SzukajSzukaj  RegulaminRegulamin  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Icy.pl Strona Główna  

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkoła, studia
Autor Wiadomość
Doob 
Fantastic!

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 17:25   

Miałbyć skan, ale nie dali mi swiadectwa :)
Powiem krotko, macie buca za moderatora :P

Profil FLD: 13218

Klaud 
Fantastic!

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 17:42   

Doob - dlaczego Ci nie dali?

No to ja się pochwalę. Skan jest tutaj. ;-)

Edycja: Poprawiony adres URL.

Profil FLD: 11954 IT Code:

Doob 
Fantastic!

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 18:26   

Nie zrobilem obiegowki to i swiadectwa nie mam :)

Profil FLD: 13218

Vinyanov 
No way!

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 18:47   

Klaud napisał/a:
No to ja się pochwalę. Skan jest tutaj. ;-)

Hm, więc świadectw nie wypełniają już nauczyciele odręcznie? Oprócz tego, URL jest błędny, jak rozumiem. Należy usunąć adres 1.1.1.4, i podkatalog bmi. Nawiasem, BMI? Ja zszedłem chyba, kiedyś, do około 15. Jeżeli dobrze pamiętam. A może 16? Kto wie.

Klaud 
Fantastic!

Wysłany: 20 Czerwiec 2008, 19:06   

Nie, wszystko robi się na komputerze, tylko podpisy składa się odręcznie (i przybija pieczątkę szkoły) Nauczyciele chyba twierdzą, że za dużo z tym roboty, a oni nie mają czasu na bzdury.

URL błędny? Nie sądzę, mi otwiera się bez problemu. Co robi tam katalog "bmi" - nie wiem. To nie moja strona, tylko ogólnodostępne imageshack.us.

Adres zmieniłam na ten, w tamtej wiadomości także poprawiam. Już powinno wszystko działać.

petr 
Administrator

Wysłany: 6 Październik 2010, 01:03   

Pozwolę sobie odpowiedzieć tutaj ;p
mattirab napisał/a:
petr napisał/a:
rozpoczęcia studiów

Jaki kierunek i gdzie :P ?

Ten sam co rok temu, chociaż trochę w innym miejscu..
Byłem na informatyce na FAIS UJ, ale wynikła niestety taka sprawa że zepsuł mi się laptop dokładnie w dniu wyjazdu, co przy moim uzależnieniu od komputera.. no cóż...
więc przez 1,5 miesiąca sobie egzystowałem w wiecznym stresie, a gdy odzyskałem mojego hp-ka zachłysnąłem się nim, no i wyszło jakoś tak że przestałem chodzić na zajęcia, przyszła pierwsza sesja......
w skrócie zostałem szybko skreślony i tyle z mojej pierwszej przygody ze studiowaniem ;)
Teraz jestem też na infie ale na MiI - tu informatyka ma własny instytut i po czasie stwierdzam że trzeba było iść tam od razu, bo wszystko jest lepiej zorganizowane (z lepszym podejściem do studenta itd).
Czy i stąd nie wylecę - nie wiadomo, bo jestem naprawdę słaby z matmy (szczyt moich możliwości to 54% z rozszerzonej matury sprzed roku). Generalnie czuję się bardziej humanistą i gdybym miał się z czego normalnie utrzymać, uderzałbym w jakąś psychologię / filozofię / filologię / politologię / MISH / blablabla. Z drugiej strony informatyka to jest coś co lubię na tyle że jestem w stanie się tego nauczyć i mogę to robić w życiu (chociaż na pewno nie chciałbym być np programistą)..

Zmieniłem nazwę tematu żeby rozszerzyć zakres poruszanych zagadnień :P Ktoś chce coś zaktualizować? Dwa lata minęły, straszne!
Może ja jeszcze na szybko dam swoje wyniki matur:
matma 54, polski 62, historia 48, angielski 75 (wszystko rozszerzenia)

Profil FLD: 761 IT Code:

Pirochemik 
Splendid!

