Otwarty przez: Vinyanov 19 Maj 2008, 03:50 |
Zastosowanie rankingów szachowych w Icy Tower |
czy podobaj? ci si? kategorie |
tak |
|
31% |
[ 5 ] |
nie |
|
68% |
[ 11 ] |
|
Głosowań: 5 |
Wszystkich Głosów: 16 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
explozja
Sweet!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 16:35 Zastosowanie rankingów szachowych w Icy Tower
|
|
|
moze by zrobic polskie kategorie IT czyli takie cos typu ranking. ja na kategorie mam taki pomysl:
jakie beda oceny najpierw jest sie BZ(bez kategori) potem na turniejach zdobywa sie nastepna kategorie tak jak jest w szachach ale zamiast zaczynania od piatej zaczniemy od 10 dla tych co nie znaja sie na szachach mowie ze jest tak w kategoriach najpierw dostaje sie 5 w naszym przypadku 10 i zniza sie w dol czyli BZ, 10, 9, 8, 7,... 1 i zaczynaja sie tytuly czyli wicemistrz, mistrz, arcymistrz
jak zdobyc kategorie na turniejach gdy zajmie sie miejsce np. 10
(zalerzy od woli prowadzacego turniej)
P.S. jak sa jakies pytania prosze pisac na tym poscie, i BLAGAM administratorow zeby powiedzieli ze to dobry pomysl i wprowadzili takie kategorie |
_________________ m bziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiika na punkcie swojego
niiiiiiiiiiiiiiiiiiiika |
Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 20 Lipiec 2010, 06:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
SaleiB
Administrator

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 16:43 kategorie
|
|
|
ja zupelnie nie wiem o co chodzi dlatego zaglosowalem na nie |
_________________ IT 1.4/1.5 scores: Floor 1050 | Combo 525 | NC 783 | LC 521 | JS2 143 | JS3 62 | CC1 162 | CC2 261 | CC3 353 | CC4 448 | CC5 541 (Rank ****) źródło |
|
|
|
 |
Fayl
Fantastic!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 16:49 kategorie
|
|
|
Prawde mowiac jakies to skomplikowane (albo moj mozg przestal dzialac :p ). Moze jakies dokladniejsze wyjasnienie???? |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 16:52 kategorie
|
|
|
Chyba chodzi o jakies zintegrowanie PTIT/PLIT z forum i ustawianie rang wg zdobytej pozycji... ale tez niezbyt to rozumiem.
Nie glosuje. |
|
|
|
 |
explozja
Sweet!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 16:52 kategorie
|
|
|
mowcie czego dokladnie nie rozumiecie a ja wam wyjasnie |
_________________ m bziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiika na punkcie swojego
niiiiiiiiiiiiiiiiiiiika |
|
|
|
 |
devastator
Fantastic!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 17:32 kategorie
|
|
|
heh ja wiem o co chodzi bo tez ciupie w szachy (rank 1600 ) ale nie dziwie sie innym ze nie wiedza o co chodzi wyjasnie wiec jak jest w szachach:
na poczatku masz ranking 1000 i b.k. (bez kategorii), jestes na paru turniejach to dostajesz 1200 (V kat.)
potem jak ci coraz lepiej idzie dostajesz nastepne (1400 - IV kat., 1600 - III itd.) az do I. to czy dostajesz to sie oblicza jakos sie wylicza srednia rankingu przeciwnikow razy srednia punktow czy cos takiego, ale w przypadku IT trza by cos innego wymyslic. Jak masz rank 2000 - I kat. to wtedy licza ci ranking za kazdy oficjalny pojedynek (Kasparov ma chyba 3700 )
zawodowo w szachy juz nie gram ale wczoraj bylem na takim turnieiku i bylem 6, nawet niezle
co do pomyslu dalem TAK jednakowoz baaardzo cieko byloby cos takiego zorganizowac |
|
|
|
 |
Kubu? Biel@nek
Eextreeme!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 17:49 kategorie
|
|
|
Kasparov ma 2800
ja mam 1800
A ranking liczy sie tak np
Na 9 rund
Sumujesz rank wszystkich zawodnikow z ktorymi grasz a potem dzielisz przez ich ilosc razem ze soba i zalezy ile masz punktow to albo dodajesz + albo odejmujesz-
Jak masz polowe punktow to nie robisz nic za kazde pol punkta ponad polowe dostajesz plusa i dodajesz do sredniej a jak masz mniej to odejmujesz
+ to jest cos okolo 40
- to samo co plus
A ponad dwa tysiace to juz jest elo i inna sprawa rank. ruchomy Mozesz miec np rank2435
a podstawowe kat. to
BK-bez kategori poczatkujacy
5-1200
4-1400
3-1600
2-1800 ja wlasnie to mam ale malo gram
1-2000
a potem jest ELO o tym nie chce mi sie pisac bo by bylo jeszcze wiecej pisania
to na prawde jest dobry pomysl bedzie wiadomo jaki dany zawodnik ma potencjal i jeszcze zapomnialem dodac ze tym mniejsza kat. tym lepszy zawodnik |
|
|
|
 |
Domia
No way!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 18:51 kategorie
|
|
|
ale i tak jest debilne to jest takie walniete explozja na sile nic nie wymyslaj bo ci idzie to coraz gorzej ... |
|
|
|
 |
syo
No way!

Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 31 Sty 2004 Posty: 1957 Skąd: Wrocław/Olsztyn
|
Wysłany: 16 Maj 2004, 18:52 kategorie
|
|
|
Wiecie co, dla mnie to jest wyzsza szkola jazdy. Moze kiedys do tego dojde robiac jakies inne turnieje (BTW, odswiezylem stary pomysl na fajny turniej ). Wstrzymuje sie od glosu do momentu gdy pogram troche w szachy. Slyszac to slowo, na mysl pada mi jedno nazwisko - Kasparov. Moze bede kojarzyl to z IcyTowerem? Nie wiem, poki co to nie mam zielonego pojecia o czym Wy mowicie i otwarcie sie do tego przyznaje. Nie kumam tez tych kategorii - ze niby nowe?? Co sie da jeszcze wymyslec... . Powodzenia |
|
|
|
 |
Kubu? Biel@nek
Eextreeme!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 20:40 kategorie
|
|
|
To wcale nie ejst glupie tylko nie rozumiecie te Bierki naprawde musial wymyslec ktos madry Moze kiedys do tego dojdziemy przeciez nie bedzie to samo co w szchach ale po prostru jakis rank. sie zrobi w dalekiej przyszlosci;)
SYO napewno kiedys cos wykombinujesz z tym rank. |
|
|
|
 |
syo
No way!

Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 31 Sty 2004 Posty: 1957 Skąd: Wrocław/Olsztyn
|
Wysłany: 16 Maj 2004, 21:04 kategorie
|
|
|
Cytat: | ale i tak jest debilne to jest takie walniete explozja na sile nic nie wymyslaj bo ci idzie to coraz gorzej ... |
Debilny pomysl to raczej nie jest, skoro kilkoro z nas nie ma pojecia o szachach. Gdyby poprostu dokladniej wytlumaczyl...
Cytat: | SYO napewno kiedys cos wykombinujesz z tym rank. |
Czy z rankiem cos wymysle... poki co to sie na to nie zapowiada, najpierw trzeba zrozumiec ten temacik.
Okej, nie przesadzam juz z ta niekumatoscia. Mysle, ze jasniejsze wytlumaczenie wszystkiego powinno polepszyc sprawe. |
|
|
|
 |
Domia
No way!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 21:16 kategorie
|
|
|
wiesz ja tam nawet lubie pyknac w szachy ale taki ranking w IT to takie swirniete |
|
|
|
 |
Kubu? Biel@nek
Eextreeme!

|
Wysłany: 16 Maj 2004, 21:25 Liczenie rank.
|
|
|
Wytlumacze wam to za tydzien bo dreczy mnie mama i nawet rzuca grozby wyrwania kabla lece paps
Za tydzien bedzie wszystko bardzo dokladnie papapapapapapap |
|
|
|
 |
SaleiB
Administrator

|
Wysłany: 17 Maj 2004, 14:33 kategorie
|
|
|
Syo napisał/a: | Cytat: | SYO napewno kiedys cos wykombinujesz z tym rank. |
Czy z rankiem cos wymysle... poki co to sie na to nie zapowiada, najpierw trzeba zrozumiec ten temacik. |
jezeli chodzi o ranking to ja mam pewnien pomysl na ranking turnioejowy (cos jak jest na icypoland tylko ze nieco dokladniejsze), jakby co kontaktuj sie na gg
pozdr |
_________________ IT 1.4/1.5 scores: Floor 1050 | Combo 525 | NC 783 | LC 521 | JS2 143 | JS3 62 | CC1 162 | CC2 261 | CC3 353 | CC4 448 | CC5 541 (Rank ****) źródło |
|
|
|
 |
Gabi_g
Sweet!

Wiek: 24 Dołączyła: 28 Gru 2009 Posty: 16 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 28 Grudzień 2009, 16:58
|
|
|
Też gram w szachy a nawet teraz w turnieju (mam 1600) i myślę że to wcale nie głupi pomysł. Wtedy każdy wiedziałby z kim gra w turnieju (czego się może po nim spodziewać). Poza tym gra miałaby większy sens bo wysokie miejsca w turniejach byłyby jakoś nagradzane. Jestem absolutnie za. Można się wzorować na szachowych kategoriach. |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 28 Grudzień 2009, 17:15
|
|
|
Gabi_g napisał/a: | Wtedy każdy wiedziałby z kim gra w turnieju (czego się może po nim spodziewać). |
Mówisz, że rangi uczestników turniejów mogą posłużyć do tego, aby skutecznie dobierać ich w pary w turniejach 1 vs 1? Jeśli tak, to - popieram, to dobry pomysł. Ale chyba, przynajmniej dopóki czołówka graczy Icy Tower nie ulegnie scementowaniu w takim stopniu, aby liczyła przynajmniej kilkudziesięciu regularnie grających graczy, rangi te będą zbyt mało stabilne, tj. różnice pomiędzy poszczególnymi graczami będą zbyt duże i poddawane zbyt dużym wahaniom, aby były miarodajne. Musianoby chyba przeprowadzić kilkaset turniejów, aby je ustabilizować, i aby taka ranga faktycznie coś mówiła.
BTW, przeprowadzono już kilka turniejów, które próbowały łączyć graczy w pary zależnie od ich umiejętności z zastosowaniem systemu szwajcarskiego (cokolwiek to jest).
Cytat: | Poza tym gra miałaby większy sens bo wysokie miejsca w turniejach byłyby jakoś nagradzane. |
W tej chwili używane są do tego Indvidual Matchpoints.
PS. Witaj na forum. |
|
|
|
 |
Gabi_g
Sweet!

Wiek: 24 Dołączyła: 28 Gru 2009 Posty: 16 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 29 Grudzień 2009, 18:38
|
|
|
Ty też witaj, czy turnieje sytemem szwajcarskim kończyły się sukcesem czy raczej porażką i taki system nie nadaje się do icy |
_________________ Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem, a pesymiści wiedzą gdzie jest ten otwór |
|
|
|
 |
|