|
[ustawienia] Sterowanie |
| Autor |
Wiadomość |
sebaci
Sweet!

|
Wysłany: 6 Październik 2006, 23:30 [ustawienia] Sterowanie
|
|
|
| Tak sie zastanawiam, czy sa tu na forum oprocz mnie jacys leworeczni grajacy w Icy Tower? Jak tak to jak macie ustawione klawisze? Bo ja chodze strzalkami a skacze zerem na numpadzie, bez rejumpa. |
_________________ Floor: 1048 | Combo: 472 | Score: 228743 |
| Ostatnio zmieniony przez Vinyanov 18 Marzec 2008, 05:59, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Jacob
Fantastic!

|
Wysłany: 7 Październik 2006, 09:40 Leworeczni, ustawienia klawiszy
|
|
|
Ja jestem lewo i praworeczny. Jak gram na lewa reke, to mam ustawienia:
A - lewo
D - prawo
Shift (prawy) - skok
MfG Jacob |
_________________ Deutsche IT Nationalmannschaft
Jacob's Website |
|
|
|
 |
mattirab
Moderator

Pomógł: 2 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 1200 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 7 Październik 2006, 19:45 Leworeczni, ustawienia klawiszy
|
|
|
Ja jestem leworeczny, ale ustawienia mam domyslne (jednak strzalki prawa reka). Co prawda pisze lewa reka (oczywiscie na kompie obiema), ale myszke mam po prawej stronie, wiec sie dostosowalem. |
_________________ Hello me, it's me again.
Rekordy
Historia Icy Tower
Nasze Powtórki |
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 3 Październik 2007, 02:05
|
|
|
Ot, taka wiadomość, która zajmie odrobinę miejsca na serwerze oraz rozgrzeje ten samotny dział chociaż jednym postem. Nie licząc osób leworęcznych, za mojej pamięci chyba tylko znajomy – bodajże – Sala grał na poważnie ze zmienionym sterowaniem, zastąpiwszy w roli klawisza skoku spację strzałką w górę. Mimo to dzisiaj zastanowiłem się, czy, pomijając uwolnienie jednej ręki, z odmiennych ustawień wynikają jeszcze jakieś zyski. Doszedłem do następujących kombinacji:
- Lewo: Delete
- Prawo: Page Down
Czasami moja klawiatura znajduje się na samej krawędzi blatu. Gdy nie mam oparcia dla nadgarstka oraz śródręcza, muszę utrzymywać całą dłoń w powietrzu. Mięśnie ramienia męczą się szybko, palce wyginają się podczas gry znacznie bardziej, niż zazwyczaj – nieopłacalne. Kłopoty pojawiają się także gdy klawiaturka spoczywa na kolanach. Jeżeli podniosę sterowanie o trzy rzędy klawiszy w górę, problem wygiętej dłoni znika. Chyba potrenuję odrobinę na tych dwóch klawiszach, zwłaszcza że są odległe od brzegu klawiatury właśnie na długość mojej łapy. Przydatność: 5/5.
Jeżeli już operujemy w okolicach klawiszy przewijania, możemy lewą dłonią objąć klawiaturę od góry, układając rękę wzdłuż linii klawiszy funkcyjnych. Kciuk ułoży się wówczas dokładnie na wspomnianym klawiszu. Zalety? Obie ręce tkwią przy sobie (jeżeli to zaleta), ale musisz znieść klawiaturę z blatu, a do tego potrzebujesz długiego kabla lub bezprzewodowego urządzenia. Przydatność: 0/5. Chociaż można zdobyć punkty za efektowność.
- Lewo: Enter (klawiatura numeryczna)
- Prawo: Plus (klawiatura numeryczna)
W porządku, to już egzotyka. Ale jeżeli człowiek zechce używać do przemieszczania Harolda tylko jednego palca, w tym układzie nie będzie miał z tym problemu. Opuszek kciuka na plusie, staw na Enterze, reszta dłoni pod klawiaturą. Podczas gry wyglądamy, jakbyśmy korzystali z joysticka. Przydaność: 1/5. (5/5, jeżeli u prawej ręki masz tylko jeden palec).
Przy komputerze przenośnym można także uruchomić Fun Mode, odbić ekran wertykalnie oraz zmienić sterowanie na dwójkę (ruch w lewo), tyldę (prawo) oraz okolice apostrofu (skok). Wtedy można grać z komputerem odwróconym do góry nogami oraz zegarem po prawej stronie ekranu, o co niegdyś apelował pewien forumowicz. Po co? Aby udowodnić, że się da. (Bo się da). No – nablogowałem się, chociaż nie mam bloga. |
|
|
|
 |
scorpion22111
Yo!
|
Wysłany: 23 Czerwiec 2008, 13:23
|
|
|
ja jestem praworeczny i mam sterowanie
lewa strzalka prawa strzalka a skok górna strzałka |
|
|
|
 |
Pisto-Letti
Wow!