Wysłany: 6 Październik 2010, 18:13   

Masz znacznie lepsze wniki z matur niż ja:)Szczególnie z matematyki, co prawda na studiach mam poziom podstawowy, ale pomimo matury mam dobre wyniki, w tym sem, byłem nawet zwolniony z egzaminu(trochę miałem szczęscia;p).
Poszedłem na chemię, w sumie zawsze chciałem iść na chemię, szczególnie po inspiracji książkami S. Sękowskiego, oraz moim zainteresowaniem pirotechniką. Fakt, już mnie to tak nie interesuje, może przez bałągan w moim życiu, albo sam nie wiem czego chce. Nie jestem humanistą, mimo wszystko dobry ze ścisłych też nie jestem, po za tym nie mam talentu do języków. Wszystkiego umiem po trochu, nie ma w moim życiu czegoś, czego bym bardzo pragnął. Tak samo mam braki z chemi, może to z lenistwa? Umiem liczyć dużo zadań, ale nie umiem w ogóle prawie teorii. Jak się jej nauczę, pamiętam przez kilka dni, max miesięcy, co możę kiedyś uniemożliwić mi zaliczenie studiów.
W pierwszym sem. też nie chodziłem:) byłem zielony, nie wiedziałem że trzeba:) Byłem parę razy, na tyle, że nikt nie zdążył mnie zauważyć(nie wiedziałem, że to możliwe). Przyszła sesja - poszła luzem, chociaż z 3 trójkami:(, drugi semestr chodziłem cały - dużo dało! Jedyne co mogę powiedzieć, to że wyniki z matur świadczą głównie o nabytej wiedzy, a nie o umiejętnościach. Mam chyba najgorszą maturę na roku, a jestem jakoś drugi w klasie, z tym że pierwszy mogłem oddacz czysty indeks. (Pomogło mi w tym zwolnienie z egzaminu z FIzyki i matematyki - niektórzy byli męczeni przez te przedmioty nadto.)
Dlatego warto nie przejmować się maturą, ale warto się bardzo dobrze zastanowić czy jest sens studiować, jeżeli tak to co. Niech to będzie coś czego naprawdę się pragnie. Nie każdy kierunek studiów ma wartość.
Uważam też, że studia to nie tylko melanże i w cale nie jest łatwiej niż w liceum. Na studiach trzeba się nauczyć tego, czego z uporem nie chcieliśmy wynieść z domu. Żeby potem choćby wasz współlokator czy przyszła druga połowa nie musiała mówić, że ma takiego fleje. (Ja mam takiego kolegę, co całe życie mama po nim sprzątała a teraz drugi rok a on dalej nie umie po sobie posprzątać:D:D)
poszło:)

Polska Lista Top Ten

Klaud 
Fantastic!

Wysłany: 28 Luty 2011, 23:16   

Okres próbnych matur został zakończony już jakiś czas temu. :P

Matematyka (podstawa) - 40%
Angielski (podstawa) - 84%
Polski (podstawa) - 94%
Polski (rozszerzenie) - 98%
WOS (rozszerzenie) - 52%

WOS jest dość martwiący, zdecydowanie brakuje mi wiedzy. Co prawda do próbnej nie przygotowywałam się w żaden sposób, a teraz planuję dwumiesięczny maraton naukowy z tego przedmiotu (przeplatając to matematyką z którą, jak widać, nadal nie jest najlepiej)... zobaczymy, jak to będzie.

Powtórkę do polskiego mam zrobioną z uwagi na przygotowania do olimpiady (choć, jak poinformowano mnie przedwczoraj - do Katowic jednak nie zawitam... zabrakło punktów z - dość paradoksalnie - gramatyki), choć pewnie tydzień przed maturą poświęcę na czytanie jakichś streszczeń. ;)

Temat mojej matury ustnej: Odwołując się do analizy wybranych przykładów, scharakteryzuj specyfikę języka komentatorów sportowych.

