SzukajSzukaj  RegulaminRegulamin  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Icy.pl Strona Główna  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Vinyanov
15 Marzec 2009, 21:33
Przebieganie nad odstępami pomiędzy schodkiem i ścianą
Autor Wiadomość
-Kris- 
Wow!

Wysłany: 15 Marzec 2009, 20:55   Przebieganie nad odstępami pomiędzy schodkiem i ścianą

Nie wiem czy to bug czy nie. Odbiłem się od ściany, pomimo, że schodek leżał od niej daleko. Jak to możliwe?

http://willhostforfood.co...ad&fileid=58776
Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 15 Marzec 2009, 21:32, w całości zmieniany 3 razy  

_King_DareK_ 
Amazing!

Wysłany: 15 Marzec 2009, 21:03   

Mi też się tak często zdarza. Wydaje mi się, że spowodowane jest to rozpędem- postać schodzi ze schodka, odbija się mocno od ściany i jej wysokość jest nadal odpowiednia, aby wrócić z powrotem na ten sam floor.

Profil FLD: 10571

-Kris- 
Wow!

Wysłany: 15 Marzec 2009, 21:28   

Dziwne - wcześniej wydawało mi się, że istnieją tylko 2 możliwości: odbicie się od ściany, lub nie. Teraz wiem, że liczy się prędkość.. Zaskakuje mnie ten IT :) To jest trochę dziwne - na tej powtórce wydaje się, że zawsze idealnie trafiałem w ściane, a jednak częściej spadałem..

http://willhostforfood.co...ad&fileid=58780
Ostatnio zmieniony przez -Kris- 15 Marzec 2009, 21:28, w całości zmieniany 1 raz  

Vinyanov 
No way!

Wysłany: 15 Marzec 2009, 21:30   

_King_DareK_ napisał/a:
Wydaje mi się, że spowodowane jest to rozpędem- postać schodzi ze schodka

Tak. Dla formalności (i dla podbicia licznika wiadomości) można dodać, że Harold stoi na schodkach nawet wtedy, kiedy choćby 1px klatki jest ponad choćby 1px schodka (a przynajmniej tak to wygląda, np. na powtórce nr 1; szczegóły można by poznać z prostokątną postacią), więc faktyczny odstęp pomiędzy postacią i ścianą jest tutaj mniejszy, niż sądzimy.

W Fun Mode, kiedy odtwarzamy powtórkę, w której postać próbuje przebiec nad taką przestrzenią parę razy (z powodzeniem i bez), można łatwo zbadać mininalną prędkość, którą Harold musi w tym celu osiągnąć. Należy wykorzystać Debug Mode (pod F2), ułatwić analizę spowalniając grę klawiszem Tab, i odczytać wartość dx. Wg powtórki nr 2 widać, że wynosi ona około 11 jednostek, przynajmniej w przypadku odstępu o takiej szerokości, jaką na niej widzimy. Tzn., z taką prędkością biegł, kiedy wracał na schodek. Jednostka to IIRC piksele na klatkę. Może przydatne są też tutaj odcinki, które wskazują nachylenie Harolda w chwili, kiedy mija on schodek, ale pewien nie jestem.

Nawiasem. Ta sytuacja oznacza, o ile dobrze rozumiem, że prędkość opadania postaci zależy od prędkości jej biegu. Taka mechanika odbiega od tej w prawdziwym świecie, prawda? (Z fizyki miewałem głównie dopuszczające). :P

Odpowiedz do tematu