Wiek: 31 Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 98 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 23 Czerwiec 2008, 22:35
|
|
|
| Vinyanov napisał/a: | Ot, taka wiadomość, która zajmie odrobinę miejsca na serwerze oraz rozgrzeje ten samotny dział chociaż jednym postem. Nie licząc osób leworęcznych, za mojej pamięci chyba tylko znajomy – bodajże – Sala grał na poważnie ze zmienionym sterowaniem, zastąpiwszy w roli klawisza skoku spację strzałką w górę. Mimo to dzisiaj zastanowiłem się, czy, pomijając uwolnienie jednej ręki, z odmiennych ustawień wynikają jeszcze jakieś zyski. Doszedłem do następujących kombinacji:
- Lewo: Delete
- Prawo: Page Down
Czasami moja klawiatura znajduje się na samej krawędzi blatu. Gdy nie mam oparcia dla nadgarstka oraz śródręcza, muszę utrzymywać całą dłoń w powietrzu. Mięśnie ramienia męczą się szybko, palce wyginają się podczas gry znacznie bardziej, niż zazwyczaj – nieopłacalne. Kłopoty pojawiają się także gdy klawiaturka spoczywa na kolanach. Jeżeli podniosę sterowanie o trzy rzędy klawiszy w górę, problem wygiętej dłoni znika. Chyba potrenuję odrobinę na tych dwóch klawiszach, zwłaszcza że są odległe od brzegu klawiatury właśnie na długość mojej łapy. Przydatność: 5/5.
Jeżeli już operujemy w okolicach klawiszy przewijania, możemy lewą dłonią objąć klawiaturę od góry, układając rękę wzdłuż linii klawiszy funkcyjnych. Kciuk ułoży się wówczas dokładnie na wspomnianym klawiszu. Zalety? Obie ręce tkwią przy sobie (jeżeli to zaleta), ale musisz znieść klawiaturę z blatu, a do tego potrzebujesz długiego kabla lub bezprzewodowego urządzenia. Przydatność: 0/5. Chociaż można zdobyć punkty za efektowność.
- Lewo: Enter (klawiatura numeryczna)
- Prawo: Plus (klawiatura numeryczna)
W porządku, to już egzotyka. Ale jeżeli człowiek zechce używać do przemieszczania Harolda tylko jednego palca, w tym układzie nie będzie miał z tym problemu. Opuszek kciuka na plusie, staw na Enterze, reszta dłoni pod klawiaturą. Podczas gry wyglądamy, jakbyśmy korzystali z joysticka. Przydaność: 1/5. (5/5, jeżeli u prawej ręki masz tylko jeden palec).
Przy komputerze przenośnym można także uruchomić Fun Mode, odbić ekran wertykalnie oraz zmienić sterowanie na dwójkę (ruch w lewo), tyldę (prawo) oraz okolice apostrofu (skok). Wtedy można grać z komputerem odwróconym do góry nogami oraz zegarem po prawej stronie ekranu, o co niegdyś apelował pewien forumowicz. Po co? Aby udowodnić, że się da. (Bo się da). No – nablogowałem się, chociaż nie mam bloga. |
Vin podziwiam - jak zwykle wykładzik Specjalista w każdym calu i w każdej kategorii. co do mnie, ja mam normalne ustawienia jednakże pojawia się umnie problem "wiszącej ręki" który poruszył Vin. To ustawienie "delete - page down" jest dosyć ciekawe - spróbuję |
_________________ Floor : 430 | Score : 27399 | Combo : 154
 |
|
|
|
 |
petr
Administrator

Wiek: 35 Dołączył: 17 Kwi 2004 Posty: 1665 Skąd: Dąbrowa Górnicza / Kraków
|
Wysłany: 8 Marzec 2009, 19:50
|
|
|
Długo nie grałem w IT i odkryłem że spacja bo wciśnięciu icytowerowym (najwyraźniej znacznie różniącym się od spacyjnego) nie wraca do pierwotnego położenia Co mnie niezwykle wkurza, więc przestawiłem skok na "V"... |
_________________ score 217671 | floor 727 | combo 461 || NML/FML 493 | CCC1 150
|
|
|
|
 |
Vinyanov
No way!

|
Wysłany: 15 Marzec 2009, 14:20
|
|
|
| petr napisał/a: | | spacja […] nie wraca do pierwotnego położenia […] więc przestawiłem skok na "V"... |
Jestem ciekaw, czy wykorzystując dostępne w Internecie programy można przemapować spację z spacebara na cały, najniższy rząd klawiszy alfabetycznych. Byłoby to oczywiście znaczne poświęcenie, gdybyś chciał jednocześnie pisać posty. Ale bardzo jestem ciekaw, jak wyglądałaby gra, gdyby wymóg Icy Tower pt. „celnie uderzaj w klawisze”, swoją drogą trudny AFAIK do osiągnięcia przez niedoświadczonych graczy, niemal zupełnie zniknął. Zresztą, można pójść dalej, i przekierować wszystkie klawisze do spacji. O ileż łatwiejszym uczynionoby wówczas RRML… I nerwowi, skłonni do bicia klawiatury gracze graliby wygodniej. |
|
|
|
 |
Kao
That's great!

|
Wysłany: 6 Czerwiec 2009, 21:45
|
|
|
Ja tam lubię sobie raz na czas ustawić sterowanie żeby skakało się naciskając strzałke w gore |
_________________ Best Floor: 1290
Best Combo: 441
Best NML: 724
Rank: 4* |
|
|
|
 |
Serj
Hey, good!

|
Wysłany: 8 Czerwiec 2009, 17:53
|
|
|
Szkoda że nie ma opcji żeby komputer sam skakał |
|
|
|
 |
domi.nika
Eextreeme!

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|