SzukajSzukaj  RegulaminRegulamin  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Icy.pl Strona Główna  

Poprzedni temat «» Następny temat
IT quiz!
Autor Wiadomość
Vinyanov 
No way!

Wysłany: 7 Lipiec 2009, 22:07   

Doob, IMO to nie jest prawidłowa odpowiedź. :P (Sam nie odpowiadam, bo nie mam jeszcze pomysłu na pytanie).

Klaud 
Fantastic!

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 7 Lipiec 2009, 22:08   

Można by ją bardziej uściślić (i poprawić literówkę), ale nie chciałam się zanadto czepiać... ;)

Profil FLD: 11954 IT Code:

mattirab 
Moderator

Wysłany: 8 Lipiec 2009, 22:46   

Doob napisał/a:
W jaki najprostszy sposób można zdobyć 1111 score?

Nie wiem, jaki sposób uważasz za najprostszy :P . Ja zrobiłem to tak, jak w powtórce.

A_moze_nie_tak.itr
Pobierz Plik ściągnięto 682 raz(y) 3.21 KB

Nasze Powtórki

Profil FLD: 3803

Doob 
Fantastic!

Wysłany: 8 Lipiec 2009, 23:50   

Nie, jest duzo prostszy sposob ;)

Profil FLD: 13218

Tupac 
2-gi V-ce Mistrz Polski

Wysłany: 9 Lipiec 2009, 10:54   

Moze tak:

Tupac_1111_27_29.itr
Pobierz Plik ściągnięto 748 raz(y) 2.51 KB

Doob 
Fantastic!

Wysłany: 9 Lipiec 2009, 11:17   

Tak ;) O to mi chodzilo.

Tupac 
2-gi V-ce Mistrz Polski

Wysłany: 9 Lipiec 2009, 11:28   

Dobra, to pytanie tej samej "maści" bo nie mam pomysłu ;p
Jak najkrótszą drogą zrobić zrobić score 4444 :)

Doob 
Fantastic!

Wysłany: 11 Lipiec 2009, 18:35   

..

last_game.itr
62combo - 2schodki = 4444 ;)
Pobierz Plik ściągnięto 766 raz(y) 2.76 KB

Tupac 
2-gi V-ce Mistrz Polski

Wysłany: 11 Lipiec 2009, 18:45   

Brawo, Doob :)
Zadawaj!

Doob 
Fantastic!

Wysłany: 11 Lipiec 2009, 19:03   

Idac dalej, naprawde latwe pytanie ;)
Score: 12321, co trzeba zrobic?

Vinyanov 
No way!

Wysłany: 6 Listopad 2009, 20:39   

Doob napisał/a:
Score: 12321, co trzeba zrobic?

252 piętra z kombosem 99? Nie brzmi to jak prawidłowa odpowiedź, ale takie pytania pochodzą, w moich oczach, z gatunku "formidable". Do twojego nie podszedłem bez Google Calculator i własnoręcznej weryfikacji w Icy Tower. :P

Dopisano: zerkając powyżej, na pytanie Tupaca, zauważyłem, że pewnie i tutaj prosisz o podanie najkrótszej ścieżki do takiego wyniku (tj. sposobu, którego realizacja zajmie najmniej pięter). Jeśli to prawda, to powyższa odpowiedź chyba na 100% nie jest prawidłowa. Trudno, przynajmniej rozgrzeję ten dział dwiema wiadomościami, o ile zechcesz mi odpowiedzieć i potwierdzić, że jest błędna. ;)

NeueR
Wow!

Wysłany: 6 Listopad 2009, 21:55   

105 combo (105*105+1050=12075), 10 combo (10*10+100=200, razem 12275), 4 combo (4*4+40=56, razem 12331, -1 schodek = 12321 (118 floor) ?

Vinyanov 
No way!

Wysłany: 6 Listopad 2009, 22:41   

:)

Czy istnieją jakieś algorytmy na znajdowanie "najszybszej drogi do x punktów" (albo na sprawdzenie, czy dana droga jest faktycznie najszybsza)?

NeueR
Wow!

Wysłany: 7 Listopad 2009, 17:22   

Zapewne da sie to wykonac, ale napewno nie jest to latwe zadanie (zbyt wiele czynnikow trzeba uwzglednic).

