Otwarty przez: Vinyanov 19 Maj 2008, 12:33 |
Liga - nieco inna..? |
Autor |
Wiadomość |
syo
No way!

Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 31 Sty 2004 Posty: 1957 Skąd: Wrocław/Olsztyn
|
Wysłany: 30 Grudzień 2004, 00:31 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Wpadlem na pomysl wkrzeszenia ligi. Wygladala by ona zupelnie inaczej, weszlaby jeszcze bardziej w krew. Wyglad zblizony nieco do TT oraz MP, jest bardziej rozbudowany i - jak to liga - na dluzsza lige.
Chodzi o to, iz wrzucamy 5 kategorii (Score, Floor, Combo, NML oraz X [wybierzemy]), mieszamy je w mikszerze i wyjmujemy po dwie az uzyskamy wszystkie mozliwe polaczenia:
Score-Floor
Score-Combo
Score-NML
Score-X
Floor-Combo
Floor-NML
Floor-X
Combo-NML
Combo-X
NML-X
To byly by kolejki ligi. Teraz istnieja dwa rozwiazania:
PIERWSZE
Tabela jest jedna, nie ma pojedynkow 1vs1, co tydzien jest jedna kolejka. Runda konczy sie, gdy wszystkie kategorie beda rozegrane. Punktacja jak w MP. Punkty sa podliczane caly czas. Cos w stylu Pucharu Swiata w skokach narciarskich
DRUGIE
Tabela jest jedna lub dwie, sa pojedynki 1vs1, co tydzien jedna kolejka (wczesniej rozlosowane). Wygrana - 3p., Remis - 1p., Przegrana - 0p. . Czyli tak, jak bylo
Pierwsze rozwiazanie wydaje mi sie ciekawsze
Czekam na Wasze wypowiedzi |
|
|
|
 |
petr
Administrator

Wiek: 30 Dołączył: 17 Kwi 2004 Posty: 1665 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Kraków
|
Wysłany: 30 Grudzień 2004, 00:34 Liga - nieco inna..?
|
|
|
... moze i pierwsze ciekawsze, ale drugie - bardziej widowiskowe
No i daje mozliwosc zmierzenia sie z konkretnymi graczami...
Nie wiem czy nie napisze tego samego co Ty, ale
proponuje zrobic mega-lige, czyli system
kazdy-z-kazdym-w-kazdej-ketegorii
to by byla masakra, wieksza niz w pewnym filmie z texasu
Co do piatej kategorii - oby nie UNML! Proponuje JC2, ProFloor combo lub... eee... FML? |
_________________ score 217671 | floor 727 | combo 461 || NML/FML 493 | CCC1 150
|
|
|
|
 |
syo
No way!

Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 31 Sty 2004 Posty: 1957 Skąd: Wrocław/Olsztyn
|
Wysłany: 30 Grudzień 2004, 00:42 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Cytat: | Nie wiem czy nie napisze tego samego co Ty, ale
proponuje zrobic mega-lige, czyli system
kazdy-z-kazdym-w-kazdej-ketegorii
to by byla masakra, wieksza niz w pewnym filmie z texasu |
Przypuscmy, ze dwie ligi po 8 graczy:
Mecze:
28 roznych pojedynkow * 10 - 280 pojedynkow * 2 (ligi) - 560 pojedynkow
1 kolejka = 2 ligi = 1 tydzien = 8 pojedynkow
560 pojedynkow = 70 tygodni
Yyymm.. Powrocmy do wariantow przedstawionych na poczatku |
|
|
|
 |
kishony
Eextreeme!

|
Wysłany: 30 Grudzień 2004, 22:50 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Mi jest w zasadzie calkowicie obojetne, ale w trosce o udany przebieg turnieju wybralbym druga moliwosc.
Nie byloby wtedy problemow ze zbyt duza czy zbyt mala iloscia uczestnikow (proste - im wiecej ich, tym lepiej, i nie bedzie juz przypadkow, ze obydwu zawodnikow z danej pary nie przysyla replaya i nie wiadomo czy przekladac to, czy nie przekladac, jak punktowac i czy wogole punktowac), z kwalifikacjami (brak podzialu na ligi) i z dokladnym ustalaniem programu wszystkich kolejek (tzn. kto, kiedy i z kim).
Cytat: | lub... eee... FML? |
Swietny pomysl. W koncu bym w czyms wygral.. |
|
|
|
 |
LEO
Splendid!

|
Wysłany: 5 Marzec 2005, 07:42 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Szkoda ze temat troszke postarzal!!!Ale wspolnymi silami mozna by ja wzkrzesic???Ja bym byl za drugim wariantem!!! |
_________________ nml : 869 |
|
|
|
 |
petr
Administrator