Bibliografia napisał/a:
Literatura podmiotu:

1.red. Jacek Łuczak, Radosław Nawrot (praca zbiorowa). Wpadki komentatorów, czyli słońce zachodzi za wschodnią trybuną stadionu.... Poznań: Vesper, 2006. ISBN 83-60159-16-5

2.Praca zbiorowa, Kod Janasa, Poznań: Vesper, 2006, s. 103-125. ISBN 83-60159-07-6

3.Broendby-Widzew (Zimoch) [online] [dostęp 11 stycznia 2011] Dostępny w internecie http://www.youtube.com/watch?v=33qR5XD_5gs

4.06.05.09 Chelsea-Barcelona[online] [dostęp 11 stycznia 2011) Dostępny w internecie http://www.youtube.com/watch?v=9xYviutDxxA

5.Orłowski Leszek. Hiszpańskie muchy. [online] [dostęp 11 stycznia 2011) Dostępny w internecie http://pilkanozna.pl/inde...5%84skie-muchy/

Literatura przedmiotu:

1.Cienkowski Witold. Język dla wszystkich, część pierwsza. Warszawa: Książka i Wiedza, 1978.

2.Cienkowski Witold. Język dla wszystkich, część druga. Warszawa: Książka i Wiedza, 1980.

3.Wolny-Zmorzyński Kazimierz, Kaliszewski Andrzej, Furman Wojciech. Gatunki dziennikarskie: teoria, praktyka, język. Warszawa: Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne 2006, s. 42-43, 88-97, 175-177, 182-198. ISBN 978-83-60501-01-6

4.Cegieła Anna, Markowski Andrzej. Z polszczyzną za pan brat. Warszawa: Iskry, 1982, s. 49-52, 126-152, 154-214, 250-253. ISBN 83-207-0401-4

5.Kurkowska Halina, Skorupka Stanisław. Stylistyka polska – zarys. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe 1959, s. 9-230, 287-304.

W zasadzie zamierzam tam wlepić dużo więcej filmów/nagrań, ale jak na razie jeszcze nie zaczęłam ich na poważnie szukać. Te dwa wydały mi się najbardziej oczywiste. ;) Cytatów z Wpadek komentatorów mam dość dużo, będę musiała dokonać selekcji i dodać tam trochę naukowego słownictwa (właśnie mieszanie frazeologizmów zastąpiłam - w chwili oświecenia - kontaminacją).
Jeśli komuś nawinęłoby się jakieś nagranie z interesującym komentarzem to - bardzo proszę - niech da mi znać w tym temacie albo poprzez PW. ;)

devastator 
Fantastic!

Wysłany: 1 Marzec 2011, 20:15   

Chcesz się może zamienić punktami z matur? 20% procent mojej rozszerzonej majcy w zamian za twój polski? Przydałoby mi się :P

A co do tematu to fajny, ja niestety jak się przygotowywałem to wraz z całą klasą byłem ciągle zastraszany przez polonistkę możliwością niezdania i poszedłem na łatwiznę (motyw władcy). Teraz żałuję.

Jakbym miał komentatorów, to nic tylko bym jeździł po nich! Nie chodzi mi tylko o jakość komentarza (chociaż szlag człowieka trafia jak słyszy o „najwyższym podium” albo „piłce nabierającej przyśpieszenia na mokrej murawie”. Albo jak im się nie chce dowiedzieć jak wymawiać obce nazwiska, tylko mówią jak pisze), tylko o nieustanne rozdmuchiwanie oczekiwań, szukanie pozytywnych stron tam, gdzie ich nie ma, i ignorowanie tych negatywnych. Jak tego słucham to aż słyszę ten podświadomy przekaz: „no, emocjonuj się, nie przełączaj programu, bo zaraz będą reklamy i musisz je obejrzeć”. Smutno to mówić, ale to w TVP jest najgorszy komentarz. Włączasz skoki i wiesz, że przy każdym zawodniku Szaranowicz wymieni jego największe sukcesy w karierze i w tym sezonie. Włączasz olimpiadę i wiesz, że jeśli ktoś z naszych wejdzie do finałowej ósemki, to głównym pytaniem jest, czy będzie medal. Włączasz szczypiorniaka i wiesz, że jeśli nasi przegrywają mniej niż pięcioma bramkami, to będzie to zwalone na pecha. Władze prowadzą propagandę sukcesu, jednocześnie zachęcając do popełniania przestępstwa w postaci niepłacenia abonamentu. Grr!

Tam, gdzie warunki są normalne, jest dużo lepiej: Zimoch, Borek, większość Canal plusu (uwielbiam Smokowskiego i Twarowskiego), pewnie wielu innych, których za mało znam.

