia, nie utrudnienia. O ile pamiętam jeden z argumentów za tym, że taka rozgrywka (tzw. ISC 5) ułatwia grę głosi, że przyspieszenia rozpraszają uwagę gracza, zatem ich usunięcie poprawia koncentrację. Innym argumentem (chociaż może nie dotyczącym najlepszych graczy, którzy prawdopodobnie tak czy inaczej stale utrzymują postać w górnych rejonach ekranu) jest to, że przyspieszający nagle ekran może pochłonąć ci postać, jeśli bezpośrednio przed przyspieszeniem planowałeś wylądować na schodku tuż ponad jego krawędzią. A poza tym - w przypadku graczy dobrze już zaznajomionych z Icy Tower - pierwsze 5 prędkości stanowi ten etap gry, którego pokonanie stanowi zazwyczaj wyłącznie przykry, rutynowy obowiązek. Jeśli gracze rozpoczynają grę bezpośrednio od 6. prędkości, tj. od tego poziomu trudności, który stanowi dla nich prawdziwe wyzwanie, to Icy Tower sprawia im więcej przyjemności (stymulacji). Dzięki temu są bardziej zaangażowani w grę i mogą trenować dłużej (tzn. przez więcej kolejnych dni lub tygodni), co przekłada się na lepsze wyniki. Jacob zresztą sam polecał mi grę w ten sposób, twierdząc, że jeśli będę trenował wyłącznie na najwyższej prędkości przez (bodaj) miesiąc, to po powrocie do normalnej prędkości efekty zauważę natychmiast. (Ale nie spróbowałem, bo nie miałem wtedy chyba wiele czasu na grę).
Oprócz tego, jeśli dobrze pamiętam, są też gracze, którzy sądzą, że jakakolwiek zmiana warunków gry powoduje, iż wyniki poczynione w warunkach zmienionych i normalnych są ze sobą całkowicie nieporównywalne. Co za tym idzie, twierdzą oni, że nawet rekordy pobite w warunkach na pierwszy rzut oka ewidentnie niesprzyjających, np. ze zwiększoną prędkością gry lub na zwężonych schodkach, nie powinny trafiać na listy rekordów. I ja chyba się z tym poglądem zgadzam (nawiasem, wypisałem kiedyś listę przyczyn, dla których uważam, że ISC 5 jest niezbyt uczciwym sposobem treningu).
| Cytat: | | to normalnie ile ma? 1600? |
Gdyby tak było, to wspomniałbym o tym w mojej poprzedniej wiadomości. W tym problem, że jego normalne wyniki są mniejsze. Przypuszczam, że sięgają trochę powyżej 1000.
| Cytat: | w sygnaturze pisze: combo 1429, no i jest jakis link, dzieki ktoremu znalazlem ta powtorke, ale ona mi sie nie chce uruchomic (mam zainstalowane najnowszy Icy Tower) |
To dlatego, że była nagrana jeszcze w Icy Tower 1.3. A, właśnie. Zapomniałem, że te wszystkie rekordy, o których mówiłem, dotyczą oczywiście poprzedniej wersji gry. W 1.4 rekordzistą świata jest prawdopodobnie wspomniany już Roket z kombosem 1116. Tak przynajmniej wynika z listy rekordów Icy.pl (światowej, dawno nie aktualizowanej, ale w tym konkretnym względzie oddającej chyba stan obecny). |
|
|
|
 |
kuba98
Sweet!

|
Wysłany: 5 Listopad 2009, 19:22
|
|
|
Witam wszystkich! Nie pisałem na tym forum już od dawna .
Dzisiaj tak sobie zagrałem i uzyskałem najlepsze jak do tej pory moje combo: 141. |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 5 Listopad 2009, 20:04
|
|
|
| kuba98 napisał/a: | | Witam wszystkich! |
Wszyscy witają ciebie.
Gratulacje!
Chyba przyjemnie jest pobijać rekordy nie mając takiego zamiaru. Ciekawe, czy komuś przydarzyło się poprawić rekord nie będąc tego nawet świadomym (pomijamy tutaj pierwsze 5-10 minut po tym, jak gracz pierwszy raz w życiu uruchomił Icy Tower, ponieważ wtedy dopiero zaznajamia się on z tym, co to w ogóle jest "rekord", oraz Retro Tower i podobne mody). |
|
|
|
 |
szczoo17
Wow!

