|
Książki, literatura |
| Autor |
Wiadomość |
pikol
Amazing!

|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 17:41 Książki, literatura
|
|
|
Temat pierwotnie tyczył się tylko Harry'ego pottera.
no wlasnie czy lubicie harrego pottera??? ja bardzo lubie ale sie nim powoli nudze wiec zczalem pisac wlasnego harrego co wy na to??? |
_________________ ram na floory!
floor:311
http://s2.bitefight.pl/c.php?uid=18681- to m?j link w?a?cie w niego pliss!!! |
| Ostatnio zmieniony przez petr 26 Marzec 2008, 22:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
syo
No way!

Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2004 Posty: 1957 Skąd: Wrocław/Olsztyn
|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 17:44 Harry ploter / literatura
|
|
|
To raczej nie moj temat |
|
|
|
 |
pikol
Amazing!

|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 17:50 Harry ploter / literatura
|
|
|
| no wiesz co??? przeciez harry potter jest na topie! |
|
|
|
 |
Domia
No way!

|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 18:36 Harry ploter / literatura
|
|
|
| piokl napisał/a: | | no wiesz co??? przeciez harry potter jest na topie! |
no i co z tego... nie kazdy lubi takie dziecinne bajeczki i jakims tam czarodziejach i roznych "flipendolach" |
|
|
|
 |
syo
No way!

Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2004 Posty: 1957 Skąd: Wrocław/Olsztyn
|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 18:55 Harry ploter / literatura
|
|
|
| Cytat: | | no wiesz co??? przeciez harry potter jest na topie! |
Ja poprostu z tego wyroslem |
|
|
|
 |
tajek
Splendid!

|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 19:05 Harry ploter / literatura
|
|
|
no harry poter jest moze na topie ale dla takich dzieci wiek od 1-12 , wiec ja sie wycofuje |
|
 |
Domia
No way!

|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 19:13 Harry ploter / literatura
|
|
|
| Cytat: | | jest moze na topie ale dla takich dzieci wiek od 1-12 |
to nie zalezy od wieku ... widzisz ja mam 12 lat a za HP za bardzo nie przepadam ... tylko filmy ogladam, ale zwykle sie na nich nudze ale za to sa nawet 15-latki, ktore wprost ubostwiaja Harry'ego :587: :563: ja nie wiem co dzieci w nim takiego widza ? to sa bzdury wg. mnie nie majace nic wartosciowego w sobie te xiazki demoralizuja mlodziez, ktore na lekcjach, gdy nie moga otworzyc piornika, krzycza na cala klase ALOHOMORA OTWORZE TEGO STWORA pfff... |
|
|
|
 |
pikol
Amazing!

|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 19:26 Harry ploter / literatura
|
|
|
| hahahahahahahahaha!!!! jezu w zyciu sie tak nie usmialrm!! to bylo dobre domia! |
|
|
|
 |
petr
Administrator

Wiek: 35 Dołączył: 17 Kwi 2004 Posty: 1665 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Kraków
|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 19:44 Harry ploter / literatura
|
|
|
hmm... Czuje sie "lekko" urazony Waszymi slowami; aby an to odpowiedziec musialbym zaczac zachwalac Harry'ego itd, ale tego nie zrobie bo nie lubie sie klocic (ja nie lubie? ja tak powiedzialem?! ale sciema..)
Powiem tyle:
Po1: Najpierw przeczytajcie wszystkie czesci Harry'ego a potem decydujcie czy to Wam sie podoba czy nie. Przyznaje - filmy to CHALA.
Po2: Zagladnijcie na www.harrypotter.org.pl/magiczne/ . To najwieksze forum o HP w Polsce... Looknijcie tylko ile tam jest postow i aktualnie ludzi na forum. Mozecie ewentualnie zlozyc tej stronie chold (niecale 3 mln odwiedzin - to o czyms swiadczy.)
Po3: Nie zycze sobie aby w mojej obecnosci obrazano polswiatek HP. Moze i te ksiazki niczego nie ucza, fakt - ale to nie moja wina ze czytaja je glupie dzieci nie potrafiace odroznic ksiazki i rzeczywistosci.
Tyle. |
_________________ score 217671 | floor 727 | combo 461 || NML/FML 493 | CCC1 150
|
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 21 Listopad 2004, 23:59 Harry ploter / literatura
|
|
|
Hm...
Nie znam sie na recenzowaniu i nie potrafie porzadnie oceniac lektur, ale jedno moge powiedziec na pewno: ze tylko we Wladcy znalazlem tak klimatyczne przedstawienie minionych wydarzen (czyli tego, co mnie w ksiazkach zawsze najbardziej porusza) co w Harrym.
Te wszystkie opisy i wspomnienia dotyczace poprzedniego pokolenia zawsze mocno dzialaja mi na wyobraznie, a to chyba wystarczy, aby nie skazywac tych ksiazek od razu (chociaz faktycznie ich warstwa "terazniejsza" nie jest idealna )... |
|
|
|
 |
PastorFX
Wow!