SaleiB 
Administrator

Wysłany: 6 Marzec 2011, 03:22   

Klaud napisał/a:
Matematyka (podstawa) - 40%
Angielski (podstawa) - 84%
Polski (podstawa) - 94%
Polski (rozszerzenie) - 98%
WOS (rozszerzenie) - 52%

Wyniki z polskiego są miażdżące ;) Ale matma blisko magicznej granicy niezdawalności.. musisz trochę nad tym popracować bo głupio by było w taki sposób zawalić maturę ;)

Cytat:
W zasadzie zamierzam tam wlepić dużo więcej filmów/nagrań, ale jak na razie jeszcze nie zaczęłam ich na poważnie szukać. Te dwa wydały mi się najbardziej oczywiste. ;) Cytatów z Wpadek komentatorów mam dość dużo, będę musiała dokonać selekcji i dodać tam trochę naukowego słownictwa (właśnie mieszanie frazeologizmów zastąpiłam - w chwili oświecenia - kontaminacją).
Jeśli komuś nawinęłoby się jakieś nagranie z interesującym komentarzem to - bardzo proszę - niech da mi znać w tym temacie albo poprzez PW. ;)

Jeśli chodzi o ciekawe komentarze to polecam nieśmiertelny duet Jaroński - Wyżykowski :P Panowie wprowadzili nowa jakość dla komentarza sportowego, zwłaszcza w wyścigach kolarskich gdzie ich gadanie w ogóle nie trzyma się kupy :grin: Zresztą można ich posłuchać m.in tutaj http://www.youtube.com/watch?v=80Og5CFloNs i na całej serii filmików pokrewnych ;) Z kolei na przeciwnym biegunie jest inny duet eurosportowych komentatorów, mianowicie Jewtuch - Kruk od snookera. Ci z kolei komentują w sposób profesjonalny i zarazem ciekawy, co przy w sumie monotonnej grze jaką jest snooker nie jest łatwe.

@dev: Mi też się nie podoba sposób w jaki komentują na TVP, mniej więcej z takich samych powodów. Na szczęście mam eurosport więc przynajmniej sporty zimowe mogę sobie tam obejrzeć ;)

Profil FLD: 34 IT Code:

Boru
miszcz

Wysłany: 6 Marzec 2011, 11:03   

Najlepszy jest na eurosporcie taki starszy facet co komentuje tak jakby siedzial w barze podpity i mowil sam do siebie. Skoki i biegi narciarskie czesto komentuje.

Profil FLD: 8888

SaleiB 
Administrator

Wysłany: 6 Marzec 2011, 12:32   

Pewnie chodzi ci o Bogdana Chruścickiego. Hehe no ten to nie ma zapłonu, bodajże wczoraj na konkursie skoków był jakiś wywiad z jakimś skoczkiem niepolskim i on miał go tłumaczyć, a właściwie to czytać przetłumaczony wywiad z kartki, ale i tak nie nadążał i czytał mniej więcej co drugie zdanie tak że nie szło się domyśleć o czym ten wywiad właściwie jest ;)

Klaud 
Fantastic!

Wysłany: 19 Marzec 2011, 16:25   

Dzięki, chłopaki. :)
Przeanalizuję jeszcze w takim razie Borka (jakoś mi umknął, nie posiadam Polsatu), Smokowskiego i Twarowskiego (jak dotąd z C+ kojarzę tylko Orłowskiego i bodajże Labogę - Leszka słucha się dość przyjemnie) Jarońskiego i Wyżykowskiego oraz Chruścickiego. Wspomnienie o skokach narciarskich przypomniało mi także o Szaranowiczu.

Muszę się spieszyć, bo bibliografię powinnam oddać 1 kwietnia. ;)

Edycja:
Nad matematyką popracuję - problem leży głównie w znienawidzonych geometrii i planimetrii, a także w układach równań (konkretnie: w niemożności ułożenia dobrego układu równań na podstawie treści zadania, bo z obliczeniem nie ma problemu) i zadaniach na prędkość, drogę i czas. Na próbnej niestety obrodziło w te rzeczy.

