SzukajSzukaj  RegulaminRegulamin  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Forum Icy.pl Strona Główna  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nasze korzenie...
Autor Wiadomość
petr 
Administrator

Wysłany: 12 Marzec 2006, 20:03   Nasze korzenie...

Nie wiem jak Was, ale mnie zawsze bardzo interesowala historia mojej rodziny :) Zawczasu dowiedzialem sie wiec conieco i postanowilem przedstawic to tutaj ;]
Nie bede jeznakze rozpisywal sie jak typowy humanista, i o to samo prosze Was - krotko, zwiezle, ale na temat :)

pochodzenie:
od strony matki:
mama - urodzona i wychowana w Katowicach, do tej pory czesto powraca do tego miasta chociazby 'na zakupy'. Jest 'miastowa' ;p
(moja)babcia - Siemianowice Slaskie (Laurah??tte ;] ) od kilku pokolen. Uwazala sie, tak samo jak jej matka (moja prababcia), za Slazaczke. Byla wiec 'miastowa' od paru pokolen
dziadek (rocznik '27) - urodzony i wychowany w Siemanowicach. Rowniez 'miastowy', ale juz jego ojciec/matka urodzili sie na Slasku Opolskim (wlasnie tutaj moglbym zalatwic sobie 'pochodzenie niemieckie') - dokladniej w okolicach Popielowa. Duza czesc mojej dalszej rodziny mieszka tam do dzisiaj.
od strony ojca:
ojciec - Jedwabne kolo Lomzy. On by tak nie powiedzial, ale z tej strony mam pochodzenie chlopsko-rolnicze.
babcia i dziadek - j.w. od 2-3 pokolen (przodkowie dziadka kupili tam ziemie jakis czas temu)

zycie:
dziadek od strony matki zyl w bogatej rodzinie - jego rodzice mieli lokal z bilardem (tam nauczyl sie swietnie grac w karambol - byl mistrzem polski), poza tym dziadek gral na skrzypcach a jego siostra na pianinie - wiec od dziecka byl przyzwyczajony do luksusu xd Jak juz mowilem, jako Slazak byl pozniej wziety do Werhmaht'u (Jugoslawia -> niewola brytyjska -> odkrycie polskiego pochodzenia i wcielenie do angielskiej armii -> rezerwowy w bitwie pod Monte Cassino -> do '49 w Anglii - a administracji).

Pisze wiecej o mamie i Jej rodzinie, bo ojciec uciekl sobie wpizdu przed moim urodzeniem (moze sie wystraszyl, bo wczesniej zmarly dwie moje siostry - na serce) wiec o jego rodzinie wiem raczej malo (jednakze kontakt z nimi mam, np brat dziadka wyjechal do Lublina na studia gdzie mieszka do dzisiaj - mam dobry kontakt z jego wnuczka ;] )

Co do udzialu w wojnach - z dalszej rodziny ojciec babci od strony matki (xD) rowniez byl w Werhmahcie (na tej samej zasadzie co dziadek) - sluzyl w Afrika Korps pod Rommel'em ;p

...

Tak, wiem ze to bardzo interesujace ;d Chetnie dowiedzialbym sie podobnych rzeczy o Was - jesli nie wiecie, nie wstydzcie sie zapytac swoich rodzicow, dziadkow! ;d

Profil FLD: 761 IT Code:

Neo 
Fantastic!

Wysłany: 12 Marzec 2006, 20:10   Nasze korzenie...

TWOJ DZIADEK BYL W WEHRMACHCIE? A co na to PiS?

Domia 
No way!

Wysłany: 12 Marzec 2006, 20:14   Nasze korzenie...

No coz o mojej rodzinie nie ma co duzo opowiadac, wiem tyle, ze jedna moja babcia sie urodzila w Jurgowie, a druga w Pilznie. O dziadkach nic nie wiem, a o tych pra, tym bardziej, chyba, ze ze strony babci z Pilzna. Oboje rodzicow - rodowici Krakowiacy i ja tez.

petr 
Administrator

Wysłany: 12 Marzec 2006, 20:21   Nasze korzenie...

Rodowity = 4-5 pokolen mieszkalo i urodzilo sie na danym terenie ;p
Jurg.. czyli Jurgow?;]
I Pilzno w podkarpackim?

Powiedz cos wiecej ;]

Domia 
No way!

Wysłany: 12 Marzec 2006, 20:24   Nasze korzenie...

petr napisał/a:
Rodowity = 4-5 pokolen mieszkalo i urodzilo sie na danym terenie ;p

To samo ;P

petr napisał/a:
Jurg.. czyli Jurgow?;]

Tak

petr napisał/a:
I Pilzno w podkarpackim?

Nie sadze, aby podkarpackie bylo niedaleko Krakowa :wink:

petr 
Administrator

Wysłany: 12 Marzec 2006, 20:52   Nasze korzenie...

Zapomnialem jeszcze wspomniec o czyms bardzo waznym.
Zaglebie Dabrowskie i Slask to dwa rozne regiony (mimo iz 'granicy' pomiedzy nimi nie ma)
Polecam przeczytac to, aby dowiedziec sie co (jakie miasta) uwaza sie za Z.D.
Z powyzszego dowiemy sie rowniez, ze podzial ten istnieje juz od czasow zaborow (dokladniej - od wcielenia w zycie postanowien kongresu wiedenskiego - tak wogole w mojej okolicy jest tak zwany 'trojkat trzech cesarzy' - miejsce, gdzie zbiegaly sie granice Prus/Niemiec, Austrii i Rosji), i ze mieszkaniec Sosnowca/DG zawsze podkresli, ze jest Zaglebiakiem i bedzie odcinal sie od Slaska (napisy 'Polska bez Slaska!' na murach sa tutaj dosc powszechne).