Wydaje mi sie, ze o wiele latwiej byloby napisac skrypt, ktory pobieralby z powtorki wszystkie wartosci combo zrobione przez gracza i porownywal z koncowym wynikiem. Po co? Otoz, przegladalem programy Rammichaela i zauwazylem, ze umozliwial on jedynie edycje podstawowych wartosci floor, combo, score (ok, w koncu program dziala jedynie z wersja 1.3, ale dla 1.4 bedzie to latwo przepisac). Hm, wlasciwie to nawet nie trzeba jego programow, zeby sfalszowac naglowki powtorki, troche oleju w glowie i mozna sobie taki program samemu napisac. Natomiast gdyby napisac skrypt, ktory sprawdzalby wszystkie zdobyte combo, sumowal je oraz wynik floor podczas gry i porownywalby z wynikiem score, to wtedy udaloby sie rozwiazac problem manipulacji naglowkami ;) (+ zintegrowanie go z lista rekordow, mniam, kolejne zabezpieczenie :P )

Sorry za kolejny offtop i brak polskich znaczkow, niestety cos sie mi zchrzanilo pod NetBSD ;)

Neuer

Vinyanov 
No way!

Wysłany: 8 Listopad 2009, 18:39   

NeueR napisał/a:
o wiele latwiej byloby napisac skrypt, ktory pobieralby z powtorki wszystkie wartosci combo zrobione przez gracza i porownywal z koncowym wynikiem.

Mówisz, że w powtórkach zapisane są informacje o każdym wykonanym przez postać kombosie z osobna? Jeśli tak, to faktycznie, można by to zrobić. Nawiasem, może na Icy.pl powinien powstać artykuł opisujący format powtórki w 1.2, 1.3 i 1.4 (tzn. przeznaczenie poszczególnych bitów). I tak niewiele osób będzie chyba potrafiło go wykorzystać, a dla potrzeb rozmów na forum będzie stanowił cenną pomoc. :P

Cytat:
gdyby napisac skrypt, ktory sprawdzalby wszystkie zdobyte combo, sumowal je oraz wynik floor podczas gry i porownywalby z wynikiem score, to wtedy udaloby sie rozwiazac problem manipulacji naglowkami ;)

Mam wrażenie, że jeśli ktoś potrafi zmodyfikować nagłówki powtórki, to potrafi zmienić także i informacje o kombosach, a więc to zabezpieczenie nie byłoby szczególnie rewolucyjne.

Cytat:
Sorry za kolejny offtop i brak polskich znaczkow, niestety cos sie mi zchrzanilo pod NetBSD ;)

Nie ma za co. IT Quiz! to temat-agregat, tutaj on-topic jest wszystko, co dotyczy zadanego (teraz lub kiedykolwiek) pytania. :)

NeueR
Wow!

Wysłany: 9 Listopad 2009, 17:25   

Eh, znowu zamieszałem. Miałem na myśli oczywiście wartości <sequence> - te wartości do dzisiaj nie zostały przeze mnie złamane (znowu trzeba znaleźć algorytm, w jaki sposób są te informacje zakodowane). Więc jeśli ktoś znajdzie algorytm - to owszem, manipulacja będzie niestety możliwa :roll: Ale na szczęście nie jest to łatwe zadanie ;)

Swoją drogą, zastanawiam się, czy nie powinienen przesunąć mojego postu dot. wartości <slowdown> do Redaktorium, ponieważ jakby na to nie patrząc, opisałem z 80%, jak to działa, więc napisanie programu (znając "algorytm") to bułka z masłem.

Artykuł opisujący format powtórki? - uważam za zły pomysł, w takim razie automatyczne listy rekordów (czy automatyczne turnieje) nie miałyby sensu, ponieważ skoro każdy znalby dokładny format powtórki, mógłby sfałszować dane, a więc turnieje nie byłyby automatyczne, a organizator i tak musiałby sprawdzać ręcznie powtórki (ponieważ istniałaby możliwość matactwa). Publikacja formatu powtórki doprowadziłaby do jeszcze większych problemów. Uważam, że temat powinien być założony w Redaktorium. W tym wypadku dostęp do formatu powtórki miałyby osoby godne zaufania (tzn. takie, które napewno nie wykorzystałyby tej "wiedzy" to pisania progsów manipulujacych nagłówkami i utrudniania życia Johanowi :P ).

Neuer

edit: albo jestem już tak zmęczony, że mi się już wszystko miesza, albo Vinyanov codziennie zmieniasz avatar? :D

Vinyanov 
No way!