Wiek: 29 Dołączył: 05 Lis 2009 Posty: 98 Skąd: Z Kruszwicy
|
Wysłany: 5 Listopad 2009, 20:22
|
|
|
| Moje najlepsze combo to jak narazie 181 (dzisiaj dwukrotnie pobite).W ogóle ostatnio często pobijam rekordy. |
|
|
|
 |
ITI
Yo!
|
Wysłany: 14 Listopad 2009, 15:59
|
|
|
| U mnie z combosami jeszcze gorzej niż z piętrami. Jakieś 15 minut temu właśnie pobiłem swój rekord, teraz mam 146 |
|
|
|
 |
marcin99oo
Yo!
|
Wysłany: 21 Listopad 2009, 07:17
|
|
|
563 piętra
203 combo |
_________________ Floor - 563
Combo - 207 (Przy tempie "Insane" na wersji 1.4)
Score - 46232 (Przy tempie "Insane" na wersji 1.4) |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 21 Listopad 2009, 08:04
|
|
|
| Cytat: | | marcin99oo napisał/a: | | 203 combo |
| marcin99oo napisał/a: | | Combo - 207 (Przy tempie "Insane" (...)) |
|
Gratulacje! (I witaj na forum). Też chciałbym, aby choć jeden z moich rekordów w kategoriach głównych był ustanowiony na zwiększonej prędkości, bo to przyjemne zjawisko, które dobrze wygląda w osobistych zestawieniach osiągnięć w Icy Tower, o ile zamierzasz sobie takowe kiedyś przygotować. Niestety, o ile pamiętam, dokonałem tego tylko raz - w NML, kiedy mój wynik ustanowiony przy podwyższonej prędkości wyniósł 673, a przy normalnej - 616.
Zresztą to ciekawe, że akurat NML jest tą kategorią, gdzie ustanowienie rekordu życiowego w ISC/Insane jest chyba stosunkowo najbardziej prawdopodobne i częste. Pamiętamy tę grę Johna Beaka, gdzie pobił on rekord NML korzystając z ISC właśnie. Czy dowodzi to faktu, że NML jest kategorią, gdzie najtrudniej jest sprawić, aby gracz osiągnął ten cenny stan relaksu i niezmąconej spontaniczności ruchów postaci, który jest wymagany aby móc kontynuować ją bez upadku przez paręset pięter, ale jeśli dany gracz już tego dokona, to łatwo jest mu podtrzymać go do aż czasu, aż nie pobije on rekordu? I czy jest to cecha wyłącznie NML?
A może po prostu jest tak, że NML jest kategorią, która z ISC/Insane łączona jest najczęściej, i dlatego właśnie tak często przytrafiają się w niej takie nietypowe sytuacje? Może jest tak, że ISC/Insane połączone z Floor jest zbyt łatwe (bo pierwsze 500 schodków wieży łatwo jest pokonać tak czy inaczej, niezależnie od początkowej prędkości gry), a ze Score lub z Combo - zbyt trudne (bo różnica w typowej wysokości kombosa pomiędzy Score/Combo normalnym a przyspieszonym jest zbyt duża), i to właśnie sprawia, że Insane NML jest tak popularne? |
|
|
|
 |
Gabi_g
Sweet!

Wiek: 29 Dołączyła: 28 Gru 2009 Posty: 16 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 28 Grudzień 2009, 17:17
|
|
|
| Mam takie pytanie co do kombosów i punktów, czy napisy mają jakieś znaczenie jeśli chodzi o pkt.? |
_________________ Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem, a pesymiści wiedzą gdzie jest ten otwór |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 28 Grudzień 2009, 17:20
|
|
|
| Gabi_g napisał/a: | | czy napisy mają jakieś znaczenie jeśli chodzi o pkt.? |
Nie. (Oprócz tego, że nagrody rozpraszają twoją uwagę i kiedy zasłaniają ci ekran, to trudno jest ci natychmiast rozpocząć kolejnego kombosa, w rezultacie czego zdobywasz w ciągu całej gry trochę mniej punktów, niż byś mogła). |
|
|
|
 |
Boru
miszcz
|
Wysłany: 24 Luty 2010, 19:08
|
|
|
Takie tam combo:
Boru_best_combo_1147.itr
|
Pobierz Plik ściągnięto 6409 raz(y) 16.07 KB |
|
_________________ IT 1.4 ---> | Score 1347282 | Combo 1147 | Floor 2145 | NML 1625 | |
|
|
|
 |
Klaud
Fantastic!