Roznic jest kilka:
a) mentalnosc - Slazak mysli troche jak Niemiec - jest pracowity, przyklada sie do tego co robi, stara sie nie wychylac (czasem dziadek, ojciec, syn pracuja w jednej kopalni przez pol zycia - dzisiaj czesto sie od tego odchodzi). Poza tym - poukladany, zorganizowany, punktualny. Zaglebiak jest troche jak typowy Warszawiak xd - czyli spryciarz - chcialby malo robic, a duzo zarobic. Przykladem jest fabryka, w ktorej pracuja Slazacy, a rzadzi/jest wlascicielem Zaglebiak xD
b) kuchnia - nie bede wtajemniczal, ale jest kilka potraw Slaskich ktorych nie ma na Zaglebiu i odwrotnie (kuchnia Slaska jest nieco bardziej zblizona do Niemieckiej).
c) Zaglebiak uwaza sie raczej za Polaka, i mowi raczej po polsku; natomiast wielu Slazakow uwaza sie ani za Polakow, ani za Niemcow, tylko wlasnie za Slazakow (ok 100K osob podalo taka narodowosc na spisie powszechnym - niestety, spis ten nie uwzglednil, ze ktos moze miec dwie narodowosci, wiec np moja mama wpisala ze jest Polka..)

Gdy ktos wiec powie ze DG czy Sosnowiec to Slask - poprawcie go bo to bzdura! (tak samo jakby mowic ze Czestochowa to Slask - buhahahh! - ZD i Cz. to Malopolska ! ;] )

Jacob
Fantastic!

Wysłany: 12 Marzec 2006, 21:59   Nasze korzenie...

//delete
Ostatnio zmieniony przez NeueR 18 Marzec 2008, 08:43, w całości zmieniany 1 raz  

Domia 
No way!

Wysłany: 12 Marzec 2006, 22:12   Nasze korzenie...

Jacob napisał/a:
// delete

Wlasnie sie dowiedzialam, ze jestem gorolem, ale jazda xD
Ostatnio zmieniony przez petr 25 Marzec 2008, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

Jacob
Fantastic!

Wysłany: 12 Marzec 2006, 22:16   Nasze korzenie...

Domia napisał/a:
Wlasnie sie dowiedzialam, ze jestem gorolem, ale jazda xD

Gorolka !! Gorolka !! :P :P :lol: :lol:

petr 
Administrator

Wysłany: 12 Marzec 2006, 22:26   Nasze korzenie...

"Przylaczyc do Polski Slask to jak dac malpie zegarek. Po X latach widac, ze malpa zegarek zepsula" xD - wypowiedz przywodcy Ruchu Autonomii Slaska

Ja mam odmienne zdanie - Slask nie jest ani Polski, ani Niemiecki - Slask jest Slaski i powinien uzyskac pewna autonomie (ze wskazaniem jednak na Polske) - tak samo jak Baskowie czy Katalonczycy.
Dlaczego na Polske - skoro Slask jest niemiecki, skad wziely sie powstania? ;]

Jacob
Fantastic!

Wysłany: 13 Marzec 2006, 14:19   Nasze korzenie...

//delete
Ostatnio zmieniony przez NeueR 18 Marzec 2008, 08:44, w całości zmieniany 1 raz  

petr 
Administrator

Wysłany: 14 Marzec 2006, 18:06   Nasze korzenie...

Jacob napisał/a:
w Niemcach jest porzadek

To trzeba przyznac, ze swoich 'zrodel' (rodzina - mama) wiem, ze w Polsce zawsze bylo.. inaczej xd
Jacob napisał/a:
Polska ma gowno do Slaska

Noo, Polska ma na pewno wiecej do gornego/opolskiego Slaska niz do Wroclawia czy Szczecina - co prawda czesc/wiekszosc ludnosci z dzisiejszego zachodu pochodzi z dawnych 'kresow', wiec te ziemie teraz sa juz polskie..
A Slask, hm.
Zbyt duzo mieszkajacej tam ludnosci czuje sie raczej Slazakami/Polakami, takich jak Ty (pochodzenie rdzennie niemieckie) jest malo... Bo jakby nie bylo pod koniec XIX wieku na slasku opolskim/gornym byly juz duze wplywy polskie... Tak jak i na Mazurach, Warmii...
Podtrzymuje, ze Slask przez swoja 'posredniosc' (ani polski, ani niemiecki xd) powinien miec jakastam autonomie ;p
A Niemcy i tak wpierdalaja sie (od zawsze) na utracone ziemie, inwestuja tu itp, wiec.. xd (oczywiscie ciesze sie ze tak jest ;p )

BTW Jacob, mala ciekawostka dla Ciebie - mapa Slaska z 1905 i mapy reszty Niemiec (rowniez z 1905) ;p
'Laurahutte' znalem wczesniej ;]
Szkoda ze nie ma map reszty dzisiejszej Polski... Ale od Rosjan raczej nie mozna wymagac zaprzatania sobie glowy takimi szczegolikami xd

Odpowiedz do tematu