Wysłany: 9 Listopad 2009, 18:06   

Hm, więc mówisz, że nie ma wcale tak mało osób, które usiłowałyby wykorzystać znajomość struktury powtórek do tworzenia edytorów? Może masz rację.

NeueR napisał/a:
albo jestem już tak zmęczony, że mi się już wszystko miesza, albo Vinyanov codziennie zmieniasz avatar? :D

Hm, tak, zrobiłem to dzisiaj i wczoraj. A jeszcze wcześniej eksperymentowałem z avatarem, który ulega odświeżeniu co 5 sekund wskutek działania programu, który wykonuje zdjęcie mnie (tzn. osoby obecnej w danej chwili przed monitorem) kamerą cyfrową, zmniejsza je i opcjonalnie umieszcza na serwerze FTP (nosi nazwę Fwink). Ale zrezygnowałem z tego rozwiązania, ponieważ 1) umieszczanie nawet niewielkich GIF-ów co 5 sekund zżerałoby mi miesięcznie gigabajty transferu, 2) wyłączam komputer na noc (jestem wrażliwy na jakiekolwiek dźwięki i światła, kiedy zasypiam), zatem przez 8 godzin dziennie grafika na serwerze nie byłaby w ogóle odświeżana, i 3) na co dzień korzystam z komputera przenośnego, więc praktycznie każde zdjęcie byłoby robione na innym tle (tj. na tle innej ściany w moim mieszkaniu), co nie wpłynęłoby korzystnie na walory artystyczne całego przedsięwzięcia pt. "automatycznie aktualizowany avatar". Taki dynamiczny avatar wywierałby duże wrażenie tylko gdyby tło byłoby niezmienne, czyt. gdyby widz na przestrzeni kolejnych upływających dni i tygodni zwracał uwagę wyłącznie na mój zmieniający się wyraz twarzy i układ ciała. Może wrócę do tego pomysłu później.

BTW, mój obecny emblemat przedstawia wieże, więc może pozostanę przy nim na dłużej. ;)

Doob 
Fantastic!

Wysłany: 23 Luty 2010, 23:02   

Cytat:
doob -> weryfikacja odpowiedzi neuera w it quizie albo warn, wybieraj ;) (btw, nawet po akceptacji odpowiedzi nalezaloby sciagnac tutaj neuera i sprawic, by cos zadal, ale to osobny problem ... )

Szczerze to sam sie w bambuko zrobilem z tym pytaniem, ale mniejsza o to. Jakby nie patrzec odpowiedz N. jest poprawna i chyba wcale nie jest potrzebne moje potwierdzenie :(

NeueR
Wow!

Wysłany: 11 Marzec 2010, 13:43   

Witam!

Na icytower.kilu.de zauwazylem, ze skrypt nie sprawdza powtorek pod katem NML-FML, ale nie dlatego, ze to niemozliwe do wykonania (bo da sie to zrobic :D ), tylko ... zapomnialo sie dodac tej funkcji :)

Stad moje pytanie:
Co pozwala rozroznic, czy jakas powtorka to NML czy FML?

Mysle, ze pytanie dosc ciekawe, nie jest wymagana zadna wiedza na temat formatu powtorki itp.

Pozdrawiam

Vinyanov 
No way!

Wysłany: 11 Marzec 2010, 20:05   

NeueR napisał/a:
Co pozwala rozroznic, czy jakas powtorka to NML czy FML?

Chciałeś powiedzieć "czy jakiś NML to FML". ;)

Hm, potrafię pomyśleć tylko o ITR Checkerze i opcji odczytu sekwencji skoków. Zakładając, że kombos powtórki = 0, to jeśli dwa ostatnie skoki powtórki są wyższe niż 1 piętro, to powtórka jest FML-em? Chociaż - nie, to nie zadziała, bo gracz może wykonywać skoki o 2-5 pięter bez wchodzenia w tryb kombosa, jeśli tylko wykonuje każdy skok np. co 5 sekund... (Można chyba sprawdzić, ile czasu danemu graczowi zajęło nagranie danej powtórki poprzez zliczenie liczby klatek w powtórce, ale nie wiem, czy to pozwoli rozstrzygnąć ten problem...)

Pytanie rzeczywiście ciekawe, nie mam (jeszcze?) pojęcia. :)

Odpowiedz do tematu