|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 16:17 Harry ploter / literatura
|
|
|
No a ja Wladcy Pierscienic za nic nie moge zrozumiec. Zawsze dochodze do 100-200'nej strony i odkladam ksiazke na polke. A Harry srednio mnie zainteresowal - nie uwazam, ze jest to ksiazka demoralizujaca (rodzice Domii pewnie sluchaja Radia M. i wychowuja wedlug zalecen ojca R.). Nie ma ksiazek demoralizujacych. Sa tylko mniej lub bardziej nadajace sie dla danego odbiorcy. J. Rowling idealnie trafila w nisze, kiedy mlodziez wlasciwie przestala czytac. Napisala ksiazki, ktorych czytanie jest przyjemne, przy ktorych mozna zapomniec, ksiazek, ktore potrafia rozbudzic wyobraznie i pozwolic na chwilke oddalenia.
Jezeli chodzi o mnie, moim ulubionym pisarzem jest Orwell, znany pewnie przez wiekszosc forumowiczow. |
|
|
|
 |
petr
Administrator

Wiek: 35 Dołączył: 17 Kwi 2004 Posty: 1665 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Kraków
|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 16:49 Harry ploter / literatura
|
|
|
| Vin napisał/a: | | Nie znam sie na recenzowaniu i nie potrafie porzadnie oceniac lektur, ale jedno moge powiedziec na pewno: ze tylko we Wladcy znalazlem tak klimatyczne przedstawienie minionych wydarzen (czyli tego, co mnie w ksiazkach zawsze najbardziej porusza) co w Harrym. |
Viny, tak madrze piszesz, ze musialem sie kilka razy wczytac zeby to zrozumiec
Wstyd przyznac, ale jeszcze nie czytalem Wladcy Pierscieni Viny, co mi radzisz, przeczytac pierw Hobbita czy od razu Druzyne Pierscienia? Czy cos jeszcze przed tym?
No i sory za offtopic... Proponuje zmienic ten temat na "ksiazki"... Bo takiego jeszcze nie ma, a tu gadamy juz o dwoch seriach |
_________________ score 217671 | floor 727 | combo 461 || NML/FML 493 | CCC1 150
|
|
|
|
 |
Fayl
Fantastic!