Jak na razie - WOS. Tu jest coraz lepiej, udało mi się przyswoić mapy polityczne kontynentów, więc mnie już żadnym położeniem Bangladeszu nie zaskoczą. Aktualnie opracowuję polityków i członków międzynarodowych organizacji (muszę na podstawie zdjęcia kojarzyć imię i nazwisko, a także pełnioną funkcję... coś cudownego, gdy nie ma się pamięci do twarzy, a tu jeszcze wyskakują z jakimś Azjatą... oni wszyscy wyglądają tak samo!).

Klaud 
Fantastic!

Wysłany: 3 Czerwiec 2011, 22:13   

Już dawno po maturach, więc może słówko podsumowania (wynikami się pochwalę, jak je otrzymam... o ile będzie się czym chwalić).

Ustne:
Polski - 20/20:
To dzięki Wam! :) Komisja miała niesamowitą radochę z nagrań, a poza tym nie bardzo wiedzieli, o co mnie pytać. Pytania przyjemne:
- która z pozycji literatury przedmiotu najbardziej przydała ci się w przygotowywaniu prezentacji,
- jaki środek stylistyczny dominuje w wypowiedziach komentatorów,
- co poradziłabyś komentatorom, aby mogli poprawić swój język?

Angielski - 18/20:
Trochę plątania się, przy wejściu wpadka, bo przywitałam się po polsku... ale ogólnie wynik bardzo mnie satysfakcjonuje. :P

Pisemne:

Polski podstawowy: http://www.cke.edu.pl/ima...polski_2011.pdf
Test oceniam jako dość dziwny, ze względu na dużą ilość gramatyki. Takie nagromadzenie raczej się w latach poprzednich nie zdarzało. Myślę jednak, że nie stracę na tym zbyt wiele. Jeśli chodzi o wypracowanie, to pisałam to o obrazach świata marzeń i rzeczywistości (Mickiewicz i Pawlikowska-Jasnorzewska). Dość przyjemny temat, trochę mało miejsca.

Polski rozszerzony: http://www.cke.edu.pl/ima...R/polski_pr.pdf
Wzięłam Mrożka, bo poemat Tuwima (jak i motyw tańca ogólnie) mi jakoś nie leżał. Nie pamiętałam "Dziadów II" dokładnie, ale mam nadzieję, że udało mi się nie napisać zbyt wielu bzdur.

Pomysł pisania części podstawowej i rozszerzonej w tym samym dniu uważam za mocno chybiony. :P Ogólnie jednak - źle nie było.

Matematyka podstawowa: http://www.cke.edu.pl/ima...tematyka_pp.pdf

O tak, trochę się stresowałam. Nie jest tajemnicą, że moje zdolności matematyczne...
Jednak wcale nie było tak źle. ;)
O ile pamiętam, to z części testowej uzbierałam 17 bądź 18 punktów. Zrobiłam dobrze też kilka zadań otwartych, co powinno mi dać wynik pomiędzy 50 a 60%.

Angielski podstawowy: http://www.cke.edu.pl/ima...ngielski_p.pdf, http://www.cke.edu.pl/ima...ranskrypcja.pdf

Ten egzamin odbiegał poziomem od pozostałych. Był po prostu śmiesznie prosty. ;) Nie ustrzegłam się co prawda błędów - bodaj jeden w słuchaniu, jeden w czytaniu... jednak to dość dobry wynik jak na mnie - nigdy nie lubiłam listeningu. :P

WOS rozszerzony: http://www.cke.edu.pl/ima...ra/R/wos_pr.pdf

Tak... taaaak. Pisząc i przypominając sobie tę maturę, nie mogę się nie skrzywić. :/ Część wiedzowa tragiczna - uratowały mnie mapki, dobiły zadania typu prawda-fałsz (w obu tabelkach miałam 2/3 odpowiedzi dobrze... cóż z tego, gdy to nadal zero punktów).
Jeśli chodzi o wypracowanie, to pisałam ten drugi - Scharakteryzuj zasady demokratycznego państwa prawnego i oceń ich funkcjonowanie
w Rzeczypospolitej Polskiej
. Nie pamiętałam jednak dokładnie zasad demokratycznych państwa prawnego, w związku z czym było to z mojej strony godne podziwu lanie wody.