|
Wysłany: 5 Marzec 2005, 21:18 Liga - nieco inna..?
|
|
|
to niesprawiedliwe, zebym mial np tylko jedna mozliwosc zmierzenia sie z taka np Leo - wylosujesz NML i juz leze, a jak floor to mozna by jeszcze powalczyc z obu stron... takie rozwiazanie wydaje mi sie beznadziejne, bo wszystko zalezy od szczescia. dalej zostaje przy swoim kazdy-z-kazdym-w-kazdej-kategorii. mozna by po prostu zrobic tyle kolejek ilu graczy -1 (tak jak w pilce), i gdy np gracz X trafia na gracza Y graja mecz we wszystkich kategoriach; nie moze byc remisu bo jest 5 kategorii wiec np jest 3:2 i wygrywa gracz X - dostaje do tabeli 3 punkty a gracz Y - 2. wyszloby na to ze dwie ligi po 7 kolejek... nie tak zle, wcale nie 70 tygodni.
a poza tym - po co dwie ligi?! dlaczego slabsi maja nie sprobowac swoich sil z silniejszymi?!
Syo - mialbys oczywiscie wiecej czasu na sprawdzanie niz 2 godziny |
_________________ score 217671 | floor 727 | combo 461 || NML/FML 493 | CCC1 150
|
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 5 Marzec 2005, 21:29 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Piotrek napisał/a: | Syo - mialbys oczywiscie wiecej czasu na sprawdzanie niz 2 godziny |
Najkorzystniej byloby poduczyc sie podstaw Pythona, wyciagnac od Wiggina kod do zczytywania danych powtorki z pliku .itr i polaczyc go ze zmodyfikowanym skryptem SaleiBa do starej ligi... [size=9px](Czy ja juz o tym nie pisalem?)[/size]
Pracy byloby duzo - najprawdopodobniej za duzo - ale korzysci tez roznorodne...
[size=9px]BTW: Piotrek, dlaczego ustawiles date wygasniecia postu?
BTW II: Oo, widze alfabet grecki po lewej! Fajnie. [/size] |
|
|
|
 |
SaleiB
Administrator

|
Wysłany: 14 Marzec 2005, 19:43 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Cytat: | Najkorzystniej byloby poduczyc sie podstaw Pythona, wyciagnac od Wiggina kod do zczytywania danych powtorki z pliku .itr i polaczyc go ze zmodyfikowanym skryptem SaleiBa do starej ligi... [size=9px](Czy ja juz o tym nie pisalem?)[/size] |
do zczytywania danych z powtorki nie potrzebny jest Wiggin i python ale wystarczy PHP i SaleiB jednak problem jest taki ze nie ma na naszym serwerze takiej opcji zeby normalnie wyslac plik na serwer za pomoca formularza ale to sie da ominac i moze niedlugo opracuje dokladnie jak, jednak na pierwszy ogien nie pojdzie liga tylko rekordy i fanklub gdzie tez bedzie sie wysylac pliki
a co do ligi to bym pozostal przy starym systemie.. nie bedize trza zmieniac programu i w ogole beda najwazniejsze kategorie..
pozdr
[size=9px]BTW IIIw dodatku jest podglad wczesniejszych postow przy pisaniu nowego [/size] |
_________________ IT 1.4/1.5 scores: Floor 1050 | Combo 525 | NC 783 | LC 521 | JS2 143 | JS3 62 | CC1 162 | CC2 261 | CC3 353 | CC4 448 | CC5 541 (Rank ****) źródło |
|
|
|
 |
Karciooz
Eextreeme!

|
Wysłany: 17 Marzec 2005, 16:01 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Teraz po zamieszaniu z MP 2005 Syo pewnie nie ma zamiaru organizowac narazie ligi . Wiem ze nie nalezy podwazac jego autorytetu w dziedzinie prowadzenia turniejow , ale czy nie moglby tej ligi poprowadzic ktos inny aby nie obciazac za bardzo Syo . Wystarcza dwie osoby do prowadzenia ligi... Ja oczywiscie jakby co moge tez pomoc . |
|
|
|
 |
Domia
No way!

|
Wysłany: 17 Marzec 2005, 16:25 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Karciooz napisał/a: | Teraz po zamieszaniu z MP 2005 Syo pewnie nie ma zamiaru organizowac narazie ligi |
przy tym zdaniu naszlo mnie takie pytanie... Syo, a co z MP Live ? czy te wszystkie starania itp. maja pojsc na marne ?
Karciooz napisał/a: | Ja oczywiscie jakby co moge tez pomoc . |
tez bym mogla, ale juz widze jak bardzo chcecie |
|
|
|
 |
LEO
Splendid!

|
Wysłany: 1 Kwiecień 2005, 06:09 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Ejjjj no prosze trzeba tez cos zrobic z ta liga jesli nie jurko kiler to ktos inny moglby pomagac, wcale nie musi byc Syo. To moze byc ktos inny tylko trzeba byloby kogos wybrac.
Cytat: | zmierzenia sie z taka np Leo |
P.S Piotrek ja nie jestem kobieta I am man |
|
|
|
 |
LEO
Splendid!

|
Wysłany: 29 Maj 2005, 21:31 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Post w odstepie czasowym. I co z ta liga. Ja mam juz kilka pomyslow i propozycji. Fajnie by byl wystartowalby ona po wyjsciu IT 1.3 |
|
|
|
 |
Karciooz
Eextreeme!

|
Wysłany: 31 Maj 2005, 19:23 Liga - nieco inna..?
|
|
|
Tylko to pewnie bedzie w wakacje . A wiadomo jak to jest .... Ale jakby co to tez sie moge zaanagazowac w wspolprace w organizowaniu . |
|
|
|
 |
petr
Administrator

|
Wysłany: 1 Czerwiec 2005, 17:22 Liga - nieco inna..?
|
|
|
mmm... Kazdy by chcial ^^ |
|
|
|
|
 |
|