Pomogła: 3 razy Wiek: 33 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 472 Skąd: Mazańcowice/Kraków
|
Wysłany: 24 Luty 2010, 20:01
|
|
|
Gratuluję wspaniałego rekordu. Jak już napisałam na GG: niejeden gracz o nieco tylko mniejszych umiejętnościach straciłby głowę po przekroczeniu 1000.
To co, Boru, teraz czas na piętra? |
_________________ Piętra: 1053 || Combo: 403 || NML: 728 || UNML: 271 || NO-H2O: 611 || NO-H2O+Combo: 238 || CCC1: 169
 |
|
|
|
| |
|
|
Profil FLD: 11954 IT Code:
|
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 24 Luty 2010, 20:27
|
|
|
| Klaud napisał/a: | To co, Boru, teraz czas na piętra? |
I 19 promili mistrzostwa, które nadal dzierży Roket.
Zabawne, że nawet na szczytach list rekordów rywalizacja bywa aż tak bliska, rzędu procentów.
Hmm.
Boru, zaczynam czuć do ciebie dystans (jako gracz IT). Nic osobistego... Tylko zazdrość połączona ze świadomością, że twoje predyspozycje do gry są pewnie wrodzone oraz kolejna fala lęku, że z nudów odejdziesz od Icy Tower, gdy tylko przeskoczysz Roketa i Jacoba. |
| Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 24 Luty 2010, 20:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Boru
miszcz
|
Wysłany: 24 Luty 2010, 20:40
|
|
|
Roketa przegonilem (jesli mowimy tylko o 1.4)
On ma wiekszy potencjal ode mnie, jest bardziej utalentowany, ale jesli popatrzymy na same wyniki, to jestem lepszy w tej chwili.
Jacob? To ten, ktory tworzy sztuczne powtorki? |
_________________ IT 1.4 ---> | Score 1347282 | Combo 1147 | Floor 2145 | NML 1625 | |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 24 Luty 2010, 20:49
|
|
|
| Boru napisał/a: | | Roketa przegonilem (jesli mowimy tylko o 1.4) |
Wiem, użyłem złego słowa i dopiero teraz to zauważyłem, wybacz. Przeedytowałem wiadomość.
| Cytat: | Jacob? To ten, ktory tworzy sztuczne powtorki? |
Bez przesady. Oprócz twoich i moich zabaw z ITRE słyszałem o tylko dwóch przypadkach sfałszowania powtórek (w rozumieniu zmiany makr), z czego jeden to 9000+, a żaden nie był wykonany w złej wierze. Tak więc nie wyolbrzymiajmy tego problemu. Jeśli środowisko Icy Tower miałoby nagle zostać zinfiltrowane przez masę sztucznie zmodyfikowanych powtórek, to pewnie już by to wyszło na jaw.
BTW, skoro możliwość edytowania powtórek jest problemem, to powinno się chyba jednak wiadomość Jacoba ukryć...
Chociaż... w sumie to zabawne, że, J., naprawdę masz jakąś tendencję do wybierania tych sposobów na poszerzanie swoich umiejętności i wiadomości Icy Towerowych, które nawiązują do tego, co społeczność określała mianem "oszustwa". Kiedy spowalniano, ty grałeś na ISC 5. Kiedy edytowano makra powtórek, ty zacząłeś interesować się formatem ich nagłówków... Zawsze blisko posądzeń. |
|
|
|
 |
Jacob
Fantastic!