Liczę jednak, że moja droga na edytorstwo nie jest zamknięta i nie skończę na bibliotekoznawstwie. ;)

devastator 
Fantastic!

Wysłany: 4 Czerwiec 2011, 21:20   

Gratulacje dobrych wyników :)

Ja z Mrożka od razu zrezygnowałem – raz, że nie pamiętałem, który to numer Dziadów był ;) a dwa, że jestem słaby z takiej głębszej interpretacji, jaka zapewne była tu potrzebna. O tym tańcu się rozpisałem, co mi się do tej pory nie zdarzało. Jakoś tak założyłem, że im więcej treści, niekoniecznie wartościowej, tym więcej punktów wpadnie z klucza.

Klaud 
Fantastic!

Wysłany: 4 Czerwiec 2011, 21:33   

Akurat drugą część Dziadów darzę sympatią, przeczytałam ją z przyjemnością (w przeciwieństwie do pozostałych). Martwi mnie tylko fakt, że jak dotąd zawsze pisałam wypracowania z poezji - nigdy nie miałam do czynienia z dramatem.

Ciekawe, czy znalazł się jeszcze ktoś, kto powiązał tytuł Śmierć porucznika Mrożka ze Śmiercią pułkownika Mickiewicza. :D Wątpię, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla interpretacji, ale a nuż zakwalifikują mi to jako walor?

Pisałeś tylko część rozszerzoną, czy podstawę też musiałeś?

devastator 
Fantastic!

Wysłany: 4 Czerwiec 2011, 23:41   

Klaud napisał/a:
Pisałeś tylko część rozszerzoną, czy podstawę też musiałeś?

Tylko rozszerzoną. Na szczęście. Strasznie głupio zrobili, że musicie jeszcze podstawkę pisać.

Klaud napisał/a:
Ciekawe, czy znalazł się jeszcze ktoś, kto powiązał tytuł Śmierć porucznika Mrożka ze Śmiercią pułkownika Mickiewicza. Wątpię, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla interpretacji, ale a nuż zakwalifikują mi to jako walor?

Może jako walor, a może będzie osobne kilka punktów za zlokalizowanie aluzji do innych utworów Mickiewicza. Ja tam zauważyłem też analogię Orson – Ordon, więc może było więcej takowych.

Klaud 
Fantastic!

Wysłany: 4 Czerwiec 2011, 23:57   

Tak, to też zauważyłam. Wspomniałam przy okazji o historii, którą nam w gimnazjum opowiedział polonista. Mianowicie Mickiewicz opisał śmierć Ordona... a później rzeczony nieboszczyk wrócił do kraju i spotkał się osobiście z poetą. ;) Ciekawe, co mu powiedział.

Nawiązałam też do Ferdydurke i zacytowałam kilka fragmentów z Wielkiej Improwizacji Konrada... nie pamiętam już, do czego to się miało odnosić, ale jakoś mi się ładnie wpasowało.

devastator napisał/a:

Tylko rozszerzoną. Na szczęście. Strasznie głupio zrobili, że musicie jeszcze podstawkę pisać.

Może nie byłby to taki najgorszy pomysł, ale pisanie w jednym dniu podstawy i rozszerzenia... to akurat było całkowicie chybione. O 14:00 wszyscy mieliśmy ochotę iść do domu/do miasta i odpocząć.

Mimo że matura nie należała do najprostszych, to jednak mam wrażenie, że cały ten egzamin jest dość mocno przereklamowany... te wszystkie procedury, naklejki...
A najbardziej rozbawiło mnie, że na egzaminie z matematyki nie wolno było używać ołówków. :D

SaleiB 
Administrator

Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 00:34   

Klaud napisał/a:
Komisja miała niesamowitą radochę z nagrań

Puściłaś im Jarońskiego i Wyrzykowskiego ? :P

Klaud 
Fantastic!

Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 00:38   

Tak jest. :D
Oraz Zimocha, Szpakowskiego i Szaranowicza ze Skinderem (Szaranowicza miałem na uszach i zgłupiałem, no). Na większą ilość nagrań niestety nie starczyło mi czasu... i tak mówiłam siedemnaście minut zamiast piętnastu. :)

Odpowiedz do tematu