|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 18:01 Harry ploter / literatura
|
|
|
HP przeczytalem, odlozylem i... zapomnialem. Ot, takie przecietniactwo . Zdecydowanie wole Tolkiena/Pratchetta/ew. Sapkowskiego ostatnio...
| Piotrek napisał/a: | | Po2: Zagladnijcie na www.harrypotter.org.pl/magiczne/ . To najwieksze forum o HP w Polsce... Looknijcie tylko ile tam jest postow i aktualnie ludzi na forum. Mozecie ewentualnie zlozyc tej stronie chold (niecale 3 mln odwiedzin - to o czyms swiadczy.) |
Moze i tak - w koncu potter jest bardzo popularny, ale przeciez - co kto lubi. |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 18:06 Harry ploter / literatura
|
|
|
| Piotrek napisał/a: | Wstyd przyznac, ale jeszcze nie czytalem Wladcy Pierscieni Viny, co mi radzisz, przeczytac pierw Hobbita czy od razu Druzyne Pierscienia? Czy cos jeszcze przed tym? |
Zdecydowanie najpierw Hobbita, poniewaz:
1. Tak jest w zwyczaju
2. Wyjasni to we Wladcy sporo watkow
Poza tym wydaje mi sie, ze przejscie ze stylu Hobbita na styl Wladcy jest dosyc latwe, ale w druga strone moze byc gorzej (podobno gdzies tak od polowy "Druzyny" Tolkien zmienil swoja koncepcje i nie pisal juz Wladcy jako kontynuacji Hobbita (jak to bylo na poczatku) a jako oddzielna, powazniejsza ksiazke)...
Potem Silmarillion, Niedokonczone Opowiesci itd.
A Orwella tez lubie. Chociaz lektura na wyciagniecie z depresji to raczej nie jest. :570:
[size=9px]Dobry pomysl ze zmiana tytulu... Mam nadzieje, ze piokl nie bedzie mial nic przeciwko. [/size] |
|
|
|
 |
pikol
Amazing!

|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 20:35 Harry ploter / literatura
|
|
|
nie nie mam nic przeciwko nawet przyznaje to dobry pomysl ale wiecie to moj pierwszy temat i moze miec troche niekrztaltna nazwe | Cytat: | | Zawsze dochodze do 100-200'nej strony i odkladam ksiazke na polke. A Harry srednio mnie zainteresowal - nie uwazam, ze jest to ksiazka demoralizujaca (rodzice Domii pewnie sluchaja Radia M. i wychowuja wedlug zalecen ojca R.). Nie ma ksiazek demoralizujacych. Sa tylko mniej lub bardziej nadajace sie dla danego odbiorcy. J. Rowling idealnie trafila w nisze, kiedy mlodziez wlasciwie przestala czytac. Napisala ksiazki, ktorych czytanie jest przyjemne, przy ktorych mozna zapomniec, ksiazek, ktore potrafia rozbudzic wyobraznie i pozwolic na chwilke oddalenia. | sluchaj pastorfx to jest dla domii i innych dobrze wycelowana uwaga |
|
|
|
 |
Neo
Fantastic!

Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Mar 2004 Posty: 487 Skąd: Matrix :)
|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 20:42 Harry ploter / literatura
|
|
|
Viny - powiedz mi, czyje tlumaczenie Wladcy czytales? Bo widze, ze uzywasz nazwy "Druzyna", a nie wiem czy to z ksiazki czy tez z filmu |
_________________ IT Code: IT+(+++) M$++ CS+ SD= M= ISC= CI- CF+ CL= |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 20:45 Harry ploter / literatura
|
|
|
Najnowsze wydanie pani Marii
"Bractwo" bylo w uzyciu chyba tylko w wydaniu niepoprawionym... Albo moze u Lozinskiego... Nie pamietam. |
|
|
|
 |
Neo
Fantastic!

Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Mar 2004 Posty: 487 Skąd: Matrix :)
|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 21:07 Harry ploter / literatura
|
|
|
Nie bractwo . Pani Maria uzyla slowa "Wyprawa". I pod takim tytulem (aczkolwiek niezbyt zgodnym z oryginalem angielskim) znam czesc 1.
A czytales wersje angielska? |
_________________ IT Code: IT+(+++) M$++ CS+ SD= M= ISC= CI- CF+ CL= |
|
|
|
 |
PastorFX
Wow!

|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 21:12 Harry ploter / literatura
|
|
|
| Najmocniej przepraszam. Do Hobbita podszedlem sceptycznie, ale okazal sie on wspaniala pozycja. Niestety, Wladca juz mi nie przypadl do gustu. |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 22 Listopad 2004, 21:18 Harry ploter / literatura
|
|
|
| Neo napisał/a: | | A czytales wersje angielska? |
Tylko Silmarillionu, skaczac po rozdzialach. Wladcy nie znam az tak dobrze. Silma prawie potrafie cytowac z pamieci, wiec moglem odbudowac sobie brakujace slowa. |
|
|
|
 |
|
|