|
Wysłany: 25 Luty 2010, 00:11
|
|
|
| Boru napisał/a: | | Jacob? To ten, ktory tworzy sztuczne powtorki? |
Oo, to milo, ze nie jestem juz kojarzony z ISC 5. Dziekuje, wreszcie mi ulzylo
| Vinyanov napisał/a: | | Bez przesady. Oprócz twoich(?) i moich zabaw z ITRE słyszałem o tylko dwóch przypadkach sfałszowania powtórek (w rozumieniu zmiany makr), z czego jeden to 9000+, a żaden nie był wykonany w złej wierze. |
To Boru tez bawi sie w RE? Cool A jaki jest ten drugi przypadek? Ja slyszalem tylko o tej jednej powtorce.
| Vinyanov napisał/a: | | BTW, skoro możliwość edytowania powtórek jest problemem, to powinno się chyba jednak wiadomość Jacoba ukryć... |
Po co ukrywac, skoro te informacje sa i tak bezuzyteczne (z punktu widzenia wykorzystania ich do wersji 1.4)
| Vinyanov napisał/a: | | Chociaż... w sumie to zabawne, że, J., naprawdę masz jakąś tendencję do wybierania tych sposobów na poszerzanie swoich umiejętności i wiadomości Icy Towerowych, które nawiązują do tego, co społeczność określała mianem "oszustwa". Kiedy spowalniano, ty grałeś na ISC 5. Kiedy edytowano makra powtórek, ty zacząłeś interesować się formatem ich nagłówków... Zawsze blisko posądzeń. |
Tez uwazam, ze to zabawne (btw. do dzis uwazam, ze ISC5 to nie oszustwo!). Na poczatku oskarzano mnie o SD, potem, kiedy wyszlo, ze uzywam ISC5, kazda moja powtorka byla sprawdzana pod tym katem, a teraz gdybym podeslal powtorke na jakas liste rekordow z normalnymi wartosciami SD, Floor_size na normal, zostalbym oskarzony o stworzenie "sztucznej powtorki"
Gratuluje Boru nowego rekordu
MfG Jacob |
_________________ Deutsche IT Nationalmannschaft
Jacob's Website |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 25 Luty 2010, 00:30
|
|
|
W kwestii wykorzystania ITRE na forum Icy.pl - tak, Boru kiedyś przeedytował poprzezeń bodaj dwie powtórki, w których miał szczególnego pecha, i opublikował je w "naprawionej" formie na forum dla żartu (oczywiście nie jako autentyczne) - wysokiego FML-a i would-be CCC, któremu brakowało parę klatek, aby został jakimś wysokim rekordem, czy coś takiego (przepraszam, nie pamiętam - ale pewnie można te sytuacje łatwo znaleźć w wyszukiwarce).
Drugi przypadek zmanipulowanej powtórki to zasłyszana chyba na IRC-u opowieść JB o tym, jak edytował makra ręcznie (nie jestem pewien, czy w heksedytorze, czy w Notatniku... i nawet chyba nie chcę wiedzieć). Nie wiem, czy ją kiedykolwiek opublikował, ale chyba miało to miejsce za 1.2.
W kwestii twojej wiadomości, faktycznie, nie zauważyłem tych trzech znaków "1.3". Skoro tak, to rzeczywiście może zostać, ktoś, kto umiałby ją wykorzystać do zrozumienia formatu 1.4 zdolny by pewnie był to zrobić i samodzielnie...
| Cytat: | teraz gdybym podeslal powtorke na jakas liste rekordow z normalnymi wartosciami SD, Floor_size na normal, zostalbym oskarzony o stworzenie "sztucznej powtorki" |
Możliwe, ale tylko w żartach (tak samo, jak ty żartujesz mówiąc, że tak by było ). |
|
|
|
 |
Boru
miszcz
|
Wysłany: 25 Luty 2010, 11:59
|
|
|
| Cytat: | | Jacob? To ten, ktory tworzy sztuczne powtorki? |
| Cytat: | Oo, to milo, ze nie jestem juz kojarzony z ISC 5. Dziekuje, wreszcie mi ulzylo |
| Cytat: | | a teraz gdybym podeslal powtorke na jakas liste rekordow z normalnymi wartosciami SD, Floor_size na normal, zostalbym oskarzony o stworzenie "sztucznej powtorki" |
Przeciez ja cie o nic nie oskarzylem a ty to odebrales jako "czy to ten, ktory wszystkich oszukuje, wysylajac sztuczne powtorki na listy rekordow?"
Uderz w stol, a nozyce sie odezwa |
|
|
|
 |
Jacob
Fantastic!

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|